tisdag 30 oktober 2018

En glad hälsning från YAM-projektet!



Idag har vi YAMmat klart vid Oxhamns skola i Jakobstad. Under hösten har vi jobbat i 7 åttondeklasser så totalt har ca. 149 elever fått ta del av vårt projekt. Vi är så glada över att vi haft förmånen att samarbeta i skolan. Vi har haft goda diskussioner kring livets berg- och dalbana.
Hur den positiva och negativa stressen kan påverka oss. Funderat kring egna lösningar som finns för att påverka vårt psykiska mående. Vad är en kris? Vad är skillnaden mellan att vara nedstämd och deprimerad? Var kan jag hitta hjälp om jag känner mig ensam eller förtvivlad? 
Vi har diskuterat svåra dilemman som livet kan föra med sig, hur kunde man lösa sådant i livet?
Vi har rollspelat kring stress och kriser, depression och självmordstankar. Vi har bollat olika tankar och känslor som dykt upp bland eleverna. Vi har pratat svåra saker, men vi har haft det roligt tillsammans!
 
Vad kan du göra för att må bättre?
  • Var snäll mot dig själv
  • Umgås med människor du tycker om
  • Se problemen för vad dom är och försök tänka över hur de skulle kunna lösas
  • Att ha roligt och skratta är ett bra sätt att släppa på trycket och må bättre
  • Gör mera av det du är bra på och som får dig att må bra
  • Koncentrera dig på det som fungerar i ditt liv och ägna dig åt det så mycket du kan
  • Se till att varje dag ta dig tid att göra saker du verkligen tycker om, tex. lyssna på musik, läs en bok, spela ett spel, se på film, skriva dagbok eller bara koppla av
  • En del saker kan man inte ha kontroll över och man kan inte räkna med att livet alltid ska vara rättvist. Men du kan göra det till en vana att vara rättvis mot dig själv. Var snäll mot dig själv!
Tack Oxhamns skolas åttor, ni var otroligt fina att YAMma med! Tack Oxhmans skolpersonal, ni har gett oss också en mycket positiv bild av er skola och vi har känt oss så välkomna in i er skolmiljö.
Hälsningar Ann-Charlott, Camilla och Pia.

Vi fortsätter YAMma i Cronhjelmskolan i Larsmo och Sursik skola i Pedersöre i höst.
Här kan du läsa mer om projektet. 

En av våra sponsorer


Formgivaren Johanna Högväg driver Highway Design och är en av våra sponsorer inför föreläsningen med Mikael Andersson den 7.11. Johannas färgstarka och glada vykort kommer att finnas med i de goodiebags som delas ut till alla som deltar i föreläsningen. Stort TACK Johanna!
Mer information om föreläsningen hittar du här.



måndag 29 oktober 2018

Måndagsmöte


Måndag och morgonmöte på Psykosociala förbundet! Vi har mycket planering inför höstmötet på gång, och föreläsningen på kvällen den 7.11 som vi arrangerar i samarbete med Jakobstads Arbis. Och YAM-planering. Lite sånt diskuterade vi på dagens möte. Hoppas DU får en fin dag!

onsdag 24 oktober 2018

Saknar du någon att prata med?



Är du i åldern 12-29 år och saknar någon att prata med? Då är du välkommen till Fiilis på Musikcafé After Eight i Jakobstad! Du kan komma på besök ensam eller tillsammans med vän. Besöken är konfidentiella och avgiftsfria. Kontakta David 044 785 12 16 (SMS är ok) för att komma överens om en tid.

tisdag 23 oktober 2018

En goodiebag till alla som deltar i föreläsningen


Mikael Andersson är killen som alltid har fått kämpa för vad andra tar för givet. Redan som nyfödd dömdes han ut av både läkarkåren och samhället när han föddes utan armar och utan ben. Idag har han accepterat sina förutsättningar och hittat modet att vara annorlunda. Mikael Andersson är numera gift och har fyra barn, han är också egenföretagare och en av Sveriges mest populära föredragshållare. Den 7.11 föreläser han i Jakobstad och du som deltar får en goodiebag med dig hem! Hoppas vi ses! Klicka här för att komma till sidan där du anmäler dig!


tisdag 16 oktober 2018

En hälsning från Nora som uppskattar vänlighet och avskyr brödost!




Tjena!

Det tycks vara höst där ute och även om det betyder att det blivit mörkt, regnigt, lite mörkare igen, dystrare, slöare och ännu mörkare och regnigare så betyder det också att löven fått färg, luften känns frisk och det är ändå inte lika kallt eller mörkt som på vintern. Tänk positivt!

Mitt namn är Nora, är 26 år gammal och ursprungligen från Esbo och jag kommer att vara på praktik här i Helsingfors på regionkansliet. Jag älskar att få skriva, njuter av att fotografera, avhåller mig ganska långt från sociala medier, uppskattar vänlighet och absolut avskyr brödost. Jag har en hjärna som vägrar funktionera ordentligt ibland och orsakar ångest, nervositet, rädsla och allt annat, oftast samtidigt! Med andra ord så drabbas jag av social ångest, katastroftänkande och depressiva perioder, samt ätstörning och dyslexi. Inget av detta kan jag sätta på min CV men inget av det beskriver heller vem jag är - det bara ger lite ljus till hur jag blivit den jag är. Det har tvingat mig att lära mig fokusera på det positiva då jag känner att jag inte får mig själv ut ur sängen och jag är tacksam att kunna säga från botten av mitt hjärta att det blivit lättare dag efter dag, trots att det inte alltid känns som så.

Jag bor i Degerö och kan se havet från min balkong. Jag flyttade hit i början av sommaren efter att i fem år inte varit i skick att ta hand om mig själv ensam. Jag har en snäll och omtänksam pojkvän och mina två närmaste vänner stöder mig och jag dem, även om vi inte hinner ses lika ofta som vi vill. På min fritid läser jag, lyssnar på musik och pysslar och pusslar med Netflix på i bakgrunden. Det har tagit en obegripligt lång tid för mig att kunna förstå att jag är värd någonting och det kommer fortfarande emot stunder då jag inte är så säker om det. Trots allt så fortsätter jag framåt för varje gånger jag fallit omkull har jag lyckats stiga upp, även om det tagit fem år.

Jag kommer att sitta på G18 med Nonni iallafall till den 2.11, möjligtvis fortsätter jag till årets slut. Till mina uppgifter hörs allt som Nonni kan komma på med och om någon av er har idéer, var inte rädd att dela dem! Man kan också alltid komma dra mig i ärmen så kom gärna snacka med mig om vad som helst. Jag vill tacka alla er på Psykosociala förbundet att ni gett mig ett ställe där jag kan sträcka ut min hand till andra och vara mig själv.

Ha en super bra höst!

/Nora

Organisationsbarometern 2018 har publicerats


Organisationsbarometern, eller föreningsbarometern som den också kunde kallas, publiceras årligen av SOSTE, Finlands Social och Hälsa rf. Den lyfter fram föreningarnas frivilliga verksamhet, medlemmars och medlemskaps betydelse för verksamheten, samt hur betungande det administrativa arbetet är idag. Speciellt för i år var att man ville titta närmare på social- och hälsovårdsföreningar som upphört med sin verksamhet. Ifjol genomfördes en rensning i föreningsregistret och föreningar som inte hört av sig på decennier ströks ur Patent och registerstyrelsens register med myndighetsbeslut. En stor del av dessa nedlagda föreningar var nykterhetsföreningar, som hade stor betydelse vid tiden då Finland blev självständigt. 

Man kan konstatera att 79 % av föreningarna i Finland fungerar på frivillig basis. Medelintäkter för föreningar är ca 4000 euro/år, vilket visar att föreningar gör ett omfattande frivilligt arbete med mycket små resurser. Man satsar på välfärds- och hälsofrämjande arbete genom delaktighet och verksamheten riktar sig till de allra mest utsatta och svagaste i vårt samhälle och till andra än bara medlemmar i de allra flesta organisationer. 

Byråkratin verkar ändå vara en belastning för många föreningar, vilket syns i svaren som man samlat in. Man upplever att finansiärernas linjedragningar och krav för starkt styr hur och vad föreningar satsar på för typ av verksamhet. En bidragande orsak till att vissa föreningar upphört med sin egen verksamhet är att det administrativa arbetet upplevts för betungande. Om du är intresserad av mera information och siffror som samlats in i årets publikation se närmare www.jarjestobarometri.fi

Bodil Viitanen, verksamhetsledare
Psykosociala förbundet rf