onsdag 30 april 2014

Nu är vintern slut

...och så kom den där dagen när det riktiga aprilvädret skulle visa sig. Ibland när man tittar ut är det regn, ibland snö, ibland sol och vissa gånger är det en salig blandning av alla dessa väder på en och samma gång! Valborgsmässoafton, vappen, idag alltså. Hur ska du fira att vintern är slut och sommaren på kommande? Här på Psykosociala förbundet firar vi med att sluta lite tidigare idag. Med det vill vi önska er en fin valborgsmässoafton och en glad första maj. Snart är det sommar!

Den här tiden på året brukar det vara dags att blåsa iväg årets första bubblor.

tisdag 29 april 2014

Vi behöver förstärkning

Hej på er! Här kommer en efterlysning - vi behöver förstärkning till vårt regionkansli i Helsingfors. Kanske DU är vår nya regionsekreterare? Läs mer här:

Ledigt jobb

Styrelsen har lediganslagit ett regionsekreterarvikariat i södra Finland på Psykosociala förbundets regionkansli i Helsingfors. Arbetsplats:
Regionkansli, Eriksgatan 8 B, 00100 Helsingfors. Huvuduppgift: att sköta Psykosociala förbundets verksamhet i södra Finland. Anställningen börjar 1.8.2014 eller enligt överenskommelse och fortsätter fram till 4.5.2015 med möjlighet till förlängning. Till deluppgifterna hör att:

-   stöda och samarbeta med medlemsföreningarna i södra Finland genom kontinuerlig kontakt med dessa, och genom samarbete med förbundets informatör i fråga om

informationsspridning till dessa, samt genom stödjande av frivilligverksamheten i föreningarna.

 -  sköta intressebevakningen av mentalvården i södra Finland och även nationellt i samarbete med verksamhetsledaren och de juridiska ombuden anställda av SAMS. Hit hör också bevakning av rätten att få vård och service på svenska.

-  samarbeta med övriga mentalhälsoorganisationer och övriga svenska organisationer i aktuella frågor, och också sköta upprätthållandet av kontakter till dessa.

-  marknadsföra och informera om Psykosociala förbundets allmännyttiga verksamhet vid besök vid olika instanser, mässor, föreningar, verksamhetspunkter i södra Finlands region- kan ske i samarbete med övrig förbundspersonal.

-   representera förbundet i olika samarbetsorgan och nätverk, kan även representera förbundet i olika samarbetsgrupper istället för verksamhetsledaren.

-   inneha budgetansvar och sköta ekonomiuppföljning av regionsekreterarverksamheten

-   delta i förbundets styrelsemöten i enlighet med styrelsens beslut

-   medverka i redaktionsrådet för medlemstidningen Respons

Vi önskar att du som söker har lämplig utbildning och tidigare erfarenhet från social- och mentalvårdsområdet och vilja att arbeta med frågor som har med psykisk hälsa och ohälsa att göra. Om du därtill har förmåga att arbeta både självständigt och i team, datorvana, erfarenhet från föreningsvärlden samt utmärkta kunskaper i svenska och goda kunskaper i finska, då är det kanske just dig vi söker.

Fritt formulerad ansökan inlämnas antingen per post till:

Psykosociala förbundet rf, verksamhetsledare Bodil Viitanen, Solkullav. 65, 68600 Jakobstad eller per e-post bodil.viitanen@fspc.fi senast 12 maj.

Om du har frågor ring Bodil Viitanen, verksamhetsledare på tel. 06-7232515 eller 050-5251243.

måndag 28 april 2014

Vårmöte i Vasa

Vårmötet i Vasa är över och vi kan konstatera att det gick som en dans. Solen strålade över Vasa när vi möttes i Arbis lokaler nära centrum och alla mötesdeltagare var på gott humör. Under förmiddagen hade förbundet arrangerat ett informationstillfälle med Margita Nylander på RAY, och tillfället var välbesökt. Över 60 personer hade anmält sig och tillsammans hade vi fullt fokus på ansökningsförfarande och riktlinjer som gäller när man ansöker om understöd från RAY. En mer utförlig text om informationstillfället kommer i nästa nummer av Respons.
 

Margita Nylander på RAY informerade.


Under eftermiddagens vårmöte fastställdes bokslutet och vi fick ta del av revisorernas utlåtande. Jag, Pernilla Nylund, informerade om förbundets motionspass - eller ska vi kalla det motivationspass - som man gärna får fylla i och skicka in till oss före höstmötet i oktober. Då har man möjlighet att vinna fina priser. Motionspasset publiceras i nästa Respons. Regionsekreterare Johanna Cresswell-Smith berättade om höstmötet som kommer att äga rum i Åbo den 24-25 oktober (boka in det redan nu!). Det blir ett fint höstmöte med fokus på välbefinnande och tid för reflektion. Två föreläsningar är inplanerade och dessutom kommer det att finnas möjlighet att besöka Åbo slott. Hoppas att just DU kan komma med!

torsdag 24 april 2014

Panikångest och depression

Nyligen släpptes en ny bok som verkar oerhört intressant, Christian Dahlströms bok "Panikångest och depression". I den lättillgängliga handboken ger Christian Dahlström raka svar på de vanligaste frågorna om panikångest och depression. Kan man bli fri från panikångest? Varför blir man deprimerad? Hur går psykoterapi till? Var kan man söka hjälp? Författaren fick sin första panikångestattack 2007 och gick snart in i en depression. Så här skriver han på sin hemsida:

"Sedan dess har jag haft bättre och sämre perioder, men tack vare terapi och mediciner har jag lärt mig att hantera problemen betydligt bättre idag än jag gjorde i början.
Idag betraktar jag mig själv som frisk, men jag vet att jag har depressiva drag och att det aldrig är långt ner till en depression. Jag har kvar en psykisk sårbarhet som gör att jag måste vara uppmärksam på signaler om att jag är på väg ned igen".

Christian Dahlström debatterar och informerar nu om psykisk ohälsa, bland annat via sin sajt 1000glada. se. Tillsammans med författaren Rebecca Anserud gör Christian en podcast, Psykpodden, där de bland annat talar om bipolär sjukdom, depression, ångest och ADHD. Psykpodden finns på iTunes och www.vadärdepression.se.

onsdag 16 april 2014

Glad påsk!

Med tanke på att nästa nummer av Respons har temat självmord skulle det ha varit oerhört intressant att ta del av fotoutställningen After/Jälkeen som just nu hålls i Postihalli vid Helsingfors järnvägsstation. Utställningen har satt fokus på dokumentationen av anhörigas berättelser om närståendes självmord. Nu kommer det en påsk emellan och därefter har förbundet vårmöte i Vasa, så tiden blir knapp för oss, men kanske Du har möjlighet att gå och titta på utställningen? Läs mer här: http://www.metro.fi/uutiset/a1387802276150
Fotoutställningen är öppen till den 28 april.

Det här blir det sista blogginlägget före påsk, därför kommer här en påskhälsning från oss - GLAD PÅSK! Och sköt om er alla!

Foto: Linda Tallroth-Paananen


måndag 14 april 2014

När handikappade får barn

Minnet av ett känslostarkt människomöte griper tag och håller sig fast länge, länge. Jag misstänker att mötet med Amu Urhonen i Tammerfors kommer att kännas precis så. Starkt, gripande, känslosamt. Men också upprörande. Amu Urhonen är ordförande för Tröskeln r.f och medlem i det nationella handikapprådet. Hon har en cp-skada och sitter i rullstol. För tre år sedan blev hon gravid med sitt och makens första barn, och i samband med detta upptäckte hon en mängd fördomar kring funktionshindrade och sexualitet. Hon menar att det finns en utbredd föreställning om att funktionshindrade inte kan/bör få barn, vilket hon tycker är riktigt sorgligt.
- Många handikappade ungdomar som jag har träffat vet inte vad en kondom är. De har aldrig fått någon sexualundervisning. Det här är så fel! Alla har rätt till en sexualitet, det är mänskligt att vara sexuell, säger hon.
En fördom som Amu stötte på när hon var gravid var att folk ofta frågade om hennes man också är handikappad. Många blev även förvånade när de träffade Amu och hennes dotter och Amu berättade att barnet var hennes.
- Det är bra att medierna börjar uppmärksamma det här mer och mer nu. I Finland har vi pratat länge om föräldrar som har handikappade barn men inte om handikappade som får barn. Det är en viktig diskussion, menar hon.

Amu Urhonen bor i Tammerfors och jobbar för tillfället med en avhandling i kyrkohistoria vid Helsingfors universitet. Hennes man är arkitekt och tillsammans har de dottern Louna, 3 år. En längre intervju med Amu Urhonen kommer i Respons senare i år.



 

torsdag 10 april 2014

Anhöriga i fokus

Hej på er! Lite kort om vad som är på gång - igår kväll ordnades Anhörigföreningens temakväll på Algården i Jakobstad. Camilla Pitkänen föreläste under temat "Utmattningsdepression ur den anhöriges perspektiv." Därefter diskussion kring temat.

                     Camilla Pitkänen

Hon delgav oss mycket bra information om skillnaden mellan utmattningssyndrom och utmattningsdepression och vilken typ av människor som är i riskzonen.  Risken att utveckla utmattningssyndrom drabbar oftare personer som:
- har svårt att hävda sig
- har svårt med problemlösning
- är starkt motiverade
- har dåliga arbetsförhållanden
- är ängsliga och rädda att bli involverade
- har svårt att ta beslut
- har svårt att sätta gränser
- har dåligt självförtroende
- är osäker på sig själv

Det pratades om att sårbarhetsfaktorer (de sista punkterna på listan) i kombination med dåliga arbetsförhållanden riskerar att få människor att utveckla utmattningssyndrom. Men detta under lång tid. Utmattningssyndrom är ingenting man får över en natt.

Idag på förmiddagen höll planeringsgruppen för Anhörigseminariet 2014 ett möte på Juthbacka i Nykarleby. I det här skedet är det klart att seminariet kommer att ordnas i slutet av september i Jakobstad och just nu försöker vi hitta intressanta föreläsare till seminariedagen. Mer information senare. Ha en fin dag alla! Hälsar Pernilla & Co

Planeringsgruppen: Karl-Göran Löfgren, Lasse Nygård, Eva Åstrand och Leena Pakkanen

tisdag 8 april 2014

Föreningsbesök på Åland

Från förbundet gjordes ett föreningsbesök till medlemsföreningen Reseda på Åland torsdagen den 3 april. Krokusen blommar redan i Mariehamn konstaterade vi. Det var trevligt att Resedas styrelse hade möjlighet att ta emot besök från förbundet denna vår. Det är alltid givande att träffa föreningsaktiva medlemmar och höra hur man har det och hur man kan jobba framåt mot gemensamma mål. Vi hälsar till Reseda och tackar för besöket.
Hälsar Bodil och Christer

Lena Bratt heter fotografen. Läs gärna hennes blogg: http://lenabratt.blogspot.fi/2012/03/146-krokus.html
 

måndag 7 april 2014

Vi har ju hemligheter i den här familjen

Hej på er! Den här helgen har jag sträckläst boken om Therése. En självbiografi som heter "Vi har ju hemligheter i den här familjen", som handlar om hur organisationen Maskrosbarn kom till. Maskrosbarn är en ideell organisation som stödjer ungdomar som har föräldrar som missbrukar eller mår psykiskt dåligt. Läs mer om dem här: http://www.maskrosbarn.org/
I boken får vi följa med under Therése Erikssons uppväxt (hon är en av grundarna till Maskrosbarn), om hur det är att ha en mamma som är alkoholist och dessutom manodepressiv. Mycket handlar om rädsla och sömnlösa nätter, om depressioner och självmordsförsök, om förtvivlan och hjälplöshet. Men mycket handlar också om kärlek. Det är en sån där bok man inte kan lägga ifrån sig. När man väl gör det fortsätter tankarna att snurra.

Här ett citat från boken, det är en dagboksanteckning från tiden när det är som värst, när Therése går i högstadiet. Mamman är väldigt sjuk och Therése förtvivlad.

"Mamma är asfull igen. Satt nere i källaren och kollade på en kartong. Sluddrade nåt som jag inte uppfattade. Det är inte det man vill komma hem till! Jag orkar inte gå till skolan imorgon. Men jag SKA fixa skolan! Jag vet att jag kan! Nästa vecka. Den här veckan har varit så jobbig. Det har varit bra för mig att vara hemma och tänka lite. När jag gör det så klarar jag det bättre sen. Jag vet inte vad jag känner. Det känns konstigt i huvudet, får ingen ordning. Det känns som att det är någon som står och trycker mig på huvudet, som gör att jag aldrig kan komma upp ordentligt. För när jag når dit upp blir jag bara nedtryckt igen. Det är därför jag bara vill ha det lugnt. Stabilt. Det ordet finns liksom inte för mig när jag tänker efter. Det känns som att jag går på ett hav, ibland är det lugnt, ibland vågigt, oftast storm. Är det för mycket begärt att bara vilja ha det lugnt? Det är det enda jag begär".

I nästa nummer av Respons lottar vi ut ett exemplar av den här boken.

torsdag 3 april 2014

På roadtrip i Österbotten

Tillbaka på kansliet igen efter en roadtrip i Österbotten. På onsdagen körde jag 286 km längs torra vårvintervägar för att göra en intervju i Petalax. Jag träffade en kvinna som har en tuff tid bakom sig, som har försökt begå självmord flera gånger, men som har kommit ut på andra sidan. Som idag, många år senare, kan se någonting positivt med att vara psykiskt sjuk. Hon säger att hon inte vill vara utan de här erfarenheterna. "Vem skulle jag då vara?". I nästa nummer av Respons pratar vi om självmord. Missa inte det. Tidningen kommer ut i början av juni. Här kommer några bilder från roadtrippen - ha en fin torsdag alla!