fredag 27 mars 2015

Sömnskola

...och så blev det en roadtrip till Vörå och Norrvalla också! Vi har varit mycket på resande fot den senaste tiden. Den här gången var målet att besöka Psykosociala förbundets Må bra-kurs, med inriktning på återhämtning, som startade i onsdags och pågår fram till söndag denna vecka. Igår fanns även Malin Knip på plats som är psykiatrisk sjukskötare. Hon berättade om "Sömnskolan" som hon drar på Vasa centralsjukhus psykiatriska enhet. Oerhört intressant att få lära sig mer om hur vi sover och vad som händer med kroppen då vi sover.
- Sömnen är ett alldeles eget tillstånd. När vi sover återställer vi hjärnan och bearbetar känslor. Blodtrycket sjunker och hjärtat får vila.
Många har problem med sömnen, på ett eller annat sätt. Malin Knip säger så här:
- Sömnen förändras i mängd och kvalitet beroende på i vilken ålder vi är.
- Missa inte sömntåget. När tröttheten kommer ska vi gå och lägga oss. Då är chansen störst att vi också somnar bra, säger hon.
En utförligare text om sömnskolan kommer i Respons så småningom.

Ha en fin fredag allihopa!
/Pernilla

Malin Knip, psykiatrisk sjukskötare

Norrvalla i Vörå

onsdag 25 mars 2015

Vi har en ny medarbetare!

Med hjälp av öronmärkta pengar från RAY har Psykosociala förbundet kunnat anställa en ung person enligt programmet "Unga in i arbetslivet". Flera sökande visade intresse för att jobba hos oss och sedan en vecka tillbaka finns Ida Blomström på plats på centralkansliet, och det är vi väldigt glada för! Vi ser fram emot att få ha Ida hos oss fram till mars nästa år. Här presenterar hon sig:


Hej på er!
Ida heter jag och är 21 år gammal, och ska jobba här på Psykosociala förbundet i ett år. Jag är i grunden utbildad klädsömmare men har alltid varit intresserad av psykisk hälsa och välbefinnande. Jag vet av egen erfarenhet att även fysiskt välbefinnande påverkar hur man mår psykiskt och jag hoppas att mina egna erfarenheter kan komma till nytta i mitt arbete här. Dessutom hoppas jag att jag lär mig en massa nytt!
Jag bor tillsammans med min sambo Toni och vår katt Mio i radhus där vi stormtrivs! När jag inte jobbar sysselsätter jag mig med allt från trädgårdsfix och bakning till att göra om gamla möbler och sy. 
Jag tvivlar inte en sekund på att jag kommer trivas här på jobbet!
Ha en bra dag!
– Ida
Foto: Monica Enqvist/Bildströms
 

Vi behöver ett nationellt program för bättre psykisk hälsa

Psykosociala förbundet nämns i dagens Hbl. Olika psykiska problem kostar landet 4 miljoner arbetsdagar per år i sjukskrivningar. Genom att satsa på vård och rehabilitering kunde psykiska problem både förbyggas och åtgärdas och onödiga pensioneringar undvikas, skriver tidningen.
Finland behöver ett nationellt program för bättre psykisk hälsa. Det är hälsningen till nästa regering.



måndag 16 mars 2015

Allas ansvar när någon mår dåligt

Hej på er! Hoppas ni har fått en fin start på veckan - hemma hos oss blev det uppförsbacke direkt, då jag råkade välta ut hela tidningsstället så att alla tidningar och papper och kartonger flög ut över köksgolvet... Jag sökte en insändare i Österbottens Tidning som jag visste att jag nyligen hade läst och som jag tycker att vi borde uppmärksamma. Riksdagskandidaten Jeanette Ljungars, KD, har skrivit insändaren "Allas ansvar när någon mår dåligt". Hon skriver att mentalvården borde få mer resurser och mer resurser för förebyggande vård för barn och unga, platser med lägre tröskel och mer tillgänglighet. "Vad kan vi göra för att underlätta för alla ungdomar som inte har det så lätt idag? Vad kan vi göra för att hjälpa föräldrar till unga som mår dåligt? Vad kan vi göra för att bättre se dem som de underbara skapelser de är istället för att hela tiden kräva mer, fodra mer, klaga mer?".

Fint, att riksdagskandidat Jeanette Ljungars tar upp det här. Tummen upp!

fredag 13 mars 2015

De inspirerar till god hälsa

Häromdagen hade jag förmånen att få träffa två härliga kvinnor som genom sitt företag vill inspirera andra till god hälsa och en sund livsstil. Ann Snellman och Camilla Lillqvist älskar naturen. De vet att naturen har en lugnande effekt på oss människor och därför vill de uppmana alla att vistas ute i naturen mera.

Företaget som de driver heter Reviva och är både ett hälsoföretag och ett grossistföretag - de erbjuder behandlingar i kinesiologi och säljer ekologiska kosttillskott.
I kinesiologin utgår man från musklerna. Genom muskeltestning kan man hitta problem, spänningar och obalanser i kroppen, förstå dess orsaker och hur de bör behandlas. Grundtanken är att kroppen och det undermedvetna vet vad so är fel. Kinesiologens uppgift är därför att ställa frågor till musklerna och lyssna på kroppens svar. Ann Snellman säger så här:
- Först gäller det alltså att ta reda på vad som stressar nervsystemet och på vilket sätt vi kan åtgärda det. Jag gör olika tester och ställer många frågor, det är lite detektivarbete.
Ofta är det stress, utmattningssymtom, tarm och mage som kunderna behöver hjälp med.
Kinesiologen fokuserar på kroppens egen självläkning och återhämtande processer, och behandlingsteknikerna är många. På Reviva använder man sig av allt från näringsterapi, detoxkurer och lymfmassage till så kallad "tapping" i kombination med samtalsterapi och stressterapi.

Reviva finns i Jakobstad och här är några bilder från mitt besök där. Hela texten kommer du att kunna läsa i Respons så småningom.
Ha en fin fredag!
Hälsar Pernilla

Camilla Lillqvist och Ann Snellman på Reviva.



måndag 9 mars 2015

God vård kräver förändringar i lagen

Medborgarinitiativet Hyvä Hoito – God Vård kräver betydande förändringar i den nuvarande lagen
Enligt den i kraft varande lagen ( 785/1992) om patientens rättigheter  KAN man anmäla och ingripa i vårdfel och vanvård.  Enligt medborgarinitiativet för God Vård MÅSTE man anmäla och ingripa. Det låter så litet, men betyder i praktiken så mycket.
Startdatum för medborgarinitiativet är den 24.11.2014. Det behöver 50.000 röster före den 24.5.2015. Till dags dato har ca 600 stödförklaringar inlämnats.
Lördagen den 28.3 ordnas en riksomfattande kampanjdag för att samla in pappersblanketter. Undertecknare för initiativet är Melita Tulikoura, Anne-Caroline Manner och Vivica Antell-Silén. Beskyddare för kampanjen God Vård är den 102-årige krigsveteranen Hannes Hynönen. Stödpersoner är psykologen Pirkko Lahti, ärkebiskop emeritus John Vikström och psykiatern Kristian Wahlbeck.
Vi kräver att ovannämnda passus i lagtexten kompletteras enligt följande innehåll ur den svenska  Lex Sarah i Socialtjänstlagen (SFS 2001;453) , dvs ”att samtliga medarbetare i verksamheten är skyldiga att rapportera missförhållanden. Information om skyldigheten att rapportera ska ges till dem som omfattas av skyldigheten. Det ska också finnas rutiner för anmälan. Då ett missförhållande eller risk för missförhållande upptäcks, ska detta utredas, dokumenteras, avhjälpas och undanröjas”, citerar Melita Tulikoura ur initiativet.
” När vi får ihop 50.000 namn har folket sagt sitt. Då måste initiativet behandlas i riksdagen.”
Sjukvården är i kris
Vår sjukvård är i djup kris. Fackförbundet SuPer publicerade nyligen en utredning över tillståndet inom hemsjukvården. Tehy har framfört sin oro, bl.a. över att allt fler unga sjukskötare byter yrke i besvikelsen över tunga arbetsförhållanden och den ringa uppskattning vårdarna får för sitt jobb.
Avsikten är inte att skuldbelägga vårdpersonalen
Syftet med initiativet är inte att skuldbelägga vårdbersonalen för vanvård, utan att effektivera lagar och förordningar i praktiken.
”Vårt viktigaste mål är att underlätta situationen för vårdpersonalen. Det är inte rättvist att de ska bära allt ansvar ensamma. Via en komplettering av lagen vill vi minska den känsla av otillräcklighet och illamående, som råder bland vårdpersonalen. En lagändring ger dem ett juridiskt redskap att ingripa i missförhållanden och rapportera dem. Det gör situationen tydlig och klar”, säger Tulikoura.
”Efter en ändring av lagen slipper en sjukskötare välja mellan att rapportera eller inte rapportera. Då måste hen göra det”, fortsätter hon.

Som det nu är lider alla och mår dåligt
Patienterna, de anhöriga, vårdpersonalen är de som lider mest av situationen. Alla drar fördel av medborgarinitiativet, som tryggar och befrämjar en god vård och ett gott bemötande.

”Vi talar här om hela nationens skam. Det kan finnas hur många divergerande åsikter som helst, men allra värst är att beslutsfattarna tillåter situationen fortsätta genom att förtiga fakta och tysta ner en konstruktiv diskussion om uppdagade fall av vanvård och respektlöst bemötande”, avslutar Melita Tulikoura.
Tilläggsinformation:Melita Tulikoura, gsm 040-551 4592Anne Manner, gsm 050-5606639www.medborgarinitiativ.fi

fredag 6 mars 2015

Tidningen vid tryckeriet

Hej å hå! Här sitter informatören och biter på naglarna och är smånervös. Hur kommer nya Respons att se ut? Är färgerna bra? Har rubrikerna stavats rätt? Vad tycker läsarna om innehållet? Respons nummer 1/2015 är just nu på tryckeriet och kommer att dimpa ner i era postlådor inom de närmaste dagarna. Temat för tidningen är "Ung och utsatt", och vi diskuterar mycket kring ungas mående idag. Hoppas ni gillar tidningen! Kom gärna med kommentarer, önskemål, tips och idéer. Det är bara att mejla mig: pernilla.nylund@fspc.fi.

Vill Du prenumerera på tidningen? Det kostar 20 euro per år. Gå in här för att beställa: http://www.fspc.fi//index.php?id=4eff18c5e173a&lang=sv

Hoppas att ni får en fin helg!
Fredagskram,
Pernilla


tisdag 3 mars 2015

Ung och anhörig

Har precis kommit tillbaka från det första planeringsmötet inför Anhörigseminariet 2015 - ett seminarium som detta år kommer att hållas i Vasa, i början på oktober. Det var ett riktigt inspirerande möte och jag kunde glatt konstatera att när alla parter drar åt samma håll och är positiva till nya idéer är det så lätt och roligt allting. Det här blir riktigt bra. Jag kan tyvärr inte berätta så mycket mer om innehållet eftersom i princip allt är oklart ännu, men vi har många idéer och vi har ett tema: "Ung och anhörig". Nu ska vi börja kontakta de föreläsare vi vill ha med. Håll tummarna för att vår plan lyckas!
Mer information kommer under våren och i tidningen Respons.

Här en bild från mötet:

Från vänster: Camilla Pitkänen och Eva Åstrand från Svenska Österbottens Anhörigförening, Anna Håkans och Leena Pakkanen från FinFami Österbotten och Elisabeth Lindgren, praktikant på Psykosociala förbundet.

måndag 2 mars 2015

Engagera dig som frivillig!

Hej på er! Hoppas att ni har en fin måndag!
Här kommer information om frivillighet - att arbeta frivilligt upplevs ofta som både meningsfullt och inspirerande. Det har också visat sig ha stor betydelse för den egna hälsan. Kolla här: