Under den gångna helgen hölls en historisk första Prideparad i Jakobstad, och eftersom nästa nummer av medlemstidningen Respons kommer att handla om sexuella minoriteter fanns vi givetvis på plats för att lyssna till olika diskussioner och seminarier i samband med detta. Ett av samtalen handlade om symbolerna tro, hopp och kärlek. Den här artikeln kommer att ingå i nästa Respons, men ni får läsa den redan nu. Sköt om er!
I samtal om tro, hopp och kärlek
När Jakobstads stadsdirektör Mikael Jakobsson inviger den historiska första Pridefesten i Jakobstad talar han om ett viktigt pionjärsarbete. Han menar att regionens överlevnad hänger på en öppenhet och tolerans för det annorlunda, att man vågar ta emot nya intryck. ”Allt detta skapar en samhällelig mångfald och visar att vi alla duger precis som vi är”, säger han.
TEXT OCH FOTO: PERNILLA NYLUND
Tro, hopp och kärlek är symboler för Jeppis Pride och vägen mot ett jämlikare samhälle, men de är också symboler som förknippas med staden Jakobstad, då man varje år i december hänger upp symbolerna över Storgatan i staden. Tro, hopp och kärlek handlar om sidor av det liv vi alla delar, om att kunna sätta sin tro till något, om att våga hoppas något och att få älska och bli älskad. I ett samtal om detta diskuterar fyra personligheter vardaglivet utifrån sina egna erfarenheter. I panelen sitter familjeterapeuten Jan-Erik Nyberg, filosofen Camilla Kronqvist, skådespelaren Simon Häger och Tom Eklund, förälder till ett hbt-barn.
Simon Häger kom ut som homosexuell för några år sedan och han talar om självförnekelsen och rädslan som präglade tiden före det.
- Rädslan inför Gud var speciellt stark. Jag minns att jag tänkte ”om jag lever ut min sexualitet, kommer jag då att bli straffad av Gud?”. Det fanns en enorm skam inom mig, över att vara så här, säger han.
Camilla Kronqvist lever med sin fru och två barn i Finland. Hennes fru kommer ursprungligen från Tyskland. Camilla berättar om ögonblicket då hon berättade för sin blivande svärmor att paret skulle gifta sig och att de också väntade barn.
- Stunden som skulle bli så rolig och speciell blev ett mycket svårt ögonblick. Min svärmor tittade på oss och sa: ”Det ni säger får det att vända sig i magen på mig”.
- Jag kommer aldrig att glömma hennes ord. Det kändes fruktansvärt. Idag har vi dock en mycket fin relation och hon älskar sina barnbarn, berättar Camilla.
Prästen och familjeterapeuten Jan-Erik Nyberg funderar kring det faktum att vi har ett väldigt problematiskt synsätt kring sexualitet.
- Via sociala medier har vi rivit barriärer, vi har flyttat ut vårt allra innersta i det offentliga rummet. Då blir det väldigt laddat, menar han.
Diskussionen fortsatte senare i en friare form - infallsvinklarna, åsikterna och erfarenheterna är många och ämnet högaktuellt. Arrangörerna hade på ett mycket genomtänkt sätt lyckats hitta personer till debatten som kompletterade varandra och som gjorde att vi i publiken fick en bredare syn på utmaningarna som hbt-personer har tampats och fortsättningsvis tampas med.
Jan-Erik
Nyberg, Camilla Kronqvist, Simon Häger och Tom Eklund i paneldebatten.