måndag 19 november 2018

BoktipsTre helt olika böcker, men alla väldigt gripande och berörande. Därför vill vi tipsa om dessa nya böcker; Alexandra Pascalidous senaste, "Mammorna", där läsaren får möta 20 mammor bosatta i Sveriges fattigaste och mest utsatta områden, de som kallas ”no go-zoner”. De här mammorna kommer från jordens alla hörn och väver en väv av världen i Sverige. De här mammorna har väckts mitt i natten av poliser som berättar att deras barn har mördats. De här mammorna har tvingats uppleva det värsta en mamma kan uppleva – sitt barns död. Det handlar om våld, om sorg, om kamp – men mest om kärlek – moderns kärlek till sina barn.

I "Maria och Demonen - en vuxen anorektikers dagbok", möter vi Maria Holmberg som får diagnosen anorexi som 39-åring. Hennes liv har i många år dominerats av träning, bantning och grym ångest. Under den period då sjukdomen är som värst börjar hon skriva dagbok. Skrivandet hjälper henne att stå ut med ångesten och tankarna som plågar henne nästan dagligen. I den här boken får vi följa henne under sjukdomstiden och hennes väg ut ur den.

I boken "Hela himlen stormar och andra texter" skriver författaren Karin Erlandsson,”Så här är mitt liv med Gud”. Det är ett liv som rymmer både vardagens sömniga frukostar med brödsmulor och lingon på gröten, och söndagarna med gudstjänst som önskar ”Guds frid”.
Här ryms dagar när man hamnat på botten av sig själv liksom dagar av självklar gemenskap och samtal. Och vad ska man göra när längtan är så stark att den river och sliter i en? Ja, då fortsätter man hoppas.
”Medan jag letar efter orden väntar Gud. I evighet.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar