torsdag 30 april 2015

Glada Vappen!

Hej vänner!
Snart stänger vi kontoret här i Jakobstad för att sjunga in våren och hälsa maj månad välkommen. Kanske blir det också en glass om vi har riktigt tur. Imorgon fredag är det ledig dag och så är vi tillbaka igen på måndag. Vi önskar er alla en riktigt skön helg!

Personalen på Psykosociala förbundet

Foto: Jenny Tallgren

tisdag 28 april 2015

Anhörigseminarium 6 oktober

Nu planerar vi Anhörigseminariet 2015! Skriv upp tisdagen den 6 oktober i kalendern. Då hålls seminariet "Ung & Anhörig" i Novias auditorium i Vasa. Vi kommer bland annat att bjuda på en kort teaterföreställning med scener ur vardagen, det blir också föreläsningar och en paneldiskussion.
Mera information kommer så fort vi har programmet spikat.
Tidpunkten är alltså 6 oktober klockan 9-15. Hoppas vi ses!




Arrangörer är Svenska Österbottens Anhörigförening, Psykosociala förbundet och FinFami Österbotten. 

fredag 24 april 2015

Vi har goda chanser till ett lyckligt liv

Finland hamnar på en sjätte plats enligt en global rankning över världens lyckligaste länder. Den som bor i Norden eller Västeuropa har bäst chanser till ett lyckligt liv, enligt rapporten. FN har tagit fram en lista på 10 saker som kan göra var och en av oss lite lyckligare och mer välmående. Så här ser listan ut:


1) Att göra saker för andra. Den som hjälper sina medmänniskor får inte bara andra att må bättre, utan också sig själv.
2) Att umgås med andra. Det lönar sig att prioritera vänner och familj. Om man har välfungerande sociala relationer är man också gladare, friskare och lever längre.
3) Att ta hand om sig själv. Det här gäller både fysiskt och psykiskt. Ta hand om det egna välmåendet genom att sova ordentligt, äta bra, motionera och göra roliga saker.
4) Att uppskatta omvärlden. Om man hela tiden går omkring och önskar sig mer går man samtidigt miste om det som sker i stunden.
5) Att lära sig nya saker. Ny information och nya kunskaper hjälper oss att få idéer, att se på världen på fler sätt, att vara nyfikna och kreativa och att hållas engagerade.
6) Att ha mål i livet. Samtidigt som det är viktigt att kunna leva i nuet är det också viktigt att ha förväntningar, drömmar och planer när det gäller framtiden.
7) Att kunna studsa tillbaka. Alla råkar ut för perioder av stress, sorg och misslyckanden. Men den som klarar av att ha en positiv attityd återhämtar sig också snabbare.
8) Att ha en positiv inställning. Försök fokusera på det goda i det som sker. Trots klichén är den som ser glaset som halvfullt istället för halvtomt ofta lyckligare.

9) Att vara nöjd med den man är. Ingen är perfekt, men alla är bra på något sätt. Att acceptera sig själv istället för att tänka negativa saker skapar en positiv spiral.
10) Att vara del av något större. Den som känner att den gör något meningsfullt av sitt liv upplever mindre stress och osäkerhet och istället en större känsla av glädje och kontroll.
Här finns en längre text om rapporten:
http://svenska.yle.fi/artikel/2015/04/24/finlandarna-sjatte-lyckligast-i-varlden

onsdag 22 april 2015

Är du HSP?

Det talas mycket om HSP-personer nu. Eller highly sensitive persons - personer som har en extra känslighet. Vi deltog i en föreläsning i Vasa igår som Svenska Österbottens Anhörigförening ordnade, som handlade om sensitivt begåvade människor. Otroligt intressant och givande. För vi är många som känner igen oss i de här karaktärsdragen. Vi kanske reagerar starkare än andra på stimulans utifrån och bearbetar intryck på ett djupare plan.
- Alla har ett filter gentemot andra människor och sållar bland alla intryck. HSP-personer blir lätt översköljda av intryck. Man scannar av omgivningen och man ältar mycket. Det här karaktärsdraget kan man inte göra så mycket åt, men man kan fundera på hur man förhåller sig till det, säger föreläsaren Malin Knip.

HSP är ingen sjukdom. HSP är ingen diagnos. Man behöver således ingen medicin för att man är extra känslig. HSP är som sagt ett karaktärsdrag som ofta kännetecknas av följande:
- man lätt blir uttröttad av många starka intryck
- man kan bli "tom i själen" när man vistas bland många människor
- man kan ha ett större behov än andra av att vara för sig själv ibland
- man känner av stämningen när man kommer in i ett rum med människor
- man kan höra undertoner i det folk säger
- man kan bli stressad av kaotiska miljöer
- folk tycker i allmänhet att man är vänlig och behaglig
- man har ett rikt inre liv, man funderar på existentiella frågor
- man är sällan påträngande eller burdus, man respekterar andras gränser instinktivt
- man är bra på att se andras behov
- man kan bli helt i obalans om man inte får äta regelbundet
- som barn ansågs man ofta vara blyg och känslig
- man har ofta svårt att mentalt släppa sådant som hänt, man har en tendens att älta saker
- man tycker ibland att det är obegripligt att andra inte blir så berörda som man själv blir
av olika saker
- kanske svänger man snabbt i humöret, drabbas av emotionella "störtskurar"
- blir man arg så börjar man ofta gråta
- man känner sig ofta dränerad på energi
- man tycker bättre om att umgås med människor på tumanhand än i större sällskap
- man upplever sig som en "social ensamvarg"

Malin Knip menar att HSP-personer oftare än genomsnittet far hem tidigt från fester eller andra sociala tillställningar för att de kanske har haft 1-2 djupa samtal och "fått sin dos" av socialt liv på kortare tid än andra.
- Många känner dåligt samvete över det här, men det ska man absolut inte ha. Vi människor är så olika och det måste vi få vara.
Enligt den amerikanska psykologen och forskaren Elaine Aaron är cirka 15-20 procent av befolkningen extra känsliga.

Läs mer om HSP i kommande nummer av Respons!
Med detta önskar jag er alla en riktigt fin dag!
Hälsar Pernilla

Här ett boktips för den som vill veta mer om HSP.

fredag 17 april 2015

Bilder från vårmötet

Hej på er!
Här kommer några bilder från förbundets vårmöte som arrangerades i Jakobstad i onsdags (15.4). Före mötet bjöds deltagarna på laxsoppa och därefter hölls själva mötet som blev en rätt kort historia. På en och en halv timme hade ordförande Christer Rönnlund klubbat igenom alla punkter och paragrafer där vi bland annat fick ta del av årsberättelsen, budget, bokslut och annat som är aktuellt från förbundet. Alla föreningar kunde tyvärr inte delta i vårmötet, men förhoppningsvis blir vi fler på höstmötet som kommer att hållas på G18 (Georgsgatan 18) i Helsingfors måndagen den 26 oktober. Mer information om detta kommer senare.

Med detta önskar jag er en fin fredag och en skön helg!
/Pernilla





tisdag 14 april 2015

Fokus på vårmötet

Hej på er denna gråmulna tisdag! (på olika håll i Österbotten har det vräkt ner en mängd snö under natten, men i Jakobstad har vi klarat oss med snöblandat regn. Riktigt aprilväder vi upplever nu, med andra ord).

Den här veckan fokuserar vi framför allt på förbundets vårmöte som hålls imorgon onsdag i Jakobstad. Det ska bli roligt att träffa många av er igen och vi ska försöka ta vimmelbilder från dagen som vi sen kan publicera här på bloggen. Vårmötet kommer även att diskutera en gemensam insändare som vi sedan sänder till dagstidningarna.

Ha en skön dag alla!
Hälsar Pernilla

fredag 10 april 2015

Du är bra precis som du är

Arbetsveckan börjar lida mot sitt slut, men innan jag loggar ut och tar helg vill jag påminna dig som läser den här bloggen om att Du är värdefull. DU ÄR VÄRDEFULL. För den du är. Spara de orden i ditt hjärta och försök påminna dig om att du är värdefull oavsett vad du gör/inte gör, kan/inte kan. Du är bra precis som du är, för att du är du.

Kram på dig!
Hälsar Pernilla


tisdag 7 april 2015

I dagens Österbottens Tidning

Unga stöder andra i tolerant miljö


Torsdagstolerans ska bli en chans för ensamma ungdomar att uppleva gemenskap och glädje. Den här veckan är det premiär för kravlösa träffar där unga möter andra unga.

Det är den nystartade psykosociala ungdomsföreningen Acceptans som skapat ett nytt forum för ungdomar som känner sig ensamma, vilsna eller har en jobbig period i sina liv. Premiären för Torsdagstolerans i Jakobstad sker den 9 april i Psykosociala förbundets lokal i Solkullafastigheten på Killingholmen.
Acceptans har värvat unga volontärer som är redo att ställa upp för sina jämnåriga. Rekryteringen har gått över förväntan, berättar Benjamin Sidorov, en av bakgrundskrafterna i den nya föreningen. I dagsläget räknar han med 13 volontärer i åldern 18–45 år. Det är både studerande och personer i eller på väg in i arbetslivet.
– Alla är mycket motiverade och har mycket att ge åt andra. Vissa har grymma historier av egna problem bakom sig, säger Sidorov.
Den huvudsakliga målgruppen för Torsdagstolerans är ungdomar i åldern 15–20 år, men även äldre är välkomna. Tröskeln att delta ska vara låg. Sidorov hoppas att unga som tror att de kan ha nytta av umgänget hänger med.
– Man behöver inte ha en diagnos eller stora problem. Det räcker med att man vill känna gemenskap. De som känner sig ensamma ska veta att det finns en dag i veckan då de har sällskap och då de får känna sig viktiga, säger han.
Volontärerna är inga terapeuter utan erbjuder kamratstöd och social träning. Det första mötet i Solkulla blir en spelkväll, ackompanjerat av varma smörgåsar. Andra gånger kan ungdomarna till exempel baka, bowla eller gå på bio tillsammans.
Den som inte känner sig redo för att umgås i grupp har chans att träffa en enskild volontär.
– Det går att mejla till oss och berätta om sin situation. Kanske personen senare bli redo att delta i gruppen, säger Sidorov.
Vid varje träff är tre–fyra volontärer på plats. Lotta Nyman kommer att vara med på de första träffarna. Hon är föreningen Acceptans förlängda arm i Österbotten. Hon har egna erfarenheter av en strulig vardag och psykisk utmattning. Det hoppas hon ha nytta av i sin kommande uppgift. Nyman siktar på att bli socionom och går kurser inom öppna universitetet.
– Jag har ingen erfarenhet av socionomarbetet men ser det här som ett bra sätt att få in foten, säger Nyman.
Hon beskriver volontärerna som en kompott av intressanta livsöden. Bland de 13 frivilliga finns två män, som deltar turvis varannan torsdag.
Nyman är glad över den uppbackning gruppen får av personalen inom det psykosociala förbundet. De ger volontärerna handledning.
– Det känns kvalitetsmässigt bra, säger hon.
Träffarna kommer att fortsätta över sommaren, för att undvika avbrott innan verksamheten tagit fart på allvar. Då kan det bli aktuellt med cykelutfärder eller att gruppen besöker evenemang som ordnas i regionen.
Nyman poängterar att gruppen har tystnadsplikt. Volontärerna är beredda att komma deltagarna till mötes för att sänka tröskeln.
– Det går att kontakta oss per mejl om man behöver skjuts eller inte vill cykla ensam från stan, säger Nyman.

torsdag 2 april 2015

Torsdagstolerans kör igång i Jakobstad

Det närmar sig starten för Torsdagstolerans-gruppen, en grupp som riktar sig till dig som är mellan 15-20 år och bor i Jakobstadstrakten. Har du det jobbigt hemma? Är dina kvällar tråkiga? Känner du dig nere eller ensam? Kom med på kravlösa torsdagskvällar på Solkulla! Torsdagstoleransgruppen är ett gäng unga (med egna erfarenheter av jobbigheter) som vill ställa upp för andra unga.
Träffarna och deras innehåll är avgiftsfria. Första träffen är torsdagen den 9.4 klockan 18 på Solkulla, Solkullavägen 65 i Jakobstad. Skicka mejl till oss ifall du vill ha skjuts, om du vill cykla tillsammans från stan eller träffas vid ABC innan träffen. Allt är möjligt! Torsdagen den 9.4 tänkte vi svänga ihop varma smörgåsar, spela kort eller brädspel och prata lite om vad vi ska hitta på under framtida träffar. På torsdag kan alltså du vara med och påverka vad du vill göra under våren. 
Lotta, Lillemo, Ronja och Christoffer är de som är med er första gången. I april kommer vi även att kolla film, ordna te-kväll, baka scones och gå på bio. Om ni hellre vill hitta på annat så bestämmer vi så! Vi på Torsdagstolerans tar ingen semester utan fortsätter över sommaren till hösten och vidare efter det. Om ni ännu är tveksamma eller funderar på något så skicka e-post!
Mejla: info.jakobstad@acceptans.fi eller kolla in vår Facebooksida (Torsdagstolerans: Acceptans i Jakobstad). Sidan kommer att användas som en anslagstavla med information. Där kan ni helt anonymt läsa vad som kommer att ske den närmaste tiden. Vi har tystnadsplikt i torsdagstolerans och tänker hålla den! 
Hoppas ni ser fram emot att träffas lika mycket som vi! Vi som håller i trådarna för Torsdagstolerans är en härlig blandning i åldrarna 18-30+. Totalt är vi 12-13 stycken, varav 11 är kvinnor och 2 män. Vem av oss som kommer vara på plats på torsdagskvällarna kommer att variera, men vi siktar på att en av männen alltid är på plats. Kom med du också!