tisdag 16 oktober 2018

Organisationsbarometern 2018 har publicerats


Organisationsbarometern, eller föreningsbarometern som den också kunde kallas, publiceras årligen av SOSTE, Finlands Social och Hälsa rf. Den lyfter fram föreningarnas frivilliga verksamhet, medlemmars och medlemskaps betydelse för verksamheten, samt hur betungande det administrativa arbetet är idag. Speciellt för i år var att man ville titta närmare på social- och hälsovårdsföreningar som upphört med sin verksamhet. Ifjol genomfördes en rensning i föreningsregistret och föreningar som inte hört av sig på decennier ströks ur Patent och registerstyrelsens register med myndighetsbeslut. En stor del av dessa nedlagda föreningar var nykterhetsföreningar, som hade stor betydelse vid tiden då Finland blev självständigt. 

Man kan konstatera att 79 % av föreningarna i Finland fungerar på frivillig basis. Medelintäkter för föreningar är ca 4000 euro/år, vilket visar att föreningar gör ett omfattande frivilligt arbete med mycket små resurser. Man satsar på välfärds- och hälsofrämjande arbete genom delaktighet och verksamheten riktar sig till de allra mest utsatta och svagaste i vårt samhälle och till andra än bara medlemmar i de allra flesta organisationer. 

Byråkratin verkar ändå vara en belastning för många föreningar, vilket syns i svaren som man samlat in. Man upplever att finansiärernas linjedragningar och krav för starkt styr hur och vad föreningar satsar på för typ av verksamhet. En bidragande orsak till att vissa föreningar upphört med sin egen verksamhet är att det administrativa arbetet upplevts för betungande. Om du är intresserad av mera information och siffror som samlats in i årets publikation se närmare www.jarjestobarometri.fi

Bodil Viitanen, verksamhetsledare
Psykosociala förbundet rf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar