måndag 15 januari 2018

Superhjälte-mamman flyger in i väggen


Hej på dig och glad måndag! Vi börjar arbetsveckan med att bjuda på en bokrecension! Vi har nämligen läst en alldeles fantastiskt fin bok om Oskar och hans mamma. Läs gärna vidare:
 
 
Oskars mamma är en Superhjälte som fixar allt. Hon kan allt och hon hinner allt. Och hon köper nya gummistövlar långt innan de gamla har blivit för små.
Men Superhjälte-mamman flyger väldigt fort hela tiden, tycker Oskar. Som när de ska till förskolan, till exempel. Då måste de alltid skynda sig. Och riktigt ledig kan mamma aldrig vara för hon har så mycket viktigt hon måste göra hela tiden. Därför hinner hon inte heller skratta särskilt ofta.
En dag när Superhjälte-mamman hämtar Oskar på förskolan hittar hon inte hem. Oskar tror först att hon skojar men snart förstår han att mamma är allvarlig. Hon hittar verkligen inte hem. Tur att Oskar kan vägen. Dagen därpå stiger mamma inte upp ur sängen. Hon ligger bara och stirrar upp i taket och säger att hon inte orkar jobba. Oskar undrar om mamma har tappat alla sina superkrafter?
Det visar sig att Oskars mamma har blivit sjuk av att flyga så mycket och så snabbt. Hon får diagnosen utmattningssyndrom.
- Ibland kallas det för att flyga in i väggen, säger Oskar.

Boken om Superhjälte-mamman är en väldigt fin och ärlig berättelse om hur det kan vara när en förälder blir utmattad, och hur hela familjen påverkas av det. Tillsammans med illustrationerna blir boken lätt att ta till sig både för barn och vuxna, och den beskriver även vägen tillbaka – återhämtningen – och hur mamma mår när hon ska börja jobba igen.
En mycket läsvärd barnbok om psykisk ohälsa.

 
Text: Camilla Gunnarsson
Illustrationer: Ulrika Nilsson
AV: PERNILLA NYLUND

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar