torsdag 30 juni 2016

Semester!

Det har blivit dags för oss på Psykosociala förbundet att logga ut och ta lite semester. Det har varit full fart hela våren och därför känns den här sommarpausen väldigt välkommen. Vi ska bädda ner fötterna i sanden och ladda våra batterier, bara andas och vara här och nu.

Våra kanslier i Jakobstad och Helsingfors kommer att vara stängda under veckorna 27-29. Några av oss är tillbaka sista veckan i juli.

Med den här bilden vill vi önska dig en riktigt skön sommar! Ta hand om dig!


tisdag 28 juni 2016

Podcastavsnitt om föräldraskap och psykisk ohälsa

"Sinnessjukt" heter en podcast med Christian Dahlström som är riktigt, riktigt bra. I det senaste avsnittet pratar man om psykoser, schizofreni och föräldraskap. Gäst är författaren och föreläsaren Marcus Sandborg som lever med schizofreni. Man diskuterar bland annat föräldraskap och kombinationen föräldraskap och psykisk ohälsa. Gå in på www.sinnessjukt.se.


tisdag 21 juni 2016

Vi listar nya böcker om psykisk hälsa

Hej på er!
Robert har sammanställt en lista på nya böcker som berör psykisk hälsa på ett eller annat sätt. Hoppas du hittar någon bok som tilltalar dig!




Själv: kraften i egentid                             
av Linus Jonkman
Linus Jonkman gräver sig nu ännu djupare ner i det mänskliga behovet av att få vara för sig själv: Självsamhet är konsten att njuta av sitt eget sällskap. Det är en plattform för dagdrömmar, grubblerier, kreativitet, och analys. Fast främst är självsamhet en känsla som gör att egna stunder blir en njutning och en källa ur vilken vi hämtar de bästa av våra tankar.
Förlag: Bokförlaget Forum                                            
Antal sidor: 263
 

Våga vara operfekt                                                             
av Brené Brown
Jobba smartare, bli snyggare, leva bättre och mer hälsosamt. Många av oss tror att det är vägen till ett lyckligare liv. Brené Brown, sociolog som forskat om sårbarhet och skam, säger tvärtom: Var som du är. Var glad för det som blir bättre, men acceptera dina fel och brister. Strunta i vad andra tycker. Våga vara operfekt! Du är värdefull i alla fall.
Förlag: Libris förlag                                                       
Antal sidor: 190
 

Hur du motiverar dig själv när allt suger 
av Thomas Nilsson
Det finns alltid en risk att den här typen av böcker blir flummiga eller klämkäcka, men det här är helt enkelt en bok full av inspirerande råd som hjälper dig att få ny energi och fortsätta framåt mot dina mål. En energikick att plocka fram när du behöver den.
Förlag: Ego förlag i Stockholm                                      
Antal sidor: 230


Tonår med adhd: en föräldraguide          
av Carolina Lindberg
Carolina Lindberg har skrivit en varm, klok och insiktsfull bok om att vara förälder till tonåringar med en neuropsykiatrisk diagnos. Här varvas kunskap om adhd med fakta om vad som händer fysiskt och psykiskt under tonårstiden och vilka särskilda utmaningar en tonåring med diagnos ställs inför.
Förlag: Natur Kultur Akademisk                                    
Antal sidor: 159
 

Handbok för oglada                                   
av Lars Ström, Per Carlbring
Boken är upplagd som ett fullständigt program mot depression och nedstämdhet. Verktygen grundar sig huvudsakligen i Kognitiv beteendeterapi (KBT) och Acceptance and Commitment Therapy (ACT). I boken kan du till exempel arbeta med tankar och känslor (“Grubbelmotorn”), ta avstamp i den kanske mest multieffektiva behandling som finns (“Mirakelkuren”) och pröva en av de mest beforskade KBT-metoderna mot depression - “Beteendeaktivering”. Boken riktar sig i första hand till dig som är deprimerad, nedstämd eller oglad i största allmänhet, men är också användbar för dig som arbetar med stöd och vård av andra.
Förlag: KBT-akademin Sverige AB                                 
Antal sidor: 195


Våga vara rädd: en bok om utmattningssyndrom (ljudbok)
av Emma Holmgren
Vad sker i kroppen när vi utsätts för stress under en längre tid? Hur lindrar jag min oro inför alla främmande symtom i kroppen? Vad sker med mina relationer när jag inte längre orkar hålla ihop? Kommer livet någonsin bli som det var innan, och vill jag det? När är jag redo att komma tillbaka till arbetet? 
Självbiografiska delar varvas med fakta och som läsare får du följa utmattningssyndromet genom fyra faser: uppvarvning, kaos, återhämtning och nyorientering. 
Förlag: Parus förlag                                                      
Speltid: 3tim 26min


Krishantering i arbetslivet       
av Magnus Brolin, Per Calleberg, Mikael Westrell
Boken vänder sig till alla som i sitt yrkesliv kan möta personer som varit med om traumatiska upplevelser, t.ex. chefer, personalvetare, psykologer, läkare och övrig sjukvårdspersonal, kuratorer, kamratstödjare, samt räddningstjänst och annan insatspersonal. Den ger också värdefulla kunskaper till drabbade, deras anhöriga och kollegor. Bokens första upplaga (2011) blev väl mottagen och den har nu reviderats och uppdaterats med nya rön.
Förlag: Studentlitteratur AB                                                               
Antal sidor: 301


Lyckomyten: en arg bok om lycka           
av Ingemo Bonnier, Leone Milton
Jakten på den ultimata lyckan är inget nytt. Vi söker den i böcker, resor, konsumtion, kost, pengar, karriär, träning, terapi, mindfulness. Det är en intensiv jakt - ändå verkar den inte fungera. Bland svenska kvinnor lider hela 25 procent av stor oro, ängslan och ångest. Motsvarande siffra för männen är bara 14 procent. Och kvinnor blir deprimerade dubbelt så ofta som män. Varför mår vi kvinnor så dåligt när vi har så goda förutsättningar att må bra? Är det för att vi jämför oss med varandra hela tiden?
Förlag: Bladh by Bladh                                                  
Antal sidor: 235


Bot och bättring                                         
av Lennart Bergström
"Bot och bättring" visar vägen till bättre behandlingar av människor med djup ångest som febrilt försöker bota sig själva med alkohol, droger, spel, andliga övertolkningar etc. Ta del av boken "Bot och bättring" om du är intresserad av hur framtiden ska möta de skador och störningar som uppstår till följd av överkonsumtion av alkohol och droger! Bokens syfte är ge kunskap och verktyg till den som professionellt möter och behandlar patienter.
Förlag: Bergströms Kunskapsföretag                            
Antal sidor: 191


Beroendepersonligheten (e-bok)                     
av Craig Nakken
Beroendepersonligheten beskriver framväxten av ett beroende, oavsett om det handlar om alkohol, droger eller andra beroendesjukdomar som spelberoende, sexmissbruk, shopping eller kleptomani. Craig Nakken beskriver den gemensamma nämnaren bakom olika beroenden: isolering, skam och förtvivlan. Hans beskrivning har hjälpt tusentals beroende och behandlingspersonal att förstå hur beroendet fungerar och hur ett tillfrisknande kan gå till.
Förlag: Vulkan Bokförlag                                

fredag 17 juni 2016

Redaktionsråd i Helsingfors

Här ska ni få en inblick i Psykosociala förbundets redaktionsråd som brukar hållas med ojämna mellanrum i Helsingfors (ibland även via Skype). Igår hölls ett sådant möte på vårt regionkansli på G18. Som ni ser bullar vi upp med diverse godsaker för att huvudet ska hållas alert under hela mötet!


Vi diskuterar alltid senaste tidningen - innehåll, layout, ris och ros. Och vi planerar kommande temanummer. Igår var vi sex personer som deltog i mötet (på bilden förbundets verksamhetskoordinator Nonni och redaktionsrådets medlem Matias). Tack till alla inblandade för ett givande och kreativt möte!
Den som vill läsa senaste numret av Respons kan beställa tidningen via vår hemsida www.fspc.fi eller läsa den direkt på nätet.


tisdag 14 juni 2016

Hur motionerar DU?

Hej kära bloggläsare!
Jag skulle vilja be dig om ett litet bidrag till nästa nummer av Respons!
Den tidningen har nämligen tema: Motion, och vi skriver framför allt om kopplingen mellan psykisk och fysisk hälsa och hur viktig motionen är för vårt välbefinnande. Så nu behöver vi DIN hjälp. Vill du bidra? Svara då på följande frågor och skicka en valfri bild på dig.


Det här är frågorna:


Hur motionerar du?
Varför motionerar du?


Svaren ska inte vara långa, och de kan komma att redigeras om det behövs. Svaren kommer att publiceras i Respons 3/2016. Mejla dina svar och en bild till
pernilla.nylund@fspc.fi senast den 31.7.2016.
Personalen på Psykosociala förbundet motionerar på lite olika sätt. Här delar vi med oss av våra tankar kring motion och träning:



 
Nonni, verksamhetskoordinator:
Motion hör till mitt dagliga liv. Jag har två hundar som tar mig ut varje dag oberoende av väder. Då jag väl kommit ut i naturen med dem känns det alltid bra och vi gör ofta långa promenader tillsammans. Båda hundarna är rätt gamla och får stanna hemma då jag är ute och löper längre sträckor, en annan sak jag älskar. Gruppträning på gym håller jag också på med. För mej är det så mycket roligare och mer motiverande att träna med andra. Men alltid har jag inte möjlighet, ork eller lust att ”träna, träna” och då svarar jag  på kroppens begär att röra på sig med att gå ut och cykla eller leka med min dotter. Hittade en ny jätterolig grej förra sommaren, stand-up paddleboarding, som ofta kallas SUP-boarding enligt förkortningen. Passar perfekt för soliga sommardagar och man behöver verkligen inte vara någon atlet för att göra det, famförallt om man ror ut en vindstilla dag.
Varför motionerar du?

-
För mig är motion ett sätt att må bra och hållas i balans såväl fysiskt, psykiskt som andligt. Då min kropp får röra på sig vilar mitt sinne och min själ. Fysisk aktivitet är också en bra kombination till min andra passion i livet: mat.
 

 
Sonja, byrå/redaktionssekreterare:- Jag tränar på ett gym som heter Studio Z flera gånger i veckan, tycker om högintensiv träning då man riktigt får ta ut sig ordentligt. Sommartid är jag ute och springer vid villan. Vardagsmotion får jag genom att vara ute och gå med vår hund Albin och cykla till jobbet.
Varför motionerar du?
- Framförallt för att det är så ROLIGT! Jag känner mig starkare och är piggare när jag tränar. Det är också en social grej eftersom jag tränar i grupp. Min man tränar också så vi gör det tillsammans.
 
 

 
Robert, kontorsbiträde:
- Jag styrketränar på gym 2-3 gånger i veckan och åker runt med min skateboard ganska ofta på sommaren.
Varför motionerar du?
- För nöjes skull och för att det får mig att må bättre.
 
 
 
Pernilla, informatör:
- Jag började spela fotboll när jag var 6 år och sedan dess har fysisk träning alltid varit en del av mig. Numera försöker jag motionera så varierande som möjligt – jag springer i skogen, styrketränar eller tränar i grupp tillsammans med andra. Ibland lägger jag in lågintensiva pass av typen bodybalance, för att stärka kroppen inifrån. För det mesta blir det 3-5 pass i veckan, när vi får det att fungera med övriga familjen. Jag tycker även om att cykla eller vara i skogen med barnen.
Varför motionerar du?
- För att må bra. Motion och träning har alltid varit en del av mitt liv och jag känner mig starkare både mentalt och fysiskt efter ett träningspass. Efter många års ryggproblem vet jag att min kropp orkar stå emot vardagens påfrestningar mycket bättre om jag håller igång. Ibland behöver jag lite draghjälp för att komma mig iväg, och då fungerar gruppträning som en bra morot. Där peppar man varandra.
 

 
 
Camilla, rehabiliteringsrådgivare:
- Jag motionerar uteslutande hemmavid, detta för att jag blir tvungen att köra ganska långt för att ta mig till ett gym och dels för att jag vill kunna träna på tider som passar mig! Jag har en rutin där jag först går (powerwalk) ca. 40 minuter, finns många bra mindre vägar att välja på där jag bor. Sedan kör jag lite jumppaövningar (stuss + mage).
Varför motionerar du?
- Jag motionerar för att må bra och få frisk luft. Motion är bra för både kroppen och knoppen!
 


Ancha, rehabiliteringschef:
-
Att motionera, vardagsmotion, är en naturlig del av mitt liv. Jag har inget inrutat och inga måsten, det tycker jag inte om, då blir jag bara stressad. Men strävar till att vara ute så mycket som möjligt, älskar frisk luft och naturen, piskande vindar och regn i ansiktet, iskalla röda kinder eller solen som värmer, lika skönt i alla väder. En fördel idag är att jag kan cykla till och från jobbet eller promenera och måste säga, det är underbart att kunna starta dagen så. Med ett stillasittande jobb så behöver min kropp detta. Att vandra i naturen med och utan stavar är min grej, det är så fritt och då behöver inga tider passas. Sen har vi ju våran hund som också njuter av promenader, så det gör vi ofta tillsammans hon och jag. Seglingen inom vår familj som sommarhobby och där först får alla mina muskler jobba mycket och aktivt. En tjusning blandat med njutning och rädsla blir det ibland, för vädrets makter kan överraska oss och då minsann jobbar hela min kropp. Sen har yogan gett mig det allra bästa, att börja morgonen med att töja och stretcha på hela kroppen gör att min blodcirkulation sätter igång och jag blir mjuk och varm och redo för en stillasittande jobbdag.
Varför motionerar du?
- Jag motionerar för att det gör mig så himla gott, både för kroppen och knoppen, det är väldigt avkopplande och sen är det ingen stress heller. Är nog en livsnjutare i botten, och dessa former av motion är en del av mig.

 
Bodil, verksamhetsledare:
-
Jag tycker om att promenera. Stavgång passar mig  och min rygg bra. Då man sitter mycket vid dator och på möten och reser med tåg eller bil belastas kroppen och det vore viktigt för mig att regelbundet röra på mig. Jag tycker om att cykla och i sommar ska jag cykla  sa mycket jag bara kan. Till butiken och gravgården  ska jag ta cykel - inte bil - i sommar. När jag var ung joggade jag regelbundet och hade väldigt bra kondition i åratal. Tyvärr är min kondition inte så bra idag som det var då, men jag försöker nog hålla igång.



torsdag 9 juni 2016

Grattis till 20-åriga Sveps!




Ungdomsverkstaden Sveps firade sitt 20-årsjubileum och bjöd in till fest på G18. I 20 år har Sveps hjälpt ungdomar med att hitta sin plats i livet. 
 

Sveps är en svenskspråkig ungdomsverkstad (den ända i huvudtsadsregionen) och jobbar för att förbättra svenskspråkiga ungdomars möjligheter till studier och arbete. Deerbjuder idag fyra olika verksamheter; uppsökande ungdomsarbete, startträning, arbetsträning samt jobbcoaching. Sveps upprätthålls av Folkhälsan Utbildning Ab. För mera information om Sveps: www.sveps.fi.

Behovet för denna typ av verksamhet är uppenbart, antalet ungdomar inom deras verksamhet har fördubblats på 10 år. Verksamheten är väldigt uppskattad vilket man kunde höra i festtalen som hölls av Stefan Mutanen, vd för Samfundet Folkhälsan, och pol.dr Mathilda Wrede-Jäntti som forskat mycket i ungdomsarbetslöshet.   

Psykosociala förbundet gratulerar varmt till den 20-åriga Sveps och hoppas att verksamheten fortsätter med det oerhört viktiga och värdefulla arbetet i minst 20 år till!

 

Tariku “Tarre” Ahlfors, verksamhetsledare för Sveps och Stefan Mutanen, verkställande direktör för Samfundet Folkhälsan.





FSKC (Finlands Svenska Kompetens Center Ab) deltog i firandet

onsdag 8 juni 2016

Givande seminariedagar i Tammerfors

Nyligen hemkomna från SAMS sommardagar i Tammerfors kan vi konstatera att arrangörerna hade plockat ihop ett ytterst intressant program i år! De olika föreläsarna kompletterade varandra och vi fick oss den ena tankeställaren efter den andra. Det var ett mycket hoppfullt seminarium där det talades mycket om motivation, inre drivkraft, om att se möjligheter - inte hinder - och hur man kan påverka beslutsfattare i frågor som rör den egna målgruppen.

 
Det är femte gången SAMS ordnar den här konferensen, men första gången man gör det sommartid. Tidigare har konferensen arrangerats på hösten.
Först ut bland föreläsarna var Finlands egen äventyrare, Patrick "Pata" Degerman, som har deltagit i och planerat flertalet expeditioner, bestigit många tidigare oklättrade berg, och paddlat i områden som ingen människa tidigare har besökt. Idag arbetar han heltid som upptäcktsresande och föreläsare. Han talade om inre kraft och motivation, och vikten av att våga gå utanför sin bekvämlighetszon för att lyckas.
- Om du aldrig gör någonting så händer ingenting. Om du aldrig frågar nån någonting, så får du ingenting. Det är stor skillnad mellan att tala och att göra!
För att ta sig framåt så behöver vi kommunicera, och vi behöver samarbeta. Vi behöver även kunna lita på varandra.
I sin föreläsning tog han oss med på en resa till Antarktis - världens kallaste, torraste och blåsigaste kontinent, där man för några år sedan uppmätte köldgraderna till minus 93.
- Jag har hittills gjort 50 expeditioner och dem har jag lyckats med för att jag har varit motiverad. Det spelar egentligen ingen roll vad man gör, så länge man är motiverad, säger han.
 
Det bjöds på ett digert program där vi även fick ta del av en alldeles fantastisk performance av konstnären Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen, vars konstverk behandlar de mänskliga rättigheterna och strukturerna i samhället som möter människor med funktionsnedsättning. Oerhört intressant.

Tack för inspirerande dagar i Tammerfors!

 
Patrick "Pata" Degerman.

 
Här är en rykande färsk guide som SAMS tillsammans med Svenska Hörselförbundet har producerat, där man skriver om rättigheter och möjligheter. Mycket bra!
 

fredag 3 juni 2016

Många berättade om sitt mående i Yle-kampanj

Sekasin-kampanjen, som pågick under två veckor i maj, lyfte fram psykisk ohälsa och blev en stor framgång. Det breda engagemanget visar att psykisk ohälsa berör oss alla, och trots att kampanjen nu är officiellt avslutad fortsätter ämnet att vara mer aktuellt än någonsin. Kampanjen var ett samarbete mellan Yle, Föreningen för mental hälsa i Finland, Centralförbundet för mental hälsa och Mannerheims barnskyddsförbund. Även radio X3M deltog i kampanjen med både allmän information om psykisk ohälsa och personliga berättelser av olika finlandssvenska unga som kämpat med sin psykiska hälsa, bland dem två av X3M:s programledare, Fredrika Lindholm och Nicke Aldén (svenska.yle.fi/x3m).

Psykosociala förbundet bidrog också i kampanjen - rehabiliteringschef Ann-Charlott Rastas intervjuades av Yle och gav också sin syn på ungas mående idag.
Vi fastnade för ett citat av en person som kommenterat kampanjen. Hen skriver så här:

"Psykiskt illamående är det största samhälleliga problemet vi har. Det påverkar familjer, arbetsplatser, nationalekonomi och inte minst individen själv som förtjänar ett normalt liv. Det är inte frågan om "svaga människor" som inte kan skärpa sig. Inte människor som behöver ömkan eller en offerförklaring. Det är frågan om vanliga människor som mår dåligt och som behöver få komma till tals och tas på allvar. Att avstigmatisera och komma till insikt med att psykiskt illamående inte är karikatyrbilden av en okänd galning i tvångsdräkt, utan snarare vanliga människor - våra syskon, föräldrar, egna barn eller kollegor som försöker hanka sig fram och göra sitt bästa - är ett viktigt steg för att göra samhället hållbarare".


En annan person som ger feedback på kampanjen skriver: 

"Det är modigt att berätta om sina svåra stunder. Många kämpar utan att ens veta så mycket om mentala sjukdomar. Tala och dela. Tillsammans fixar vi det. Allt är ok".

onsdag 1 juni 2016

Hur välmående är din arbetsplats?

Det pratas mycket om arbetshälsa, om välmående på arbetsplatsen, om fungerande teamwork och hur man ska arbeta tillsammans för att nå sina mål. Det är också lätt hänt att orden stannar vid just detta - fina ord, som man kanske inte jobbar aktivt med för att utveckla. Vi på Psykosociala förbundet värnar om vår hälsa och vi vill göra ett bra jobb samtidigt som vi mår bra på jobbet och har ett välfungerande arbetsklimat. Därför har vi de senaste två dagarna satsat på tillsammans-tid med fokus på kommunikation. Vi bokade en stuga på Glasbruket, som ligger precis vid vattnet i Vexala (mellan Jakobstad och Vasa).



Med hjälp av friluftsguiden och pedagogen Ida Kronholm fick vi nya perspektiv på hur vi kan jobba tillsammans och hjälpa varandra. Vi fick utmana oss själva som grupp i olika lekfulla moment, där samarbete och kommunikation var de två viktigaste orden att komma ihåg. Tillsammans skulle vi lösa diverse problem, vilket lyckades hyfsat bra ibland, och mindre bra ibland. Under resans gång fick vi ännu tydligare se hur viktigt det är med välfungerande kommunikation.




 

Dag två hade vi bjudit in Ancha Kjerulf, sjukskötare som har jobbat inom psykiatrin och som lärare och numera kombinerar sina erfarenheter genom att föreläsa om hur man förebygger psykisk ohälsa. Hon talade under rubriken "Att arbeta tillsammans" och vi fick fundera kring tillit på arbetsplatsen, kreativitet, om att själva processen ibland är målet, och mod att våga tänka utanför boxen.



Vi fick två givande dagar på Glasbruket, med nyttiga tips och idéer som vi tar med oss i vårt fortsatta arbete, och vi hade minsann tur med vädret!