fredag 20 februari 2015

Hälsans dag på Jakobstads gymnasium

Hej på er!
Idag har jag och Milla (Pernilla och Camilla), besökt Jakobstads fina gymnasium och haft två föreläsningar. Vi pratade om mående, psykisk hälsa och vad man kan göra för att må bra. Vi pratade även om skillnaden mellan att vara deppig och deprimerad, och hur man känner igen ångest. Det är alltid lika roligt att åka ut och träffa unga vuxna! Och vi tycker att konceptet med en Hälsodag på gymnasiet är riktigt bra, och att man där tar upp många olika typer av hälsofrågor. För hälsa är så mycket annat än fysisk hälsa... I lärarrummet träffade vi tyngdlyftaren Fredrik Smulter som är världsmästare i bänkpress! Han föreläste om tyngdlyftning, vi om psykisk hälsa :)

Här bjuder vi på några bilder från dagen. Ha en riktigt skön helg! (vi tar några dagar ledigt under sportlovet så det kommer antagligen att vara rätt tyst här på bloggen vecka 9).

Vår rehabiliteringsrådgivare Camilla (i mitten) bredvid Fredrik Smulter, världsmästare i bänkpress. Till vänster Elisabeth Lindgren, praktikant på Psykosociala förbundet.

Jakobstads gymnasium.

Jakobstads gymnasium.

Fredrik Smulter.



måndag 16 februari 2015

Föreningsträffar både i söder och norr

Hej på er!
Här kommer text och bilder från våra föreningsträffar som har hållits både i Helsingfors och Jakobstad. Psykosociala förbundets verksamhet består av flera olika verksamhetsformer.  Ett viktigt område är föreningsverksamheten. Lokalföreningarna har en central roll och fungerar som länk mellan förbundet och medlemmarna inom föreningarna. Förbundet vill gärna stöda medlemsföreningarna för att underlätta deras verksamhet.  För att utveckla föreningsservicen inbjöds föreningsmedlemmar på föreningsträff både till Eriksgatan i Helsingfors och till Solkulla i Jakobstad för att utvärdera det gångna året, och snappa upp idéer och behov inför det nya året!

Text och foto: Ira Häggström och Pernilla Nylund


Den 11 februari träffades representanter från olika lokalföreningar som verkar i södra Finland. Representanter från lokalföreningarna Duetto, Kompis, Ringen och Sympati tog del av mötet som ägde rum på Psykosociala förbundets regionkansli i Helsingfors. Utöver detta deltog också en representant från den nygrundade riksomfattande ungdomsföreningen Acceptans. Centrala delar av föreningsverksamheten innebär att erbjuda psykosocialt stöd till medlemmar på lokalort, att ordna aktiviteter för medlemmarna och att leda och styra frivilligt arbete. Under mötet kom det tydligt fram att de olika lokalföreningarna har flera gemensamma nämnare i sin verksamhetsform. Det gångna året utvärderades och verksamheten visade sig vara ganska lik i de olika föreningarna. På programmet har det bland annat funnits friskvård i olika former, jul- och sommarfester, kaffeträffar, kulturella besök, picknik och utflykter, föreläsningar, öppet hus, läger, knytkalas, bokklubb och mycket annat roligt.
Under mötet kom det fram att föreningarna ofta har väldigt knappa medel och att det ofta känns för dyrt att till exempel bara för en förening ordna en intressant föreläsning. Därför kunde sammarbeten löna sig i alla olika former. Under mötet diskuterades det att det skulle kunna vara trevligt med mera samarbeten föreningarna emellan. Under föreningsträffen planerades att försöka ordna vissa evenemang som kunde vara gemensamma för flera av de föreningar som verkar i södra Finland. T.ex. planeras en gemensam skrivardag i Borgå och sommarutflykt till Helsingfors.
Vi här på förbundet hoppas att föreningarna idkar samarbete av olika slag, utbyter tankar och åsikter och hjälper varandra. Vi behöver varandra och tillsammans är vi starkare!

Idag, den 16 februari var det dags för en föreningsträff på Solkulla i Jakobstad. De föreningarna som deltog var Cronblomman, Primula, Rågblomman, Contact, Svenska Österbottens Anhörigförening, Empati och Svalan. Upplägget på denna träff var densamma som i Helsingfors – alla föreningsrepresentanter berättade om den egna verksamheten, hur det gångna året sett ut och vad man har planerat för 2015. Vi diskuterade även hur förbundet ytterligare kan hjälpa och stöda, vilka behov som finns och så vidare. Rehabiliteringschef Ann-Charlott Rastas berättade även om rehabiliteringsverksamheten. En mycket givande dag för alla, och från förbundets sida vill vi säga tack till er som deltog!
Föreningsträff i Helsingfors.

Föreningsträff i Jakobstad.
 

fredag 13 februari 2015

Åbo tur/retur

Hej, hej!
Det blev en lång men givande jobbdag igår. Informatören åkte från Jakobstad till vackra Åbo med tåg och hittade till slut Yrkesskolan Novia och seminariet "Skuggsida -om psykos och mental ohälsa". Dagen arrangerades av React rf i samarbete med La lotta rf. På förmiddagen bjöds det på bokprat med Li Näse från föreningen La lotta rf och eftermiddagen ägnades till stor del åt föreläsning med psykoterapeut Leif Berg som talade om "Vad allt innebär psykisk ohälsa- hur familjen och närstående bemästrar situationen". En otroligt fin föreläsning som ni kommer att kunna ta del av i Respons nummer två. Här är några bilder från dagen.

Önskar er alla en fin helg!
Hälsar Pernilla

Tågbyte i Tammerfors. Hann med en kort promenad till teaterkvarteret.

Tammerfors.

Tammerfors.

Leif Berg föreläser.

Anslagstavla på Yrkesskolan Novia i Åbo.

Fin innergård vid Novia i Åbo.

tisdag 10 februari 2015

Tycker DU om att fotografera?

Har du ett brinnande intresse för fotografering, en kamera som tar kvalitetsbilder och en känsla för hur man lyfter fram olika sinnesstämningar på bild? I vårt arbete med den här tidningen behöver vi ofta bilder för att illustrera en viss känsla eller en viss miljö. Nu behöver vi fler bilder för publicering i vår tidning, på webben eller i andra informationskanaler. Har du bilder som du tror kan passa oss och som du vill dela med dig av? Mejla dem till: pernilla.nylund@fspc.fi. Bilderna behöver vara skarpa, och i originalstorlek. Vi kan tyvärr inte erbjuda någon ersättning för de bilder som vi väljer att publicera, förutom synlighet i våra informationskanaler, så skriv gärna fotografens namn i mejlet. Tusen tack!

 


måndag 9 februari 2015

Välkommen på erfarenhetsexpertkväll till G18 i Helsingfors!


Du, som haft problem med psykisk ohälsa och/eller missbruk, arbetar med människor med dessa problem eller annars bara är intresserad av erfarenhetsexpertverksamhet, är varmt välkommen till årets första erfarenhetsexpertkväll torsdagen den 12 februari kl. 17-19 i G18 i Helsingors!

Rum 305 - KRAN:s utrymmen (tredje våningen).

Kvällens gäst är Päivi Storgård som berättar om Mitt liv som bipolär”.

Tillfället är öppet för alla och gratis. Kaffeservering! Vänligen anmäl därför ditt deltagande till mette.strauss@kran.fi.

Mer information: Mikael Söderström fn 045 101 6899 eller kokoa.puheenjohtaja@gmail.com.

fredag 6 februari 2015

Ute på fältet

Hej på er! Och glad fredag! Den här veckan har vi rört oss ute på fältet en del, tänkte visa några bilder från vår arbetsvardag. Februari ser annars ut att bli en intensiv månad med en mängd möten, föreläsningar, seminarier och annat. Vi kommer dessutom att få en praktikant till kansliet i Jakobstad som börjar inom kort. Det blir roligt! Och vi hoppas förstås att hon ska trivas hos oss. Den 15 februari är det deadline för första numret av Respons, så vi jobbar intensivt med den nu. Det blir ett bra nummer! Om unga och utsatta, självkänsla och nya föreningen Acceptans. Bland annat.

Rehabiliteringschef Ann-Charlott Rastas var häromdagen på en föreläsningsdag i Jakobstad som ordnades som ett samarbete mellan SuPer-facket för närvårdare och YA:s närvårdarstuderande.



Och informatören var igår i Vasa hela dagen för att diskutera vilka typer av förebyggande stödinsatser som behövs för unga utsatta - var finns broarna mellan grundskolan och andra stadiets utbildning? Hur kan man stöda ungdomar vid övergångar? Kommunerna, utbildningsenheter, offentliga och tredje sektorn förväntas ta ett allt större ansvar för att se till att våra unga inte faller utanför.

Under dagen fick vi höra de unga själva berätta om när de skulle ha behövt mer stöd av vuxna och vad som hände när stödet fanns där. Här några bilder från dagen:

Academill i Vasa

Hjälpmedel för personer som har adhd.

Seminariet ordnades samtidigt i Vasa och Helsingfors. Via videolänk kunde vi delta i samma seminarium samtidigt.

måndag 2 februari 2015

Volontärer sökes i Jakobstad

Under en längre tid har vi inom Psykosociala förbundet sett ett stort behov att få igång enlokal förening som jobbar för unga där "unga möter unga" på olika håll i landet. Nu är det på gång och det känner vi så stor glädje över. En riksomfattande psykosocial ungdomsförening, Acceptans rf. Härliga tider! Nu är Acceptans på G; är du just den volontären som dom söker? Vill du jobba som volontär med en grupp unga i Jakobstad? Är du öppensinnad och beredd på att visa kärlek och förståelse? Göra roliga saker tillsammans på en torsdagkväll, till exempel? Då ska du ta kontakt och mejla till info.acceptans@gmail.com.

"Psykosociala ungdomsföreningen Acceptans rf är en nyskapad ungdomsförening i Svenskfinland. Föreningen är riksomfattande och finns till som stöd för ungdomar mellan 15-32 års ålder som lider av psykis ohälsa. Vi söker nu volontärer som skulle vilja arbeta med utslagna ungdomar från 15-20 års åldern i Jakobstad. Det skulle i praktiken handla om att kontinuerligt (varje eller varannan vecka, beroende av vad som är möjligt) träffa och hitta på olika aktiviteter med utslagna ungdomar, en form av social träning. Det skulle handla om att träffas och laga mat, gå på bio, bowla och andra vardagliga aktiviteter som kan hjälpa till att förebygga marginalisering och utanförskap. Vi skulle även sammarbeta med anhörigföreningen och utrymmen av Psykosociala förbundet skulle finnas till förfogande. Låter det som något för dig? Låter det som att du har det som krävs för att vara ett stöd för de som behöver det? Är du öppensinnad och beredd på att visa kärlek och förståelse? Mejla då oss på info.acceptans@gmail.com och berätta mera om dig själv. Vi vill satsa på att starta verksamheten i slutet av mars månad."

Psykosociala ungdomsföreningen Acceptans rf