fredag 28 augusti 2015

Stödkonsert för Lappvikens källa

Tisdagen den 25 augusti deltog förbundet i en stödkonsert för Lappvikens källa.  Lappvikens källa är ett samarbete mellan olika nationella och lokala föreningar för psykisk hälsa som jobbar för att göra Lappvikens gamla sjukhusområde till ett centrum för kultur och mental hälsa. Bland andra väntar förbundets lokalföreningar Sympati rf och Acceptans att få grönt ljus från Helsingfors stad för flytt till Lappviken inom den närmaste framtiden.
Syftet med stödkonserten var att understöda det fina initiativ som Lappvikens källa tagit för att omvandla området till en levande mötesplats och en källa av psykiskt välbefinnande för oss alla. En av grundpelarna i samarbetet är att motarbeta stigmatisering av mentalvårdspatienter och att sudda ut gränser som våra fördomar bygger upp.
Det var lätt för publiken i den varma sensommarkvällen att drömma sig bort till en framtid där Lappvikens vackra och historiskt betingade område omvandlats till en källa av välbefinnande där bakgrund, ålder eller psykiska diagnoser inte spelar någon roll. Ett ställe där alla har möjligheter att delta enligt egen funktionsförmåga.
Aira Samulin, som var en av kvällens artister, hjälpte att skapa en fin känsla av samhörighet och hemtrevnad genom att först berätta hur Lappviken nästan känns som ett andra hem för henne då hon vistats där så mycket i tiderna då först hennes mamma, sedan hennes första man och slutligen två av hennes barn turvis vårdats där då det ännu var ett mentalsjukhus. Med hjälp av sitt avväpnande sätt att uppträda och vara lyckades hon få hela publiken (precis varenda kotte!) att stiga upp och dansa tillsammans mellan raderna av stolar. Imponerande, men framförallt också jätte roligt!
Kenkävaahto-kuoro, en kör bestående av personal och vuxna från ett dagis i Kronohagen, fick också ett stort leende att sprida sig bland åskådarna med sina sånger om livet ofta ur ett småbarns perspektiv. Namnet har kören lånat från dagisets gård: barnen kallar det skum som bildas då man häller vatten i sandgrop för skoskum = kenkävaahto J.  Kalle Salonen trio (som dock uppträdde som duo) hörde också till en av den nya regionsekreterarens favoriter.

I den mörknande kvällen fick vi se en mångsidig repertoar av artister som alla var där på frivillig basis utan arvode. Vi fick höra att hela konserten var uppbyggd med hjälp av frivilliga, av vilka en del till och med hade övernattat på platsen för att övervaka den tekniska utrustningen. Lappvikens källa är ett bra exempel på hur man kan engagera frivilliga på ett roligt sätt, kring en viktig sak och på så sätt åstadkomma något otroligt fint och genuint som ger glädje åt många. Regionsekreteraren tackar för en fin kväll!

Till sist kan jag ännu berätta att på programmet för höstmötet 26.10 har vi en guidad rundtur i Lappviken där vi får höra lite om områdets historia samt mera om framtidsplanerna. Och för de av er som är i Helsingforstrakten kan jag rekommendera ett besök till Lappvikens källas café, som också drivs med hjälp av frivilliga. Deras smörbullar är himmelskt goda!

Hälsningar från Nonni

Från vänster: Miivi Selin-Patel, verksamhetsledare för Psykosociala föreningen Sympati
och Nonni Mäkikärki, Psykosociala förbundets regionsekreterare.




Foton: Nonni Mäkikärki




Förkylda tider

Det har varit förkylda tider på kansliet - därav bloggtystnaden de senaste dagarna. Men nu börjar vi vara på hugget igen och lite senare idag kommer en text om en stödkonsert i Helsingfors. Vi hörs på nytt! /Pernilla

torsdag 20 augusti 2015

En smygtitt på nya Respons

Hej! Den här veckan har vår byrå- och redaktionssekreterare Sonja jobbat febrilt med att layouta nya numret av Respons. Och det blir SÅ BRA! Temat är Ensamhet, men på 40 sidor ryms det väldigt många andra texter också. Som den här, till exempel. Här får ni en smygtitt på sidorna som handlar om karaktärsdraget HSP (Highly Sensitive Personality, fritt översatt: högkänslig personlighet). Livscoachen Cajsa Tengblad berättar om sina upplevelser som HSP-person. Mycket intressant. Hoppas ni gillar tidningen! Den borde komma ut om lite drygt en vecka.

Kram på er!
/Pernilla





måndag 17 augusti 2015

Dags att anmäla sig till Anhörigseminariet 2015

Den 6 oktober arrangeras Anhörigseminariet 2015 i Vasa. Seminariet är ett samarbete mellan FinFami Österbotten, Psykosociala förbundet och Svenska Österbottens Anhörigförening, och temat i år är "Ung & Anhörig". Det kommer bland annat att bjudas på en kort teaterpjäs där man blickar in i vardagen, två föreläsningar och en paneldiskussion. En av föreläsarna är Benjamin Sidorov som kommer att prata om sitt destruktiva beteende till följd av att han växte upp i en dysfunktionell familj.

Seminariet är kostnadsfritt och öppet för alla intresserade. Platsen är Yrkeshögskolan Novias auditorium, Seriegatan 2 i Vasa. Klockan 9-15. För mer information och anmälan, kontakta FinFamis Martina Villgren på telefon 044-2000 733 eller info
@finfamipohjanmaa.fi.
Anmälan senast den 25.9. Varmt välkomna!

Kolla gärna in Psykosociala förbundets hemsida också för att se hela flyern: www.fspc.fi.
 
Planeringsmöte inför Anhörigseminariet. Många trådar som ska knytas ihop.

fredag 14 augusti 2015

Insändare i Vasabladet

I Vasabladet kunde vi häromdagen läsa att psykiatrin i Vasa sjukvårdsdistrikt behöver spara ännu mer pengar. Vi bemötte artikeln med en insändare i samma tidning, som publicerades idag (14.8). Här kan ni läsa insändaren. Ha en riktigt fin fredag! Sköt om er!


Var finns alternativen för personer
med psykisk ohälsa?

I Vasabladet (12.8) kunde vi läsa i artikeln ”Psykiatrin i Roparnäs ska spara 1 miljon euro” att man kommer att föreslå en satsning på att utveckla poliklinisk vård, det vill säga öppenvård.
– Öppenvård är billigare, patienter är nöjdare och kvaliteten är högre, säger Jesper Ekelund, överläkare vid psykiatriska enheten i Roparnäs.
Vi får även läsa att psykiatrienheten kommer att föreslå att primärkommunerna skulle ta ett större ansvar för att sköta den öppna vården.
Att satsa på öppen vård är bra i sig och helt i riktning med de rekommendationer som finns för kvalitativ, god vård. God kvalitativ vård är däremot inte gratis. Det behövs resurser och pengar för att utveckla öppna vården. Det krävs ett fungerande samarbete. Det finns behov av kunnig personal inom öppna vården som vågar utveckla öppna vårdens arbetsmetoder till att bemöta människors behov. Att primärkommunerna kommer att ta ett större ansvar för att utveckla öppna vården kan vi säkert fortsätta drömma om. Redan idag faller människor utanför den öppna vården. Vad är öppen vård idag egentligen? Är det samtalsterapi en gång i månaden eller ett besök till mentalvårdscentralen en gång per år? Nej, naturligtvis inte.
Det behöver finnas ett utbud av alternativ för personer med psykisk ohälsa för att deras vardag och vård ska fungera. Att tillhöra sociala sammanhang är viktigt, likaså att vid behov kunna få experthjälp och konsultationer, även inom öppna vården. När det krisar till sig, när en ny psykos är i antågande, behöver resurser sättas in för att undvika att problemen blir för svåra. Det oroar oss på Psykosociala förbundet att kommunernas resurser idag redan är sparsamma i utvecklandet av öppna vården och vi är rädda att det i framtiden blir ännu sämre ställt efter att man sparar in på sjukhusplatserna. Dessa resurser kommer inte att ”överföras” på öppna vården i kommunerna.
Sociala, ekonomiska och fysiska omständigheter, som miljö, bostadsmiljö och så vidare, har stor inverkan på vårt psykiska välmående och detta gäller även personer med erfarenhet av psykisk ohälsa. Den psykiska hälsan kan värnas bäst genom att man beaktar de behov invånare har i alla beslut som görs i kommunerna. Den förebyggande aspekten glöms tyvärr ofta bort då man talar om psykiatrisk vård och mentalvård. Men det lönar sig att satsa på det förebyggande arbetet och resursera den öppna vården.

Psykosociala förbundet rf
Bodil Viitanen, verksamhetsledare


tisdag 11 augusti 2015

Deadline-vecka

Som kommentar till det förra blogginlägget kan jag nu meddela att VI HAR 600 GILLARE! Och siffran ökar stadigt. Vi på Psykosociala förbundet tycker att det är hemskt roligt att allt fler hittar till oss och att många även kommunicerar med oss via sociala medier. Fortsätt med det!

Denna vecka är deadline-vecka för nästa Respons. Då kan planeringen se ut så här:

 
Många trådar ska knytas ihop inför manusstopp och man kliar sig alltid lite extra i huvudet den här veckan. Men det blir nog bra. Sonja är så duktig på att layouta tidningen så man blir alldeles glad i hjärtat när man sen får hålla den färdiga tidningen i sin hand. Hoppas att ni också gillar den! Beställ gärna Respons på vår hemsida, www.fspc.fi. Tidningen kostar 20 euro/år och då får man fyra nummer.
 
Kram på er!
/Pernilla

fredag 7 augusti 2015

600 gillare?

Precis nu har Psykosociala förbundet 599 gillare på Facebook. Antalet personer som följer våra sidor ökar hela tiden, och just det här året har extra många valt att gilla våra sidor. Vi jobbar dagligen (måndag-fredag) med att hålla våra informationskanaler uppdaterade och vi hoppas att alla inlägg vi gör intresserar er på ett eller annat sätt. Alla kan inte gilla allt, men förhoppningen är att man hos oss kan finna ett mångsidigt utbud av texter som berör psykisk hälsa och ohälsa.

Och nu är ju den stora frågan - kommer vi att vara uppe i 600 gillare innan helgen är slut? Det tror jag. Vad tror du?

Sköt om dig! Och ha en riktigt fin fredag!
Hälsar Pernilla

onsdag 5 augusti 2015

Regionkansliet på ny adress

Hej på er!
Förbundets regionkansli har bytt adress. Numera finns vi på Georgsgatan 18 i Helsingfors, i det så kallade G18-huset. Regionkansliets nya utrymmen finns bakom denna fasad. Arbetet med att ställa i ordning pågår för fullt.

Hälsningar från nya regionsekreteraren Nonni Mäkikärki och verksamhetsledare Bodil Viitanen.