tisdag 7 april 2015

I dagens Österbottens Tidning

Unga stöder andra i tolerant miljö


Torsdagstolerans ska bli en chans för ensamma ungdomar att uppleva gemenskap och glädje. Den här veckan är det premiär för kravlösa träffar där unga möter andra unga.

Det är den nystartade psykosociala ungdomsföreningen Acceptans som skapat ett nytt forum för ungdomar som känner sig ensamma, vilsna eller har en jobbig period i sina liv. Premiären för Torsdagstolerans i Jakobstad sker den 9 april i Psykosociala förbundets lokal i Solkullafastigheten på Killingholmen.
Acceptans har värvat unga volontärer som är redo att ställa upp för sina jämnåriga. Rekryteringen har gått över förväntan, berättar Benjamin Sidorov, en av bakgrundskrafterna i den nya föreningen. I dagsläget räknar han med 13 volontärer i åldern 18–45 år. Det är både studerande och personer i eller på väg in i arbetslivet.
– Alla är mycket motiverade och har mycket att ge åt andra. Vissa har grymma historier av egna problem bakom sig, säger Sidorov.
Den huvudsakliga målgruppen för Torsdagstolerans är ungdomar i åldern 15–20 år, men även äldre är välkomna. Tröskeln att delta ska vara låg. Sidorov hoppas att unga som tror att de kan ha nytta av umgänget hänger med.
– Man behöver inte ha en diagnos eller stora problem. Det räcker med att man vill känna gemenskap. De som känner sig ensamma ska veta att det finns en dag i veckan då de har sällskap och då de får känna sig viktiga, säger han.
Volontärerna är inga terapeuter utan erbjuder kamratstöd och social träning. Det första mötet i Solkulla blir en spelkväll, ackompanjerat av varma smörgåsar. Andra gånger kan ungdomarna till exempel baka, bowla eller gå på bio tillsammans.
Den som inte känner sig redo för att umgås i grupp har chans att träffa en enskild volontär.
– Det går att mejla till oss och berätta om sin situation. Kanske personen senare bli redo att delta i gruppen, säger Sidorov.
Vid varje träff är tre–fyra volontärer på plats. Lotta Nyman kommer att vara med på de första träffarna. Hon är föreningen Acceptans förlängda arm i Österbotten. Hon har egna erfarenheter av en strulig vardag och psykisk utmattning. Det hoppas hon ha nytta av i sin kommande uppgift. Nyman siktar på att bli socionom och går kurser inom öppna universitetet.
– Jag har ingen erfarenhet av socionomarbetet men ser det här som ett bra sätt att få in foten, säger Nyman.
Hon beskriver volontärerna som en kompott av intressanta livsöden. Bland de 13 frivilliga finns två män, som deltar turvis varannan torsdag.
Nyman är glad över den uppbackning gruppen får av personalen inom det psykosociala förbundet. De ger volontärerna handledning.
– Det känns kvalitetsmässigt bra, säger hon.
Träffarna kommer att fortsätta över sommaren, för att undvika avbrott innan verksamheten tagit fart på allvar. Då kan det bli aktuellt med cykelutfärder eller att gruppen besöker evenemang som ordnas i regionen.
Nyman poängterar att gruppen har tystnadsplikt. Volontärerna är beredda att komma deltagarna till mötes för att sänka tröskeln.
– Det går att kontakta oss per mejl om man behöver skjuts eller inte vill cykla ensam från stan, säger Nyman.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar