fredag 29 januari 2021

Var dröjer Terapigarantin?



I måndags fick vi digitalt besök via Zoom av Kristian Wahlbeck, som arbetar som psykiater och utvecklingsdirektör på Föreningen för mental hälsa i Finland. Wahlbeck höll ett kort föredrag för oss om medborgarinivet med Terapigaranti och varför detta behövs idag.

Wahlbeck lyfte fram att Terapigarantin skulle bidra till att minska på antalet personer som dirigeras till den specialiserade sjukvården. Idag är det allt vanligare att unga med psykiska problem blir hänvisade till den specialsjukvården. Resurserna inom primärvården räcker helt enkelt inte till för att kunna hjälpa unga i ett tidigt skede.

För tillfället väntar initiativet fortfarande på behandling i riksdagen. Där har det väntat länge, ända sedan 22.10.2019 då det officiellt överlämnades  till riksdagens lagstiftningsdirektör Tuula Kulovesiav Alviina Alametsä och Pia Hytönen. Initiativet har fått stöd över partigränserna. Bland annat inrikesminister Maria Ohisalo och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) har ställt sig bakom det.

Det har länge pratats om Terapigarantin - nu är det dags för handling.

Avsikten med en terapigaranti är att påskynda och underlätta tillgången till mentalvårdstjänster. I praktiken skulle detta innebära att patientens vårdbehov utvärderas inom tre dagar efter att ha tagit kontakt med hälsocentralen. Om det finns ett behov av psykoterapi eller övrig psykosocial behandling ska detta kunna erbjudas inom fyra veckor efter att vårdbehovet har konstaterats.  Terapigarantin skulle göra det möjligt att att erbjuda hjälp i ett tidigt skede, och förhindra att väntetiden blir för lång. 

Coronapandemins konsekvenser för den psykiska hälsan har börjat synas hos flera grupper, och det finns ett ökat behov av tidigt och snabbt stöd. Därför är behovet av Terapigaranti större än tidigare. Nu är det dags att initiativet blir verklighet!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar