måndag 15 juni 2020

Vad läser du i sommar?Det börjar så småningom bli dags för de flesta av oss i personalen att logga ut och ta semester, men innan vi gör det vill vi bland annat sprida lite inspiration. I den här minigallupen bland kollegorna berättar vi vad vi läser i sommar. Mycket läsglädje önskar vi dig!
Tina Kärkinen, vikarierande verksamhetskoordinator: I sommar läser jag förhoppningsvis många läsarberättelser och enkätsvar från våra föreningsmedlemmar! Ser fram emot att ta del av hur coronatiden har påverkat människors liv och vardag. Skicka gärna in berättelser till tina.karkinen@fspc.fi och/eller håll utkik efter enkät på hemsidan! Min jobb-mail! Dagligen, eftersom jag även jobbar under sommaren. Min julklappsbok, Eteläsuomen retkeilyopas 2 av Raija Hentman. Målet är att testa varje vandringsrutt i den boken, men hittills har jag bara hunnit med en ynka rutt. Sommarens projekt blir att fortsätta beta av listan. Bowling Alone av Robert D. Putnam. Gammal favorit, men hans tankar om hur vanligt ensamhet och social isolering har blivit i våra samhällen är kanske speciellt aktuella just nu. Romaner i hängmattan, på stranden och picknick-filten!
Susann Gleisner, ekonom: Jag har väldigt lite tid att läsa – har småbarn och är mycket i farten. Men när jag får tid att läsa (och i sommar har jag tänkt att jag ska ta mig tid att läsa) så läser jag gärna en bra roman, självbiografier och litteratur kring hästar och ridsport. Ha en skön sommar alla!
Pia Rosengård, kurskoordinator: Jag har märkt att mina böcker på sistone har haft lite udda huvudpersoner och att jag dras till böcker där människor är lite tilltufsade eller gör val som leder dem i en riktning som är lite annorlunda.
Igår läste jag ut en bok av Henning Mankell; Italienska skor. Handlar i korthet om en man i 65-årsåldern som efter ett misstag i arbetslivet flyttar ut till en holme i yttre skärgården med sin hund och sin katt som sällskap. Enda kontakten han har är postbäraren som kommer ett par gånger i veckan, antingen med båt eller hydrokopter. I 12 år har han nu bott där, med havet som granne och med sin loggbok där han för in oviktiga saker. En dag står plötsligt en äldre dam med rullator på isen och historien ändrar riktning... Boken är skriven utan sentimentalitet, avskalat och intressant. Jag känner en saknad nu när jag inte längre är en del av livet på ön.
Men det finns ju som tur så många bra böcker!
Nu ser jag fram emot att fortsätta i högen av böcker jag vill läsa och där finns bland annat trilogin av Karin Smirnoff där jag läst bara den första boken; ”Jag for ner till bror”.  Jag gillar sättet hon skriver på och historien i sig, så väntar på att få fortsätta och se vart det bär. Har även beställt en bok av Erling Kagge som heter ”Att gå - ett liv i rörelse” som jag väntar hem snart. Hörde om boken redan för längesen men nu har jag slått till och köpt den. Försöker att låna de flesta böckerna av vänner eller från bibban men ibland kan jag inte låta bli att köpa fastän jag inte har plats för mera böcker hemma.

Camilla Roslund-Nordling, rehabiliteringsrådgivare: Ännu hela juni månad så blir det mest nyheter och föredragningslistor. Under semestern eventuellt någon deckare!Pernilla Nylund, informatör: Jag är en riktig feelgood-nörd! Inför semestern har jag bullat upp med mycket feelgood av mina favoritförfattare: Liz Fenwick, Camilla Davidsson, Mhairi McFarlane, Annika Estassy, Marc Levy och Kristan Higgins. Jag ser även fram emot att läsa Annelie Pompes ”En äventyrares guide till inre lugn”. Och kanske någon historisk roman eller en biografi. Dessutom gissar jag att det hänger någon gammal dassbok på utedasset vid villan, och nyhetssidorna på nätet brukar också höra till mina dagliga läsrutiner. Önskar DIG många fina lässtunder i sommar!
Bodil Viitanen, verksamhetsledare: Jag älskar att läsa deckare (som säkert många andra) och i sommar ska jag istället för att läsa, LYSSNA på deckare av Marko Kilpi Undertaker - och jag tror Kuolemantuomio blir första delen av tre i samma serie jag lyssnar på. Jag ser fram emot att bekanta mig med dessa deckare skrivna av en finsk författare vars första roman blev nominerad till Finlandia-priset när den kom ut för några år sedan.
Sedan kommer jag att läsa Vattendansaren av Ta-Nehisi Coates så snart den utkommer som svensk översättning, vilket jag hoppas blir snart i sommar. Romanen är hans första roman och redan översatt till finska men jag föredrar att läsa denna bok på mitt eget modersmål för det blir en tuff läsupplevelse, gissar jag, för det handlar om slaveriets grymheter i USA. Författaren har redan rönt framgång tidigare och jag tror, på basen av vad jag på förhand läst om boken, att det blir en stark läsupplevelse. Jag följer med vad som sker i USA och tycker att landets mörka slaverihistoria förklarar mycket av det som tyvärr sker ännu idag. Därför vill jag läsa boken - även om det inte blir någon rolig läsning. 
Ann-Charlott Rastas, rehabiliteringschef: Inför mina sommarsemestrar, så samlar jag alltid på mej böcker jag vill läsa. Eftersom vi seglar största delen av vår semester, så är läsandet en passlig njutning ombord. Som ni ser, så varvar jag med härliga feelgoodromaner, hemska kriminalare och böcker skrivna av personer med god visdom. Mitt sommarbokpaket skulle bli komplett ännu med en bok av författaren Jan-Philipp Sendker, ifall han kommit ut med någon ny roman. Nu just, i denna skrivande stund, blir jag väldigt lässugen! Önskar dej en skön sommar! /Ann-Charlott 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar