fredag 29 april 2016

Det sårbara sinnet och den underbara gruppen i psykiska första hjälpen

Under fyra eftermiddagar har vi haft förmånen, Camilla och jag, att jobba med en underbar grupp. Tänkte, det här med grupper, det är nog något så fint. För i varje grupp jag haft förmånen att jobba, har man funnit en så fin gemenskap, trots alla olikheter som finns i oss människor. Nu möttes vi upp för att lära oss, studera och insamla kunskaper i hur kan vi lära oss att känna igen psykisk ohälsa och hur kan vi hjälpa utan att klampa oss på och hur viktig är inte respekten mot varann. 

Vi hade även glädjen att få ha med oss erfarenhetsexpert Johanna som berättade om sin bakgrund till en diagnos, depression och hennes väg i återhämtningen. För de studerande var Johannas berättelse väldigt, väldigt värdefull. Som det sas i gruppen ”framför oss stod en människa och berättar så modigt, så ärligt och så öppet om sin väg, så härligt och fint att få ta del av hennes berättelse”.





Den psykiska hälsan handlar om att må bra inombords, en känsla över att vara nöjd med sig själv och livet i stort. Det handlar också om att kunna hantera saker som händer i livet och ha stöd när man behöver det. Vad man ska göra för att må bra är väldigt individuellt, man bör finna sin egen väg. Men man kan alltid börja med att göra saker som får dig att njuta av livet och skratta. Kom ihåg att du är huvudpersonen i ditt liv och det finns bara en av dig!

Sista kursdagen gick vi alla med i kampanjen #RESPECT, mot sexuella trakasserier, det kände viktigt för oss!


Tack alla i vår fina grupp för att du deltog och för att du tog till dig av denna viktiga kunskap, psykiska första hjälpen 2.
Önskar er alla en jätteskön helg och kanske lite mjöd och struvor kommer att smaka.
/Ann-Charlott Rastas, rehabiliteringschef

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar