fredag 30 januari 2015

Lärorik konferens om psykisk ohälsa

Ojojoj vilka fantastiska dagar vi har fått vara med om! Vi har matats med tankar, idéer och information om olika typer av psykisk ohälsa, om riskfaktorer ute i samhället, om utsatthet på nätet och komplexa fall inom psykiatrin. Vi har lyssnat till föreläsningar om sårbarhet och stress, om hälsovårdens ansvar för våldsutsatta barn och digitala missbruk. Stockholmskonferensen "Psykisk (O)hälsa - Samhällets barn och unga" blev en stor succé och vi är så glada över att vi kunde vara där, att vi också fick ta del av denna information. Som vi kan ge vidare till er. Håll utkik efter texter från konferensen här på bloggen och i medlemstidningen Respons. Det är snart deadline för första tidningen 2015 och där skriver vi mycket om de här föreläsningarna. Tills dess får ni se några bilder från våra konferensdagar. Ha en fin helg, vänner!
Hälsar Pernilla, informatör






 

måndag 26 januari 2015

Kanslierna stängda 27-29 januari

Hej på er! Den här veckan ser lite annorlunda ut för oss i personalen. Vi åker till Stockholm på en konferens i morgon tisdag, så våra kanslier är stängda 27-29 januari. Vi kommer att delta i konferensen Psykisk (O)hälsa - Samhällets barn och unga. Dessutom har vi planerat in ett studiebesök på RSMH - Riksförbundet för social och mental hälsa. Det ser vi fram emot! Följ med oss på resan via Instagram, vi finns på: psykosocialaforbundet.

Mer om konferensen kan du läsa här:
http://psyoh.se/
 
Önskar er alla en fin vecka!
Hälsar Pernilla

fredag 23 januari 2015

Liv i Luckan!

Hej på er!
Vi fick ett mejl om vad som händer på Luckan i huvudstadsregionen under vecka 5-6 och vill gärna dela med oss av den informationen till er. Kanske är det något för Dig? Kolla här:

DETTA HÄNDER VECKA 5-6

January 26th at 13-14.30 What to take into consideration when making a business plan?
Nicholas Anderson is a Senior Advisor with a long career in finance and banking spanning over 40 years. Mr. Anderson will talk about how to make a business plan and investment plans. He will also discuss financing, savings and pensions. This event is organized in cooperation with Luckan and the Swedish Adult Education Center Arbis and it will take place at Luckan, Simonkatu 8.
Please register to: ann-jolin.grune@arbis.hel.fi

27.1 kl.17- 19 Nordjobb
Är du intresserad av att sommarjobba i ett annat nordiskt land? Nordjobb erbjuder ungdomar i åldern 18-28 möjligheten att uppleva ett nordiskt land genom arbete, boende och deltagande i kulturella aktiviteter. Mira Korhonen från Nordjobb informerar om Nordjobb, ansökningsprocessen och erfarenheter om att vara en nordjobbare. Tillfället hålls på Luckan, Simonsgatan 8.
Anmäl dig via UngInfos webbsida http://www.unginfo.fi/kalender. För mera information, kontakta UngInfos informatör Mimmi Malik :helsingfors@unginfo.fi

29.1 kl 13-15 Ungdomslagen förnyas
Svensk Ungdom och UngInfo bjuder in till ett diskussionstillfälle kring revideringen av ungdomslagen. Diskussionen inleds av Georg Henrik Wrede, direktör för ungdoms- och idrottspolitiska avdelningen vid Undervisnings- och kulturministeriet.
Kom med förslag och frågor gällande ungdomsorganisationernas verksamhetsförutsättningar,
åldersgrupper, fördelningen av statsunderstöd eller annat din organisation funderar på.
Anmäl dig via UngInfos webbsida http://www.unginfo.fi/kalender. För mera information, kontakta
UngInfos informatör Mimmi Malik: helsingfors@unginfo.fi

29.1 kl 17-19 Jobba för Seure
Tony Sandström från Seure Henkilöstöpalvelu informerar om jobbmöjligheter i Helsingfors, Esbo och Vanda stads daghem och skolor. Tillfället hålls på Luckan, Simonsgatan 8. Ingen anmälning krävs.

31.1 kl. 15 Saftsalongen: Det osynliga barnet med Teater Viirus
En dockteaterföreställning om utanförskap och om att bli sedd. Baserar sig på Tove Janssons oförglömliga berättelse ”Det osynliga barnet”. Föreställningen riktar sig till 4-9 -åringar (lämpar sig inte för 0-2 åringar). Föreställningslängd 40 min.
Regi: Mikaela Hasán
Skådespelare: Pelle Heikkilä
Dockor och Scenografi: Elina Putkinen
Kompositör: Robert Kock
Dockförarinstruktör: Ishmael Falke
Föreställningsrättigheter: Moomin Characters / Agency North.

Lilla Luckan:
Maija Hurmes utställning pågår till den 31.1
Emmi Jormalainen ställer ut sina illustrationer i februari

4.2 kl 13-17 Projektet KOMET:s slutseminarium
Välkommen på slutseminarium!
Onsdagen den 4 februari 2015 arrangerar Luckan slutseminarium för EU-projektet KOMET – Kompetens och mentorskap för unga. KOMET-projektets uppgift har varit att kartlägga hur de svenskspråkiga stödtjänsterna för unga i huvudstadsregionen fungerar samt utvärdera och föreslå hur tjänsterna kunde utvecklas. I samband med seminariet publiceras projektets omfattande slutrapport samt presenteras av projektutredare Lotta Keskinen.
Seminariet äger rum onsdagen den 4 februari 2015  klockan 13.00-17.00 i Arcadas utrymmen (Jan-Magnus Janssons plats 1, Helsingfors).
Anmäl dig till seminariet på: http://luckan.fi/extra/2015/projektet-komets-slutseminarium
Vid evenemanget deltar även flera olika sakkunniga på området, bl.a. Annika Stadius, studieservicechef vid Arcada, Christian Wentzel, verksamhetsledare vid Stationens barn rf
Ilkka Haahtela, chef för invandrings- och sysselsättningsärenden vid Helsingfors stad
Mathias Rosenlund, författare till boken Kopparbergsvägen 20, Minna Lindberg, författare till boken Diagnos F 32.1, Sofia Torvalds, författare till boken Hungrig, Sonja Andersson, elevhandledare vid Åshöjdens grundskola. Moderator är Luckans styrelseordförande Maria Björnberg-Enckell.

                     Mathias Rosenlund deltar i projektet KOMET:s slutseminarium 4.2.

February 6th Multicultural family café in English
WHAT? The Family Café invites mums, dads and kids who want to meet new people.
WHERE? Lilla Luckan, Simonkatu 9, Helsinki.
WHEN? 10.30-12.30 parents with children age 0-2, 14.00-16.00 parents with children age 3-6
WHO & HOW MUCH? Family Café is arranged by the Finland-Swedish information and cultural centre Luckan.  Admission: Free of charge.
HOW DO I REGISTER? Please register via the event Facebook page or by e-mail to coordinator Ayesha Ali:ayesha2807@gmail.com

onsdag 21 januari 2015

Hamlet sade det vackrare på Korjaamo i mars!

Hej!
Ser på Wasa Teaters hemsida att deras uppskattade produktion "Hamlet sade det vackrare" spelas på Korjaamo den 6-7 mars. Passa på att se den där om du inte har haft möjlighet att se den i Vasa!
Vår rehabiliteringschef Ann-Charlott Rastas och rehabiliteringsrådgivare Camilla Roslund-Nordling fanns med på ett hörn när pjäsen arbetades fram. De deltog i referensgruppen som producerade en del av studiematerialet som hör till pjäsen. Så här skrev Ancha i medlemstidningen Respons 4/2014:

Förmånen med vårt jobb inom förbundet är den fina grejen att få vara mångsidig, jobba och bli involverad i olika grejer som har med psykisk hälsa att göra. I augusti blev vi uppringda från Wasa Teater, där man höll på att sätta upp en pjäs som heter "Hamlet sade det vackrare". Pjäsen är ett samarbetsprojekt med Lagmansgårdens skolhem, för omhändertagna barn- och ungdomar, finns i Pedersöre. Författarna och skådespelarna har träffat ungdomar och personal på Lagmansgården. Utgående från dessa möten har pjäsen blivit till.

"Hamlet sade det vackrare" handlar om tre ungdomar som livet inte varit skonsamt mot. Pjäsen behandlar ett allvarligt tema, men föreställningen innehåller också mycket musik, humor och en stor dos cirkusartister. "Hamlet sade det vackrare" är en berättelse om utslagna ungdomar som finns mitt ibland oss just precis idag, som vi oftast inte ser. Camilla och jag satt med i deras referensgrupp tillsammans med personal från barnskyddet och skolhälsovården. Vår uppgift var att producera en del av studiematerialet, samt att läsa in oss på pjäsen, vara med och se hur den byggdes upp och hur skådespelet speglade ungdomarnas vardag.

"Mackes barndom har präglats av våld och alkohol. Katarinas styvpappa har otaliga gånger förgripit sig på henne och Volodja, som kommit från svåra förhållanden hemma i Ryssland, har inte en enda närstående att ty sig till. Men när ett kringresande cirkussällskap kommer till orten finns det mitt i allt någon som bryr sig om Macke, Katarina och Volodja. I tunnelns ände syns det lite ljus..."


 

Många tankar och många känslor väckte pjäsen. Framför allt för den som inte vet och har upplevt något av dessa svåra uppväxtförhållanden så ger det en inblick och en eftertanke och en förståelse för barn och unga från liknande förhållanden. Det finns alltid en orsak till varför just denna unga beter sig som han/hon gör.

Jag fick förmånen att vara med på höstens premiär och det var spännande att se - hur har helheten blivit? Pjäsen var jättefin, känslosam, berörande och informativ. Rekommenderar att speciellt du som yrkesmänniska går och tittar på den om du har möjlighet, den kommer att turnera runt i Svenskfinland och det finns möjlighet för skolor att köpa in pjäsen för högstadiet och andra stadiets skolor. Och det som är fint är att det utarbetats ett studiematerial för lärare, handledare mm. För att kunna jobba vidare med temat.
Om du har du möjlighet - se den! Livets lina, som finns med i pjäsen, är smal. En del trillar dit, förblir där, men mången klarar av att stiga upp på linan igen och fortsätta att balansera på livets lina.
 

fredag 16 januari 2015

Föreningsbesök i Borgå!

Regionsekreteraren hade glädjen att besöka Psykosociala föreningen Ringen rf. i början av januari. Ringen verkar i Borgå med omnejd. Ringen träffas året runt ca. 1 gång i månaden. Under årets första träff planerades olika aktiviteter för våren 2015. Bl.a. kommer det att bli teaterbesök, utfärd och skrivardag i maj. Ringen välkomnar alltid nya medlemmar.  Ifall att du eller någon som du känner skulle vilja bli medlem kan du ta kontakt med ordförande Eva Maria Priester (tel. 040-2088249).



Här ser vi glada medlemmar som träffades den 8.1.2015 i Café Ankaret i Svenska församlingshemmet i Borgå.

Tack för en trevlig visit!

Hälsar Ira /regionsekreterare

torsdag 15 januari 2015

Kursboken i Psykiska första hjälpen nu på svenska


PRESSMEDDELANDE                                                                                        

Kursboken i Psykiska första hjälpen ® nu på svenska.


Kurs i Psykiska första hjälpen
– en kurs för alla

Psykisk hälsa är en väsentlig del av folkhälsan. Finländarnas fysiska hälsa blir allt bättre, men när det gäller den psykiska hälsan har vi inte uppnått motsvarande positiva utveckling.
Samhällsutvecklingen visar att man inte, i tillräckligt hög grad, beaktar främjandet av den psykiska hälsan eller tjänster för psykisk hälsa - redskap som kunde förebygga psykisk ohälsa och stärka medborgarnas välbefinnande och helhetshälsa.
Faktorerna som påverkar det psykiska välbefinnandet är till stora delar kända, och kan åtgärdas. Tidig växelverkan, förebyggande av våld, mobbning och dåligt bemötande, en trygg uppväxtmiljö samt en utveckling av skol- och arbetsvärlden till att stöda människors egna resurser är faktorer som främjar vårt välbefinnande. Skyddande faktorer som stöder den psykiska hälsan gynnar samhället överlag och ligger ofta utanför hälsovården, i andra delar av vårt samhälle - skolor, arbetsplatser, medborgarinstitut och föreningsvärlden är exempel på platser där man har stora möjligheter att främja sin psykiska hälsa.

Varför satsa på skyddande och förebyggande arbete?

Den psykiska hälsan är en grundläggande del av en människas välbefinnande och helhetshälsa. Psykisk hälsa kan definieras som ett kapital eller en resurs, som hjälper människor att fungera i sin livsmiljö samt att möta olika livssituationer och de krav dessa ställer. Främjande av psykisk hälsa är inte detsamma som att eliminera eller förebygga psykisk ohälsa.
Dagens samhällstänk är problemcentrerat och har stort fokus på ohälsa. Det främjande och förebyggande arbetet hamnar i skymundan, trots att forskning visar att fokus på välbefinnande och hälsofrämjande resurser förebygger riskfaktorer för psykisk ohälsa samtidigt som det bygger upp den allmänna hälsan.
En kurs i Psykiska första hjälpen är ett ypperligt sätt att främja den psykiska hälsan, den är ett redskap tillgängligt för alla. Psykiska första hjälpen som medborgarfärdighet är målet precis som för fysiska första hjälpen. Psykiska första hjälpen förbereder oss för olika händelser där ett tryggt bemötande är centralt och är en kurs för alla, uppbyggd på en stadig grund av både teori och erfarenhet. Det finns två kurser i Psykisk första hjälpen att välja mellan. Psykiska första hjälpen 1 utvecklades av Föreningen för Mental Hälsa i Finland och fokuserar på resurser och välbefinnande. Kursen berör stärkandet av ens egna resurser och hur man bäst kan aktivera sig själv för att nå psykiskt välbefinnande. Psykiska första hjälpen 2 omfattar information kring psykisk ohälsa och hur man kan stöda olika situationer där den psykiska hälsan har försämrats.

Psykisk hälsa som livskompetens
Kursboken för Psykiska första hjälpen 1 har nyligen uppdateras på både finska och svenska, i ett samarbete mellan Föreningen för Mental Hälsa i Finland och Psykosociala förbundet. Vi vill gärna uppmärksamma er på det nya materialet och kursutbudet som hittas via Föreningen för Mental Hälsa i Finlands hemsida: http://www.mielenterveysseura.fi/pfh. Vi hoppas att uppdateringen av kursmaterialet för med sig nya insatser och nytt engagemang för främjande och stärkande av resurser i psykisk hälsa som livskompetens.

Vill du veta mer om Psykiska första hjälpen?
Vänligen kontakta oss:
Johanna Cresswell-Smith, kursinstruktör och sakgranskare av svenska kursboken, 029 524 7351
Ritva Karila-Hietala, projektchef utbildning i psykiska första hjälpen - Föreningen för Mental Hälsa i Finland, 040 6616743
Kristian Wahlbeck, utvecklingsdirektör - Föreningen för Mental Hälsa i Finland, 0400-659101

måndag 12 januari 2015

Hälsningar från Region kansliet i Helsingfors!


Det nya året har kommit igång med fart och redan under den första arbetsveckan var det full gång här på Eriksgatan! Bland annat hade jag glädjen av att ta del av ett spännande och unikt möte... Som vi redan tidigare berättat har en grupp med aktiva ungdomar planerat att starta en ny riksomfattande förening riktad till unga personer. Torsdagen den 8.1.2015 blev det officiella datumet då den Psykosociala ungdomsföreningen Acceptans rf grundades! Nu skickas alla officiella papper in till PRH – och sedan planeras verksamheten att sätta i gång under våren 2015!

Föreningen är riksomfattande och riktar sig till personer i åldern 15-32 år. Ifall att du skulle vara intresserad av att bli medlem i föreningen går det bra att ta kontakt med mig genom att t.ex. skicka ett epost meddelande till mig. (ira.haggstrom@fspc.fi)

Ha en bra vecka!

Hälsar Ira

Självmordsförsök kan halveras hos unga

Hej! Läste ni den här intressanta artikeln i Hufvudstadsbladet nyligen?

"Genom att lära unga att upptäcka psykisk ohälsa och träna dem i att hantera svåra känslor går det att halvera antalet självmordsförsök bland ungdomar, visar en banbrytande svensk studie. Nu är det fritt fram för självmordsprevention på schemat i svenska skolor, enligt forskare.

I Sverige har antalet självmord, både bland kvinnor och bland män, minskat de senaste decennierna. Men inte i åldersgruppen 15–24 år. Bland dem har antalet självmord varit

relativt konstant. Ett stort problem är att det har saknats kunskap om vilken strategi som är bäst för att förebygga självmord bland ungdomar. Man har helt enkelt inte vetat hur man ska göra. I den aktuella studien, vars resultat nu publiceras i den medicinska tidskriften Lancet, har forskare testat tre olika metoder bland 11 000 skolelever från nära 170 skolor i tio EUländer. Skolorna lottades till att antingen få en av metoderna eller till att ingå i en kontrollgrupp.

En av metoderna var ett program som gick ut på att med hjälp av korta föreläsningar, affischer i klassrummen och en broschyr träna eleverna att känna igen psykisk ohälsa, både hos sig själva och andra. De fick också delta i rollspel där de fick pröva sina känslor och lära sig hantera olika svåra livssituationer, som man vet kan leda till självmordsbeteenden. Ett år senare visade det sig att antalet självmordsförsök och allvarliga självmordstankar med självmordsplaner endast var hälften så många bland de elever som hade genomgått denna utbildning, jämfört med kontrollgruppen. En av forskarna bakom studien, professor Danuta Wasserman vid Karolinska institutet, säger att resultatet visar att det aktuella programmet är effektivt.

– Studien visar att det med gott resultat går att genomföra självmordsprevention i skolan. Nu kan vi ta klivet från att passivt följa den statistik som visar på problemets allvar till att på bred front testa programmet i våra svenska skolor, säger hon.

De två andra metoderna, där ansvaret för elevernas psykiska hälsa enbart låg hos lärare respektive professionell vårdpersonal, var antalet självmordsförsök och självmordsplaner desamma som i kontrollgruppen".

FNB–Johan Nilsson/TT
 




 

torsdag 8 januari 2015

Jobbvardag

Hej vänner! Nu börjar jobbvardagen för oss på Psykosociala förbundet. Och vi kickstartar direkt med många möten, arbetsresor och planeringsdagar i januari. Texter till tidningen Respons skrivs kontinuerligt och nästa deadline är 15 februari. Temat för den tidningen är "Ung och utsatt". Vill du bidra med eget material? Då är det bara att ta kontakt! Vi publicerar gärna dina tankar och funderingar. Hör av dig till mig: pernilla.nylund@fspc.fi.
I slutet av den här månaden åker vi även till Stockholm för att delta i konferensen "Psykisk (O)hälsa - samhällets barn och unga". Det är en konferens som helt och fullt fokuserar på barn och unga som har eller riskerar att drabbas av problem till följd av psykisk ohälsa.

... och så bjuder vi på en dagsfärsk bild från informatörens arbetsbord. Önskar er en fin dag! /Pernilla

fredag 2 januari 2015

Nu vänder vi blad - välkommen 2015!

Hej vänner! Och Gott Nytt År på er! Nu vänder vi blad. Det är 2015 och än så länge har vi ingen aning om hur det nya året kommer att se ut. En sådan tanke är både skrämmande och lite kittlande, tycker jag. Det betyder att vi kan forma året precis som vi vill, utgående från våra egna förutsättningar. Jag hoppas att ditt 2015 kommer att bli fint!

I dagens Österbottens Tidning (2.1.2015) finns en kolumn som jag har skrivit. Läs gärna den. Jag publicerar texten här. Sköt om dig! /Hälsar Pernilla, informatör




Okej med en själ i obalans

Måhända är det att ta i, men det har skett en märkbar förändring 2014. Det här är året då psykisk ohälsa har blivit accepterat. Kanske inte fullt ut, men jag skulle vilja påstå att just det här året innebär början på slutet för den stigmatisering som omgärdat psykisk ohälsa i alltför många år.
Det hände något ute i samhället. Folk började berätta – öppet och ärligt – om hur det känns när själen är trasig. När ångesten sätter klorna i en och klamrar sig fast, när panikattackerna avlöser varandra, när depressionen tar över och man helt enkelt inte orkar kliva upp ur sängen. Skammen, som så länge har förknippats med psykisk ohälsa, håller på att ebba ut. Tack vare att fler vågar berätta.
På sociala medier läser vi om kändisar som kämpar mot ångestens klor, om politiker som missbrukar eller går in i väggen. Unga människor börjar använda droger för att ”få en paus” från livet, från alla valmöjligheter och förväntningar som finns där ute. Känslan av ensamhet breder ut sig, trots att vi omges av vänner.
I det egna Facebookflödet finns otaliga statusuppdateringar som vittnar om en höst i dimma, om dagar som känns meningslösa och människor som förlorat all energi. Samtidigt tar skådespelaren Robin Williams livet av sig. En hel värld stannar upp och drar efter andan. Vad är det som händer?

2014 är året då man börjar prata om psykisk ohälsa på ett annorlunda, mer accepterande sätt. Det har blivit allt svårare att avfärda psykisk ohälsa med en axelryckning. Det psykiska illamåendet är en folksjukdom som finns mitt ibland oss, i alla samhällsklasser, yrkeskategorier och åldersgrupper. Ingen blir längre chockad över att höra om bekanta som äter antidepressiva mediciner eller om sjukskrivningar som bottnar i psykisk ohälsa.
Attitydförändringen är ett faktum, och det är vi som jobbar med de här frågorna väldigt glada över. Äntligen pratar man om psykisk ohälsa! Men frågor kvarstår: vad kan vi göra för att må bra, både själsligt och fysiskt? Vad gör samhället för att förebygga psykisk ohälsa?  Och hur tar vi hand om de redan drabbade? Tyvärr finns det ingen quick fix när livet faller samman. Återhämtningen är en lång process.

Synligheten och öppenheten har visserligen ökat kunskapen kring de här frågorna. Att man mår dåligt just nu behöver inte betyda att man kommer att må dåligt för alltid. Medvetenheten kring detta är större nu. Det som bekymrar oss är att illamåendet kryper allt lägre ner i åldrarna. Vad gör vi för att stärka barns självkänsla? Hur ofta får de höra att de duger precis som de är – oavsett vad de presterar? I dagens curling- och prestationssamhälle är den här typen av frågor väldigt viktiga att reflektera kring. Av den enkla anledningen att alla – ung som gammal – är värda att må bra.

PERNILLA NYLUND
Informatör på Psykosociala förbundet