onsdag 21 januari 2015

Hamlet sade det vackrare på Korjaamo i mars!

Hej!
Ser på Wasa Teaters hemsida att deras uppskattade produktion "Hamlet sade det vackrare" spelas på Korjaamo den 6-7 mars. Passa på att se den där om du inte har haft möjlighet att se den i Vasa!
Vår rehabiliteringschef Ann-Charlott Rastas och rehabiliteringsrådgivare Camilla Roslund-Nordling fanns med på ett hörn när pjäsen arbetades fram. De deltog i referensgruppen som producerade en del av studiematerialet som hör till pjäsen. Så här skrev Ancha i medlemstidningen Respons 4/2014:

Förmånen med vårt jobb inom förbundet är den fina grejen att få vara mångsidig, jobba och bli involverad i olika grejer som har med psykisk hälsa att göra. I augusti blev vi uppringda från Wasa Teater, där man höll på att sätta upp en pjäs som heter "Hamlet sade det vackrare". Pjäsen är ett samarbetsprojekt med Lagmansgårdens skolhem, för omhändertagna barn- och ungdomar, finns i Pedersöre. Författarna och skådespelarna har träffat ungdomar och personal på Lagmansgården. Utgående från dessa möten har pjäsen blivit till.

"Hamlet sade det vackrare" handlar om tre ungdomar som livet inte varit skonsamt mot. Pjäsen behandlar ett allvarligt tema, men föreställningen innehåller också mycket musik, humor och en stor dos cirkusartister. "Hamlet sade det vackrare" är en berättelse om utslagna ungdomar som finns mitt ibland oss just precis idag, som vi oftast inte ser. Camilla och jag satt med i deras referensgrupp tillsammans med personal från barnskyddet och skolhälsovården. Vår uppgift var att producera en del av studiematerialet, samt att läsa in oss på pjäsen, vara med och se hur den byggdes upp och hur skådespelet speglade ungdomarnas vardag.

"Mackes barndom har präglats av våld och alkohol. Katarinas styvpappa har otaliga gånger förgripit sig på henne och Volodja, som kommit från svåra förhållanden hemma i Ryssland, har inte en enda närstående att ty sig till. Men när ett kringresande cirkussällskap kommer till orten finns det mitt i allt någon som bryr sig om Macke, Katarina och Volodja. I tunnelns ände syns det lite ljus..."


 

Många tankar och många känslor väckte pjäsen. Framför allt för den som inte vet och har upplevt något av dessa svåra uppväxtförhållanden så ger det en inblick och en eftertanke och en förståelse för barn och unga från liknande förhållanden. Det finns alltid en orsak till varför just denna unga beter sig som han/hon gör.

Jag fick förmånen att vara med på höstens premiär och det var spännande att se - hur har helheten blivit? Pjäsen var jättefin, känslosam, berörande och informativ. Rekommenderar att speciellt du som yrkesmänniska går och tittar på den om du har möjlighet, den kommer att turnera runt i Svenskfinland och det finns möjlighet för skolor att köpa in pjäsen för högstadiet och andra stadiets skolor. Och det som är fint är att det utarbetats ett studiematerial för lärare, handledare mm. För att kunna jobba vidare med temat.
Om du har du möjlighet - se den! Livets lina, som finns med i pjäsen, är smal. En del trillar dit, förblir där, men mången klarar av att stiga upp på linan igen och fortsätta att balansera på livets lina.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar