torsdag 19 april 2012

Hälsningar från Åbo!
Leena och jag åkte till Åbo tidigare i veckan för att delta i Finlands Svenska Socialförbundet  (FSSF) och Finlandssvenska vårdares gemensamma kongress.  Programmet var fullspäckat med informationsrika föreläsningar bl.a. kring den nya Socialvårdslagen, kommunreformen tillsammans med inspirerande och uppfriskande insatser från Personal Brainer Reidar Wasenius (BRIIM Inc) och Ärkebiskop emeritus John Vikström.  Leena och jag nappade även chansen att besöka (radiokändisen J)  Eva Sjöström och planerade Duetto’s broschyr tillsammans.  Alltid roligt att besöka medlemsföreningar speciellt på hemorten – vi fick t.o.m. en god kopp kaffe på köpet tack Eva!

Dagarna var väldigt givande och delar gärna med mig lite guldkorn härifrån och därifrån!

En övergripande tema var hur man hanterar förändringar.  Det sker stora förändringar inom sociala sektorn just nu i och med kommunreformen lika så förändringar inom socialvårdslagen.  En grej förknippad med just dylika stora förändringar är oklarhet och obesvarade frågor, vilket kan naturligtvis väcka oro, otrygghet, till och med bidra till konflikter.  Psykologen Marjut Joki väckte tankar om konflikter (t.ex. inom arbetet) och hur viktigt det är med dialog och klarhet.  Konflikter i arbetet kan lätt förträngas och över tid förvandlas till personliga konflikter mellan medarbetare.  Även om konflikten i sig är en naturlig process behövs klara system för konfliktlösning inom jobbet, och tydlig dialog kan förebygga många problem om de tas upp i god tid.
Reidar Wasenius avlutade dagen med att anstränga oss i form av AIVOBIC! Neej du läste inte fel, inte aerobics utan aivobics!  Vi tränade våra hjärnor med hjärngymnastik genom att koncentrera oss på en serie siffror vilket tydligen gjorde oss kloka nog att fortsätta med FSSF's vårmöte! 
Andra dagen fortsatte i samma tema med aktuellt inom socialvårdslagen och äldreomsorgen och även en föreläsning om förebyggande socialarbete idag och imorgon.  Förebyggande arbete har en grundläggande roll både inom den sociala- och hälsovårdsektorn och vi hoppas naturligtvis att det kan utvecklas mångfald. 
Ärkebiskop emeritus John Vikström avslutade andra dagens föreläsningar under rubriken ’att orka’! Livet är ett lagspel och vi fick inspiration av 10 punkter som krävs att spelet ska löpa.  Jag sammanfattar:
För att livets lagspel ska löpa...
1)Behövs det en inre glöd, ett engagemang, en vilja, ett klart inspirerande mål.
2) Det behövs ett rejält spel samt en gemensam respekt för spelreglerna så att spelet ska löpa.
3) Livets lagspel löper bäst när det är roligt – det får vara roligt!
4)Det krävs en inre trygghet att livets lagspel ska löpa, ett gott självförtroende och inte för många stora krav från olika håll, främst från dig själv.
5) Tillhörighet och gemenskap – att få höra till och vara accepterad är oerhört viktigt för både barn och vuxen, att vara betydelsefull.
6) Spelet löper när man tar VARA på olikheter och är toleranta av varandra.  Olikhet är en resurs som bör respekteras och förvaras.
7)Där de finns uppmuntran löper spelet bäst.  Att bli sedd och uppskattad dagligen får livets lagspel att löpa.
8)Det är viktigt att ledaren i laget frigör och tar vara på resurser– mänskliga resurser som ledaren bör identifiera samt stimulera oanvända resurser inom gänget.
9)Spelet löper då vi kan lära oss förlora, släppa greppet och lära oss något nytt.  Man lär sig mycket mera på uppförsbacken än nerförsbacken i livet.
10) Spelet löper när det finns goda ledare som hittar rätt balans mellan att visa vägen, gå med gruppen, samt se till att alla orkar med.
Visa ord aktuella i många olika situationer, hemma, på jobbet, i familjen, i samhället. 
Leena och jag tackar FSSF för två fina dagar!

Johanna Cresswell-SmithViktiga papper!


Vi är idel öra!

Kaffe paus med kolleger!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar