onsdag 30 oktober 2019

Spelpolitik


Under Sostetalk-dagarna i Tammerfors i oktober tog man upp frågan om spelpolitik och Veikkaus monopolställning i Finland. Många ministerier är inblandade i spelpolitiken i Finland. Kultur- och undervisningsministeriet och Social- och hälsovårdsministeriet delar ut understöd till kultur-, idrotts-och social- och hälsovårdsorganisationer årligen. Organisationer som erhåller understöd styrs under en rad olika lagar såsom bland annat Statsunderstödslagen. Organisationerna är skyldiga att följa upp hur understöden används och rapporterar och redovisar resultat till understödsbeviljaren. 

Utländsk spelpolitik når också Finland och finländska spelare. Ca 3 procent av finländarna har spelproblem. Redan i några år har man diskuterat på nationell nivå att det behövs ett program för spelpolitik. Man behöver satsa mera på att förebygga och åtgärda spelberoende. Ca 1 procent av understöd går till arbete för att hjälpa spelberoende personer. Större ansvar för marknadsföring krävs av Veikkaus. Då det gäller frågan om utländska spel har lyft fram olika alternativ för att begränsa den verksamheten men inga beslut har ännu gjorts av staten Finland. Vissa länder som också har spelmonopol på sina statliga spel har tex tagit beslut om att förhindra att pengar överförs till utländska spelbolag eller att man beslutat att blockera spel på internet.  

Ifall Finland skulle övergå till licenssystem, som man har tex i Sverige, istället för statligt monopol, skulle det behövas en grundlig genomgång och konsekvensbedömning och en politisk diskussion om vad det skulle vara för nytta för landet att övergå till ett sådant. Eftersom Finland ändå har ett system där man delar ut pengar till kultur, idrott, social- och hälsovård med intäkterna från Veikkaus är det svårt att se vad som kunde bli bättre för Finlands del. Värsta scenariot är väl ändå att helt släppa spelpolitiken i fritt fall och låta utländska spelbolag ta över och kamma hem spelarnas förluster i egna fickor. Dessa utländska firmor strävar efter egen vinst och vänder alldeles säkert ryggen åt spelproblemen. Dem får samhället ta hand om också i fortsättningen oberoende av monopol eller licens eller inget alls. 

Bodil Viitanen, verksamhetsledare

Nonni
Mäkikärki, verksamhetskoordinator 
Psykosociala förbundet

tisdag 29 oktober 2019

Nytt samarbete



Idag har vi kört igång ett nytt samarbete för att utveckla tidningen Respons. Vi kommer att jobba med Sonja Finholm (till höger) på Alfred Media, som har fått i uppdrag att fräscha till layouten. Det blir bra!

Här kan du läsa mer om Alfred Media.

onsdag 23 oktober 2019

Vill du skriva om din utmattning?

Foto: Monica Björkell-Ruhl

I nästa nummer av tidningen Respons kommer vi att skriva en del om utmattning. Nu undrar vi om du vill hjälpa andra genom att bidra med dina egna erfarenheter? Tankar, funderingar, hur du upplevde din utmattning, hur du kom vidare, hur människor i din närhet förhöll sig till din utmattning osv. Du väljer själv vad du vill dela med dig av.
Mejla din text till pernilla.nylund@fspc.fi senast den 10.11. Vi ser fram emot att få läsa om dina erfarenheter, tankar och funderingar! 

Obs! Vi förbehåller oss rätten att förkorta och redigera inkommet material. Om det kommer in många texter kan det hända att några av dem publiceras här på vår blogg istället.

måndag 21 oktober 2019

Föreställningen Heck No - Hekate Nojförsvar


Kom och fira Psykosociala förbundets 35-årsjubileum med den underhållande och lärorika föreställningen Heck No - Hekate Nojförsvar, ett samarbete mellan Teater Hekate och Psykosociala förbundet. Föreställningen har premiär i Jakobstad den 11 november och åker därefter på turné i Svenskfinland.

”Glömde jag stänga av spisen? Sa jag något dumt? Hatar alla mig?” Om du någon gång tänkt dessa tankar kan du ha drabbats av en NOJA! För att förhindra dessa begränsande tankar i framtiden rekommenderar vi att du ser Heck No - Hekate Nojförsvar. I vår föreställning lär våra experter Bella och Lara ut hur DU kan försvara dig mot nojor och kan börja leva ett NOJFRITT LIV. För vad är det värsta som kan hända, egentligen?

Åldersrekommendation: 16+ (yngre med vuxet sällskap). Föreställningen är kostnadsfri.

Spelplan:
11.11 Jakobstad PREMIÄR
13.11 Kristinestad
19.11. Helsingfors
Mer information hittar du på vår hemsida www.fspc.fi eller på Hekates hemsida www.hekate.fi

torsdag 10 oktober 2019

Vi lanserar en ny kampanj!


Idag den 10.10 är det Världsdagen för psykisk hälsa. Dagen uppmärksammas på olika sätt runtom i världen, och vi vill synliggöra psykisk hälsa och ohälsa genom att lansera en ny kampanj. Med kampanjen vill vi även uppmärksamma att Psykosociala förbundet firar 35 år detta år.
"Psykisk hälsa för alla" är namnet på vår kampanj, och den pågår ett år framåt, med start idag. Vi vill sätta fokus på den viktiga inre hälsan som varierar under livets gång. 

Hälften av alla finländare går igenom en period av psykisk ohälsa under sin livstid, och varje gång påverkar det många runt omkring. Anhöriga och närstående till personer med psykisk ohälsa är själva i riskzonen och vart fjärde barn är barnanhörig. De flesta sjukskrivningarna i Finland beror numera på någon form av psykisk ohälsa.
Du och jag, och alla runt omkring oss är värda att få må bra. 


Vill du bidra till kraft, styrka och hopp för dem som just nu behöver det?
Donera till insamlingen genom att ringa till våra insamlingsnummer:
06000-55010 (du bidrar med 10 euro)
06000-55020 (du bidrar med 20 euro)
Eller genom att göra en inbetalning till insamlingskontot FI40 1745 3000 2190 40 med referens 33080. Obs! Använd alltid referensnumret vid inbetalning!
Medlen används för barn, ungdomar och vuxna som berörs av psykisk ohälsa. Stipendier kan sökas för rehabilitering, utbildning, fritidsaktiviteter och rekreation.

Tack för ditt stöd.
 På vår hemsida www.fspc.fi kan du läsa mycket mer om kampanjen.

måndag 7 oktober 2019

Gratisevent på onsdag


Sista chansen att anmäla sig till onsdagens gratisevent - kvällsseminariet om ätstörningar på G18 i Helsingfors!

Tv- och radioprofilen Anne Hietanen kommer att berätta om sina erfarenheter av ätstörningar, och Fredrikaklinikens verksamhetsledare Rasmus Isomaa föreläser om fördomar om ätstörningar (och kommer även att diskutera sanningshalten i dem). Temat är "Vad handlar ätstörningar egentligen om?". Det blir en fin kväll, med föreläsningar, mingel och så får du en goodiebag med dig hem. Varmt välkommen! HÄR kan du anmäla dig.

FOTO: Barbro Ahlstedt

tisdag 1 oktober 2019

Kom med på kurs!


Det finns några platser kvar till vår kurs "60 plus" på Norrvalla. Välkommen med din ansökan!
Mer info hittar du här.