fredag 15 april 2016

Den perfekta some-bilden - Verksamhetskoordinatorns hälsning från Intercity 3!


Regionkansliet i Södra Finland har för denna fredag förmiddag flyttat till Intercity 3 tåget på väg mot östra Finland. Orsaken är att den att jag, verksamhetskoordinatorn Nonni, ska delta i kursen Psykiska 1-hjälpen del 1 som Kriscentret i Savonlinna ordnar detta veckoslut. Så jag har ett lite annorlunda veckoslut framför mej. Alltid trevligt med lite miljöombyteJ!




För en dryg vecka sedan hade jag också möjligheten att delta i en utbildning om kommunikation som Svenska studieförbundet ordnade. Jag tänkte nu dela med mej av lite tips från workshopen "Den perfekta some-bilden". I och med de sociala medierna har det visuellas betydelse i samhället och kommunikation blivit alltmer viktig. Bilder fungerar helt enkelt bättre än text på till exempel Facebook, som tillsvidare är den populäraste av de sociala medierna och där så många av oss tillbringar tid dagligen. Catchen med some är att den väcker känslor i oss och det är lättare med bilder än text. I det bästa fall kan bilden vara en direkt kanal till vårt inre, menade workshopsledaren Rabbe Sandelin, redaktör på Svenska folkskolans vänner och gav som exempel hur bilder används i pressen för att förstärka budskapet med bilder som väcker en viss känsla.



                                          

Hur skapar man då en bra bild för sociala medier? Framförallt då det är frågan om föreningens facebooksida? Hur visualiserar man verksamhet som möten och föreläsningar vilka oftast bygger på det auditiva dvs det hörda? Här är några saker som det kan vara värt att tänka på:

Utnyttja mobilen! Smarttelefoner har idag ofta ganska bra och lättanvända kameror. Man behöver inte nödvändigtvis köpa en dyr systemkamera för att få bra bilder. Dessutom har man vanligtvis telefonen med sig var man än är och då är den väldigt behändig att fånga ögonblicket. I alla fall då man lyckas ta en bra bild. Och för att lyckas lättare lönar det sig att bekanta sig med manicken. Alltså:
Läs manualen! Om du vill få bättre bilder, också annat än utomhus den perfekta sommardagen med det perfekta solljuset kan det löna sig att bekanta sig med hur telefonens kamera fungerar tekniskt så att man kan ställa in den manuellt. Med automatinställningen kommer man inte så långt.
Undvik att använda filter för att manipulera bilden! 70-talsfilter och andra kan vara roliga, men bör undvikas på föreningens sidor. Då bilderans ”stil” är väldigt varierande kan det lätt uppfattas som råddigt och oproffsigt. Undvik att manipulera med filter i hopp om en bättre bild, använd hellre det föregående tipset. Lär du dej den rätta tekniken får du en fin bild utan.
Konsekvens! Fundera vad syftet är med Fb-sidan eller Instagram. Vad vill ni som organisation förmedla och informera om? Vad är budskapet? Ska flödet vara ur organsiationssynvinkel eller personligt? Publiken bildar en mental bild av organisationen via det vi lägger ut och då ska man undvika att förbrylla genom att variera mellan allmänt och väldigt personligt.
Fota en eller några istället för hela gruppen! Gruppbilder lyckas sällan. Det är svårt att få hela gruppen att synas så att det ser visuellt bra ut, dessutom har någon alltid ögonen stängda eller konstig min då man plåtar flera på en gång. Välj hellre någon eller några som du tar närbild på. (Men gå inte för nära). Man kan tagga också dem som inte syns på bilden.
Hitta något visuellt intressant! Då det är frågan om möten eller föreläsningar kan det fungera bättre om man istället för deltagarna försöker fånga in något som symboliserar träffen eller berättar något om utrymmet man är i.

Och sist men inte minst mitt eget råd:
Våga, prova och testa. Sociala medier ska också vara något roligt och vill man lyckas behöver man öva. Dessutom får man misslyckas ibland. Fast Facebook, Instagram och Whatsapp äger de bilder man lägger upp, kan man ändå gå till sitt flöde och radera och göra ändringar i efterhand.
Till sist vill jag ännu påpeka att det kändes lite pinsamt att sätta in bilder i den här texten fullkomligt medveten om att de är långt från perfekta. Med tanke på framtiden tror jag att jag ska börja med att läsa manualen för kameran på min iphone;).

Trevligt veckoslut till er alla,
                                            hälsar Nonni från tåget




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar