torsdag 21 november 2013

Intensiva dagar i Helsingfors

Två dagar med mycket jobb och många fina erfarenheter rikare. Det är resultatet av Mentalhälsomässan 2013 - tack till alla som kom och hälsade på oss i vår monter! - och två reportage som vi ska berätta mer om senare. Vår idé med tvättlinor i montern gjorde många besökare glatt överraskade. På färgade pappvimplar fick besökarna skriva ner svaret på frågan "Vad gör dig glad?". Därefter hängde vi upp vimplarna med klädnypor. Svaren varierade förstås, men många tyckte att de mest grundläggande behoven är viktigast och det är dem som gör oss på bra humör - familjen, barnen, vännerna och mat.

Leena Pakkanen, förbundets projektledare och Miivi Selin-Patel, ny verksamhetsledare på Sympati i vår gemensamma monter på Mentalhälsomässan i Helsingfors.
 

Två reportage hann vi också med. Det ena från vetenskapscentret Heureka i Vanda som nyligen har öppnat utställningen "Heureka är från vettet!". Fokus ligger på psykisk hälsa och avsikten är att bryta fördomar om psykiska problem och uppmuntra människor att ta hand om sitt eget välbefinnande. Heureka vill med utställningen starta en offentlig diskussion om att den psykiska hälsan berör både individen och samhället. Ett bra initiativ, tycker vi! Här några bilder från utställningen:En intervju med debuterande författaren Mathias Rosenlund avslutade de två dagarna i Helsingfors. I en mysig bokaffär i Tölö träffades vi över en kopp kaffe och Mathias berättade om sin utsatta livssituation som fattig i Helsingfors, om boken "Kopparbergsvägen 20" som skulle komma som ett knytnävsslag i den offentliga debatten om relativ fattigdom, om den svaga självkänslan som bottnade i hans trassliga vardag... Det är en viktig bok han har skrivit, och som vi precis håller på att recensera. Mer om det i första numret av Respons 2014.

Mathias Rosenlund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar