tisdag 4 augusti 2020

"Min första konstutställning"

Det kom ett mejl till oss på Psykosociala förbundet. Från Margareta Gripenberg, ordförande för föreningen Kompis rf. Hon berättar om sina tankar och funderingar kring sin första konstutställning - en utställning som pågår nu under augusti månad! Besök gärna den, om du har möjlighet. Hennes tavlor finns utställda i Hangö biblioteks galleri den 4.8-21.8.2020.Så här skriver hon:
Det är många som sagt, att ’ska du inte börja måla och ha en utställning?’. Jag har aldrig egentligen svarat så mycket utan bara smålett tillbaka. Men hösten 2019 väcktes en idé hos mig.
Som bakgrund kan jag berätta att min pappa Joe Gripenberg var konstnär. Han var en av grundarna till Hyvinkään taiteijliaseura. Senare när vi flyttade till Hangö, så var pappa med och grundade Hangö Bildkonstnärernas. Jag har vuxit upp med att jag sett pappa måla - innan jag ens kunde gå.
Antagligen har jag fått något i generna av honom. Jag har alltid tyckt om att rita och teckna.
I mitt arbete som barnträdgårdslärare har jag fått utlopp för min kreativitet. Har pysslat och grejat med barnen och målat, och ibland har jag berättat sagor och målat samtidigt för dem.

Men tillbaka till hösten 2019. Då väcktes en tanke. Tänk om jag skulle försöka ha en utställning! Funderade på vad utställningen skulle handla om och kom snart på idén. Den skulle handla om min katt och mig. Utställningen fick namnet Katten Esmeralda och Maggi under årets fyra årstider.

Så började jag måla min katt Esmeralda som sitter på en stubbe och ser ut över havet. Hangö vattentorn och kyrka syns i bakgrunden, det blev en höstbild. Sedan en vinter, en vår och en sommarbild. Jag blev ganska ivrig och målade fler och fler bilder. Jag målar med naivistiska stil och med acrylfärger på målbotten.

I januari var jag till biblioteket i Hangö, för att reservera en tid för min utställning i galleriet där.
Så kom coronaviruset, och jag följde restriktionerna. Tyckte det var litet tomt att inte träffa någon hemma. Inga Kompisföreningsträffar eller att gå till Aktivitetscentret en gång i veckan. Men jag fortsatte med målandet och tiden gick så bra när jag fördjupade mig i det. Nu har jag målat 58 tavlor. Esmeralda är med på alla tavlor och jag på många. Har försökt måla sådana platser som barn och vuxna känner igen.

Min katt Esmeralda är min allra bästa vän. Jag älskar henne så mycket. Hon har gjort mig så gott med min depression, ångest och panikstörningar. Mår så bra nu, utan någon medicinering. Esmeralda är min medicin, min lilla svarta panter, mitt allt.
Utställningen i Hangö biblioteks galleri pågår 4.8-21.8.2020. Jag riktar min utställning till barn, men naturligtvis även vuxna som har humor och lite barnasinne kvar.
Visst är jag litet spänd, men också förväntansfull vad för feedback jag ska få?!

Margareta (Maggi) Gripenberg
Ordförande för Kompis rf. 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar