tisdag 31 december 2013

Blickar bakåt och framåt

Vi har kommit till årets sista dag och det är väl på sin plats att blicka bakåt en aning för att sedan flytta fokus framåt! Vad som har hänt här på förbundet mellan januari-september kan jag inte i detalj återge (jag började jobba som informatör den 1 oktober), men jag vet att det har varit fullt upp inom alla områden och att verksamheten hela tiden utvecklas. Rehabiliteringskurserna har varit lyckade och Kom Med-projektet har fått väldigt fint mottagande och kommit igång ordentligt. Vi har deltagit i många seminarier där vi delat med oss av vår kunskap och samtidigt lärt oss mycket nytt. Höstmötet på Åland blev en mycket minnesvärd resa och Mikael Anderssons makalösa föreläsning på SAMS seminarium i Tammerfors i november kommer för alltid att finnas kvar i våra hjärtan. Det är alla människomöten vi kommer att minnas allra bäst, och det är dessa möten som betyder så mycket för oss. Hoppas att vi har möjlighet att få träffa just Dig någon gång under 2014.
Nu återstår bara för oss att önska alla bloggläsare där ute ett fint avslut på det här året - vi ses nästa år! Hälsningar från Pernilla och resten av personalen.









fredag 27 december 2013

Mellandag

Hej på er! Den här fredagen känns onekligen som en riktig mellandag. En dag inklämd mellan en massa helgdagar. Men vardag är det i vilket fall som helst, även om det är en väldigt kortvarig vardag. På Psykosociala förbundet är vi tillbaka på kansliet för att ta itu med sådant som behöver göras innan årets slut. Det handlar om att svara på mejl, planera nästa nummer av tidningen Respons, uppdatera hemsidor och sociala medier och hänga med i nyhetsflödet. Även om just nyhetsflödet har varit lugnt och stilla under julhelgen. Kanske det kommer igång igen så småningom? När mellandagarna övergår i vardagar. God fortsättning på er så länge!

torsdag 19 december 2013

En julhälsning

Det har blivit dags för oss på Psykosociala förbundet att dra i handbromsen och i stället fokusera på julvila. Några dagar i alla fall. Så att vi är pigga och motiverade att ta itu med alla utmaningar som väntar nästa år. Det har varit en intensiv höst på många sätt - rolig, givande och intensiv - men nu ska det bli skönt med några dagar ledigt. Kansliet i Jakobstad är stängt den 23 december, men redan i mellandagarna är vi på plats igen. Här kommer en julhälsning från oss till dig!

måndag 16 december 2013

Hannah om förlossningsdepressionen

Varje gång jag tittar på "En kväll med Anne och Hannah" på Yle Fem minns jag samtalet med Hannah och diskussionen kring hennes förlossningsdepression. Öppet och ärligt berättade hon om tiden som varit, om ångesten, känslosvallet och det märkliga i att inte känna någonting för sitt eget barn. "Mitt barn var helt främmande för mig. Jag var helt likgiltig inför min dotter och tänkte 'usch, vem är det här, vem är det som ligger i soffan och piper?´. Tack för att du berättade, Hannah! Intervjun finns i nyaste numret av Respons, Psykosociala förbundets medlemstidning. Du kan även läsa hela intervjun här: http://www.fspc.fi/index.php?id=4eff18c27ecc4&lang=sv
 
Hannah med sitt yngsta barn

tisdag 10 december 2013

Tvångsvård inom psykiatrin

Hej på er i snöyran! Vädergudarna lever sitt eget liv och kan minsann ställa till det ibland. De var inte riktigt på vår sida när en av oss skulle åka hem från den nordiska konferensen kring tvångsvård inom psykiatrin som hölls i Oslo i slutet av förra veckan. Det blev en lång resa från Norge, då inställda flyg ersattes med buss... Men konferensen var givande. Man konstaterade att det görs ett jättefint arbete på nordisk nivå - även här i Finland - och många bra projekt är på gång. Allt för att minska användandet av tvång inom psykiatrin i alla nordiska länder. I samband med konferensen bildades ett nordiskt nätverk där man diskuterar den här frågan, Nordiska nätverket för minskat tvång i psykiatrin, som du hittar här: https://www.facebook.com/pages/NFSMH-Nordiska-N%C3%A4tverket-f%C3%B6r-minskat-tv%C3%A5ng-i-psykiatrin/228753437304859. Gå gärna in och delta i diskussionen!



torsdag 5 december 2013

Nya Respons ute nu


Årets sista nummer av Respons har kommit! Åtminstone till oss på kansliet, men kan hända den dimper ner i prenumeranternas brevlådor först nästa vecka? I så fall önskar vi er lite tålamod. Det är en 40-sidig tidning med flera längre intervjuer och några kortare. Både kring temat "Tolerans" och kring förbundets rehabilitering, om nya styrelsen, vår nya ordförande och en väldigt ärlig berättelse om tevepersonligheten Hannah Norrenas förlossningsdepression. Hoppas ni tycker om tidningen! Kom gärna med synpunkter och reflektioner, på det sättet är ni med och utvecklar tidningen tillsammans med oss. Vill du beställa tidningen? Fyll i dina kontaktuppgifter här: http://www.fspc.fi/index.php?id=4eff18c5e173a&lang=sv

Raseborgsrunda!

Hej Bloggen!
Det har varit mycket resande till Raseborg för mig under de senaste veckorna och vackert så!  Jag fick ett ypperligt tips från Kompisföreningen om öppna dörrar på Ekåsens rehabiliteringscenter och sysselsättningsavdelning som jag gladeligen tog emot.
Det är väldigt värdefullt att få tips om lokala tillfällen eller annars bara lokalinfo om hur det ser ut i närsamhället.  Vi har ett riksomfattande ansvar, men behöver ögon och öron på marken lite här och där! Det hjälper oss väldigt mycket att få tag på både ris och ros.  Öppna dörrar på Ekåsen var för min del en stor succé.  Det var värdefullt att få träffa engagerad personal samt bekanta mig med alla fina verksamhetsformer. Stötte till och med på en Kompismedlem vid vävstolen!  Vackra handarbeten var till salu och det var underbart att se fina kreativa verk.



Raseborgbesöken fortsatte med Kom Med-projektets väncirkel som hade sin första träff på måndagen.  Vi hoppas att flera Raseborgare hittar till väncirkeln som träffas vid Vänstugan Nya Grillen (Torngatan 4) första måndagen i månaden. Väncirkeln är för alla som söker ett gäng vänner att umgås med.  Jag kan personligen bekräfta att man sällan träffar på ett så sprudlande gäng människor och rekommenderar varmt att ni besöker väncirkeln vid deras nästa träff, som i detta fall är 3 februari 2014.


Hälsar Johanna
Psykosociala förbundets Regionsekreterare

tisdag 3 december 2013

Rehabiliteringskurser 2014 - kommer du med?

Nu är kurslistan för år 2014 färdig. Ancha, förbundets rehabiliteringschef, har jobbat hårt med att sätta ihop den här fina listan på rehabiliteringskurser. Kanske en kurs i personlig utveckling vore något för dig? Eller några dagar i skärgården i juni? Nästa höst arrangeras ett vildmarksläger i Kuusamo. Kom med! För mer info, klicka in på vår kurssida: http://www.fspc.fi/index.php?id=4eff1895e285c&lang=sv

Visst kan alla påverka!

Är det de som har mest pengar som syns bäst? Och måste man alltid ropa högt för att höras? Nej, inte alls. ALLA kan göra sin röst hörd. ALLA kan påverka. På gårdagens SAMS-seminarium fick vi mycket inspiration. Vi fick lära oss hur vi kan påverka media, hur vi kan göra vår röst hörd via sociala medier och traditionella medier. Som enskild individ kan också du påverka. Genom personlig kontakt med beslutsfattare eller via media. Oavsett vilket forum du väljer har du faktiskt möjlighet att påverka.
Carola Lithén, fullmäktigeordförande i Korsholm, talade om framtidens mer aktiva medborgarskap. Om utmaningarna med att vi i framtiden själva antagligen behöver ta reda på våra rättigheter och skyldigheter, till exempel vilka sociala förmåner vi har rätt till och så vidare. "Vi går mot ett mer aktivt medborgarskap, vilket vi kan dra nytta av om vi använder det på rätt sätt". Kaisa Leka, serietecknare från Borgå och före detta kommunpolitiker, berättade om hur de långa cykelresorna med maken har påverkat henne. År 2002 amputerade hon båda sina ben vid knäna och säger att "med mina gamla ben skulle det inte ha blivit några cykelresor". Hon vill utmana sig själv och får på så vis också material till sina serier. Att gå ur bekvämlighetszonen och leta reda på nya idéer är något Kaisa Leka tycker om.

Illustration av Kaisa Leka. "Nu ska jag ut och fånga idéer!"

Anne Salovaara-Kero, bloggare på Mamma Annorlunda och årets Fredrika, berättade om sociala medier som påverkningskanal och hur stor genomslagskraft sociala medier har jämfört med traditionella medier såsom dagstidningar. "En text lever längre på nätet. Många delar en text och budskapet/informationen lever vidare. En insändare i en tidning läser någon (förhoppningsvis), men därefter slänger man ju tidningen...". Sociala medier är snabba och enkla att använda och når många användare. Anne Salovaara-Kero menar att marknadsföring via nätet fungerar. En givande dag på många sätt. SAMS är duktiga på att arrangera den här typen av seminarier och vi ser fram emot fler liknande tillfällen nästa år.



torsdag 28 november 2013

Möjligheter att få din röst hörd

Det är spännande tider nu. Det senaste numret av medlemstidningen Respons har skickats till tryckeriet och kommer att dimpa ner i postlådan inom kort. Ge oss gärna feedback på den! Samtidigt börjar planeringen av nästa nummer - på måndag åker informatören till Vasa för att delta i seminariet "Möjligheter att få din röst hörd" - ett seminarium om intressebevakning och påverkningsmöjligheter inom den sociala sektorn. Evenemanget arrangeras av SAMS och programmet ser jättefint ut (http://samsnet.fi/seminarium-2-12/). Bland annat ska serietecknaren Kaisa Leka från Borgå berätta om hur man kan påverka och få sin röst hörd genom serier (vi passar även på att intervjua henne för nästa Respons). Kommunikationsexperten Elli Flén kommer att ge konkreta lobbyingtips på hur man påverkar genom media och Anne Salovaara-Kero, bloggare på Mamma annorlunda och årets Fredrika, ska prata om sociala medier som påverkningskanal. Ett gediget program som vi ser fram emot att få delta i. Tills dess önskar vi Er en skön första advent!

tisdag 26 november 2013

Samarbete med Decibel.fi

För en tid sedan kontaktades förbundet av Decibel.fi - Österbottens egen ungdomsportal. Decibel är en tvåspråkig ungdomswebbportal med information, rådgivning och möjlighet att påverka. Vi fick frågan om vi kunde tänka oss att ställa upp som experter i frågor som rör psykisk hälsa. Och visst vill vi det - självklart! Nu har samarbetet inletts och förbundets rehabiliteringschef Ann-Charlott Rastas och rehabiliteringsrådgivare Camilla Roslund-Nordling är med i teamet som svarar på läsarnas frågor. Klicka vidare på den här länken så kan ni läsa mer om vad Ancha och Milla kan hjälpa till med: http://www.decibel.fi/vaga-fraga/decibels-experter/

torsdag 21 november 2013

Intensiva dagar i Helsingfors

Två dagar med mycket jobb och många fina erfarenheter rikare. Det är resultatet av Mentalhälsomässan 2013 - tack till alla som kom och hälsade på oss i vår monter! - och två reportage som vi ska berätta mer om senare. Vår idé med tvättlinor i montern gjorde många besökare glatt överraskade. På färgade pappvimplar fick besökarna skriva ner svaret på frågan "Vad gör dig glad?". Därefter hängde vi upp vimplarna med klädnypor. Svaren varierade förstås, men många tyckte att de mest grundläggande behoven är viktigast och det är dem som gör oss på bra humör - familjen, barnen, vännerna och mat.

Leena Pakkanen, förbundets projektledare och Miivi Selin-Patel, ny verksamhetsledare på Sympati i vår gemensamma monter på Mentalhälsomässan i Helsingfors.
 

Två reportage hann vi också med. Det ena från vetenskapscentret Heureka i Vanda som nyligen har öppnat utställningen "Heureka är från vettet!". Fokus ligger på psykisk hälsa och avsikten är att bryta fördomar om psykiska problem och uppmuntra människor att ta hand om sitt eget välbefinnande. Heureka vill med utställningen starta en offentlig diskussion om att den psykiska hälsan berör både individen och samhället. Ett bra initiativ, tycker vi! Här några bilder från utställningen:







En intervju med debuterande författaren Mathias Rosenlund avslutade de två dagarna i Helsingfors. I en mysig bokaffär i Tölö träffades vi över en kopp kaffe och Mathias berättade om sin utsatta livssituation som fattig i Helsingfors, om boken "Kopparbergsvägen 20" som skulle komma som ett knytnävsslag i den offentliga debatten om relativ fattigdom, om den svaga självkänslan som bottnade i hans trassliga vardag... Det är en viktig bok han har skrivit, och som vi precis håller på att recensera. Mer om det i första numret av Respons 2014.

Mathias Rosenlund





måndag 18 november 2013

Det som inte syns talar folk inte om

I en intervju i Hufvudstadsbladet säger Mathias Rosenlund att "det som inte syns talar folk inte om". I det här fallet syftar han på de fattiga i Välfärdsfinland. Rosenlund debuterade nyligen med boken "Kopparbergsvägen 20" (Schildts&Söderströms) där han beskriver ett liv i fattigdom. Sitt liv. Han skriver om den ständiga bristen. Om hur det är att aldrig ha råd. Om hur fattigdom nästan alltid tolkas som individens eget fel. Denna föreställning vill Mathias Rosenlund ändra på. Han skriver för att berätta. Att inte berätta är att förlora. "Problemet är att det som inte syns talar folk inte om. Därför är det otroligt viktigt att de som själva upplever fattigdomen berättar om den". Vi har läst Mathias Rosenlunds bok och på onsdag träffar vi honom för en intervju i Helsingfors. Mer om det på bloggen senare.



PS. Imorgon tisdag kör Mentalhälsomässan igång. Hoppas vi ses!

torsdag 14 november 2013

Om att våga

Det är något fascinerande och avskalat med Laura Mendelins text. Hon berättar hur det är att våga. Att våga fråga, att våga fotografera, att våga trots att osäkerheten hela tiden är närvarande. Läs den här texten som hon skrivit för De ungas akademi (http://dua.fi/blog/veckans-gastbloggare-laura-mendelin/). Den ger oss mod att våga.

Det började sådär som det så ofta gör. Det var något jag läste på nätet som väckte mitt intresse, och en idé började ta form i mitt huvud. En känsla så stark att jag inte kunde släppa den. Några snabba klick och i nästa stund plingar det till min inkorg. Det är en bokningsbekräftelse för en flygresa med  destinationen Dublin.
I vad som känns som ett ögonblick så står jag där i den Irländska kylan. Det är januari och det är miserabelt, de annars så ståtliga landskapen döljer sig bakom en grå fasad. Jag känner mig ensam och osäker. Men jag är här för att jag vill fullfölja ett reportage om det irländska nomadfolket, Irish  travellers, och jag kan inte låta osäkerheten ta över.
Genom den research jag gjort innan resan vet jag vart jag ska ta mig i Dublin för att hitta det jag söker. Men jag har inga kontakter, ingen som hjälper mig på plats. Allt är upp till mig själv och hur långt jag är beredd att gå. Och har jag tagit mig till Dublin så ska jag ta mig hela vägen fram till människorna. Tanken gör mig stark.
När jag närmar mig husvagnarna där de bor så bultar mitt hjärta hårt. På gatan skäller herrelösa hundar argsint. En snabb rörelse bakom en gardin ger mig känslan av att vara iakttagen. Plötsligt öppnas en port och en pojke springer ut på gatan. Jag ser min chans och jag frågar honom om han bor i området. Han ger mig en misstänksam blick, men tar mig sedan in på gården och in i vagnen.
I samma stund jag stiger in är min rädsla som bortblåst. Jag möts av varma leenden, en uppmaning att sätta mig i soffan och jag bjuds på te och smörgåsar. Allt detta innan jag hunnit berätta vem jag är. Jag lyssnar på deras berättelser. Fascineras och förundras. Den äldsta pojken i  familjen hämtar sin häst från bakgården. Jag tar ett första fotografi. Sedan fotograferar jag hela familjen på sju personer utanför deras husvagn. Det är dessa stunder i mitt yrke jag brinner för. När man har nått sitt mål, när man kan hänge sig totalt till berättelsen. Jag stannade på Irland tio dagar och arbetade med reportaget. Har man väl hittat en person leder den dig vidare till nästa, och så rullar det på.
Mycket i fotografi handlar om att våga. Det räcker inte att du är en fena på att ta bra bilder, om du inte vågar ta dom. Ibland tar osäkerheten över förstås. Som den gången när jag arbetade på ett projekt lite för länge utan uppehåll. Då jag skulle stanna bilen för att fotografera men istället målmedvetet trampade på gasen och såg mina foto objekt försvinna i backspegeln. Otaliga gånger har jag tvekat inför att ringa ett samtal. Men varje gång jag har vågat, varje gång jag har fullföljt mina idéer, så har det varit värt det. Hur svår vägen dit än har varit.

Du kan titta på Lauras Mendelins bilder på websidan http://www.lauramendelin.com. Hon bloggar även om finsk kultur på bloggen http://finnkultur.tumblr.com.

tisdag 12 november 2013

Möten på löpande band

Just nu karakteriseras arbetsdagarna av möten på löpande band. Möten i den bemärkelsen att vi sitter i grupp med papper framför oss och diskuterar punkt efter punkt i en förvald agenda. En givande föreläsning om kvalitetsarbete har vi också hunnit med.

Möten med nya människor hoppas vi på snart igen, men just dessa dagar samlar vi mötesprotokoll på hög - från utbildningsdagar, personalmöten och intressebevakningens teamarbete. Nästa veckas tisdag och onsdag (19-20.11) infaller Mentalhälsomässan i Gamla hamnen, Helsingfors och det är mycket som ska ordnas inför den. Psykosociala förbundet finns givetvis med på ett hörn, och vi delar monter med Sympati r.f - mer om dem kan du läsa här: http://www.sympati.fi/. Kom och träffa oss i Helsingfors!

tisdag 5 november 2013

Ser du mig?

En gråmulen vecka det här, men på samma gång lugn och skön då man får mycket gjort på kontoret. De sista texterna till årets sista medlemstidning håller på att färdigställas och nästa steg är att redigera ihop Respons till en fin helhet. I december dimper den ner i din brevlåda, om du är prenumerant. Om du inte får tidningen, men vill ha den, då ska du fylla i dina kontaktuppgifter på vår hemsida, http://www.fspc.fi/index.php?id=4eff18c5e173a&lang=sv

På kaffepausen i dag lyssnade vi på Krista Siegfrids singel "Can you see me". Väldigt vacker, berörande och igenkännande. Alla som någon gång har förlorat en nära anhörig eller vän vet precis vad hon försöker säga med sin sång. Lyssna gärna. Den är fin och eftertänksam. Låten hittar du här: http://www.youtube.com/watch?v=v7Z6nQNJPiA

måndag 28 oktober 2013

Om att göra det omöjliga möjligt

Han föddes utan armar och utan ben och fick höra av läkarna att han aldrig någonsin kommer att kunna sitta upprätt. I dag är Mikael Andersson 49 år och reser runt (alldeles på egen hand) och föreläser om sitt liv där han på många sätt gjort det omöjliga möjligt. Han berättar om tankens kraft och vad den kan göra med oss människor. "Varje morgon försöker jag välja rätt attityd och välja alla möjligheter som finns där ute. Samtidigt väljer jag att inte se begränsningarna. När jag har tankens kraft med mig i min vardag, då får jag vara med om många spännande upplevelser", säger han.
Under sin föreläsning i Tammerfors den 23 oktober som SAMS, Samarbetsförbundet kring funktionshinder, ordnade, pratade Mikael Andersson även om mod. Om mod att vara annorlunda och att våga bryta mönster. Om mod att välja sin egen väg. "Ibland har jag saknat mod att vara annorlunda. Speciellt under tonåren skämdes jag över min kropp och min avvikande livssituation. Jag var fast inne i min kropp och den kändes som ett fängelse eftersom jag inte kunde använda den som jag ville... jag ville så gärna bli normal". I dag har han slutat försöka. Han har haft mod att välja sin egen väg. "Istället för att försöka vara normal är jag unik".

Foto: Håkan Ivarsson

I nästa nummer av medlemstidningen Respons kan du läsa hela intervjun med Mikael Andersson.

tisdag 22 oktober 2013

Ny ordförande och ny styrelse

Resan till Åland är över och vi kan konstatera att vi fick uppleva oerhört fina och givande dagar i Mariehamn. Fredagens heldagsseminarium var mångsidigt och gav flera intressanta diskussioner och infallsvinklar. Eini Pihlajamäki, utvecklingschef vid Det finlandssvenska kompetenscentret för det sociala området, konstaterade bland annat att den stora bristen på psykiatrer inom den offentliga vården lätt leder till språkliga missförstånd. Hon pratade också om att bättre förståelse för psykisk ohälsa förutsätter mera kunnande bland personalen inom basservicen och att detta i sin tur skulle öka toleransen och förståelsen för personer med psykisk funktionsnedsättning. Ålands hälsominister Carina Aaltonen sa att "det är dags att flytta fokus från patienten till personen", och nuvarande styrelseordförande Gustav Skuthälla talade om respekten för alla människors lika värde och att detta faktum inte tål några som helst kompromisser - "psykisk ohälsa är en sjukdom bland andra ´normala´ sjukdomar".

 
Christer Rönnlund.              Foto: Pernilla Nylund

Under Psykosociala förbundets höstmöte valdes Christer Rönnlund från Kristinestad till ny styrelseordförande för år 2014. Han tillträder sin post vid årsskiftet och efterträder Gustav Skuthälla. Även en ny styrelse valdes för 2014-2015:
Norra Österbotten: Gunnar Enlund ordinarie, Pekka Saajoranta suppleant.
Vasanejden: Karl-Göran Löfgren ordinarie, Eva Åstrand suppleant.
Sydösterbotten: Bengt Norrback ordinarie, Nafija Sabljakovic suppleant.
Åboland: Eva Sjöström ordinarie, Li Näse suppleant.
Helsingfors: Gunilla Ulfvens ordinarie, Bruno Rönnqvist suppleant.
Nyland: Kjell Österberg ordinarie, Anneli Ekholm suppleant.
Åland: Carola Saarela ordinarie, Henrik Lagerberg suppleant.

onsdag 16 oktober 2013

Åland, här kommer vi!

Psykosociala förbundet och Nordiska föreningen för social och mental hälsa (NFSMH) ordnar tillsammans ett nordiskt seminarium på Åland på fredag. Temat är "Tolerans för olikheter - hur öka förståelsen för psykisk ohälsa och hälsa i de nordiska länderna?". Vi ser fram emot många intressanta föreläsningar och diskussioner under helgen. Bland talarna finns Eini Pihlajamäki som kommer att diskutera kring ämnet "Erfarenheter av mentalvården i Svenskfinland", Anne Grethe Klunderud från Mental Helse i Norge och Kristian Wahlbeck, professor i psykiatri och utvecklingschef för Föreningen för Mental Hälsa i Finland. På lördagen hålls förbundets höstmöte där en ny styrelse och ordförande ska väljas. Mera information om höstmötet och seminariet kommer att finnas här på bloggen och i nästa nummer av tidningen Respons.

Hösthälsningar till er alla!
PS. Kansliet i Jakobstad är stängt måndagen den 21 oktober.

tisdag 8 oktober 2013

Alla får inte samma vård

Vid årets närståendeseminarium i Smedsby (måndagen den 7 oktober), diskuterades bland annat ojämlikheten i vården och det faktum att vårdrutinerna kan variera beroende på var i landet man bor. En av flera talare var Ulla-Maj Wideroos som sitter med i riksdagens social- och hälsovårdsutskott. Hon konstaterade att trots att Finland har "världens bästa modell inom vården" får alla inte samma vård.
- I vissa kommuner blir den enskilda patienten sedd och får rätt vård direkt, medan det i andra kommuner kan dröja flera månader - ibland år - innan patienten får en likvärdig vård. Som politiker kan jag inte vara nöjd med det. Vi beslutsfattare har ett ansvar att göra vad vi kan, sade Wideroos.
Övriga talare under måndagens seminarium var Karl-Göran Löfgren, ordförande för Svenska Österbottens anhörigförening, Per Hellman, ordförande för Psykiatriska delegationen, och Heikki Kurkiala, familjeterapeut och psykoterapeut som talade under rubriken "Barnets behov och vikten av stödjande föräldrar".
Årets närståendeseminarium arrangerades av Svenska Österbottens anhörigförening, Omaiset mielenterveystyön tukena Vaasanseutu - Anhörigas stöd för mentalvården i Vasanejden, Välittäjäprojektet i K5 och K2 samt Psykosociala förbundet.

Ulla-Maj Wideroos

Heikki Kurkiala

onsdag 2 oktober 2013

Informatören säger hej!

Hej på er! Jag tänker att det är på sin plats med en kort presentation, så här andra dagen på nya jobbet. Jag heter Pernilla Nylund och är Psykosociala förbundets informatör från och med den 1 oktober. Mitt hem finns i Jakobstad där jag bor med man och två söner. De senaste (nästan) 12 åren har jag arbetat som journalist på Österbottens Tidning där jag bland annat jobbade med veckobilagan Norra Posten som fokuserade på mjuka värden och människonära texter. Jag tycker om människor och fascineras av hur vi fungerar (och ibland inte fungerar - och vad man i så fall kan göra för att må bättre). Som en del av teamet på förbundet kommer jag att få jobba med hälsorelaterade frågor varje dag, vilket jag ser fram emot väldigt mycket.

Ta gärna kontakt! En utförligare presentation av mig som ny informatör kommer i nästa nummer av tidningen Respons. Har du material till tidningen? Skicka i så fall in det senast den 15 november till adressen: Psykosociala förbundet/Respons, Solkullavägen 65, 68600 Jakobstad. Eller mejla: pernilla.nylund@fspc.fi


 
...och så en bild på mig och mina pojkar. Den enda höstbilden jag hittade, fotograferad oktober 2010.

måndag 12 augusti 2013

Videodagböcker sökes!

Rocky. Twilight. Batman. Superhjältar, kamp och vampyrkärlek. Det har vi redan sett, nu vill vi se dig! Du som är mellan 18-29 år och på jakt efter något meningsfullt i livet. Kanske jobb eller studieplats? Drömyrket? Vardagslunken? Hobbyn på heltid? Nu har du chansen att berätta din historia. Hur ser din vardag ut? Skolan som kändes fel? Jobbet du inte fick? Oro? Resultatlös statlig byråkrati? Förväntningar, visioner, magpirr? Din historia är viktig för att du är viktig.

Du får tillgång till en smarttelefon och under några veckor i augusti-september filmar du din vardag med den. Filmklipp från ditt liv med kompisar. Tråkiga stunder och glädjerus. Dina tankar kring skola, jobb, arbetssökningskurser och stöd. En dag kanske fem klipp, en annan ett, en tredje tio. Vi guidar dig under processen och ger tips och idéer vid behov. Sedan sammanställer vi klippen till inslag som läggs upp på Yles hemsida. Vad vill jag studera? Vad är mitt drömjobb? Vad betyder mina vänner för mig? Vilka tankar väcker ordet ungdomsgaranti? Hur kan jag påverka mitt liv?

De ungas berättelse filmas ofta av någon annan, nu är det äntligen du som styr. Ta chansen och gör din röst hörd.

Videodagböckerna produceras av Sus Productions och är en del av Yles höstkampanj Unga.Nu! Ett projekt som jobbar för att stöda ungdomar och motverka utslagning. Unga.Nu startar i slutet av augusti.

Du som är intresserad av att delta eller vill veta mer om projektet, hör genast av dig till info@susproductions.fi eller 0500 590 993.

måndag 5 augusti 2013

Vardagen och vad som är på gång

I sakta mak börjar saker och ting återgå till det vardagliga här på förbundet efter semestrarna. Några i personalen är fortfarande lediga, medan en del återgått till arbetet.

Rehabiliteringen körde igång med Familjeveckoslutsläger på Klippan i Hirvlax det gångna veckoslutet, och fortsätter med första delen i kursen Rehabiliteringskurs för unga, 16-30-åringar, med psykiska störningar i september då också Rehabiliteringskursen i södern går av stapeln. I oktober blir det sedan Anhörigläger på Kaisankoti i Esbo och kursen Att lära sig leva med bipolär sjukdom på Pensionat Aron, Pjukala folkhögskola i Pargas.

Även i övrigt är det en hel del på gång. Nästa nummer av Respons har deadline den 15.8 och utkommer i mitten/slutet på september, och höstens första medlemsbrev skickas till föreningarna vecka 34. En ny informatör ska också utses inom den närmaste framtiden.

RAY-ansökningar ska in så småningom och sedan blir det seminarium tillsammans med Nordiska föreningen för social och mental hälsa och förbundets höstmöte på Åland 18-19 oktober. På höstmötet ska det bland annat väljas ny ordförande för förbundet.

Väncirklarna i Närpes (7.8) och Jakobstad (12.8) kör igång efter sommaruppehållet. Inom Kom Med projektet pågår som bäst en utvärdering bland volontärer och vänner inom de väncirklar som hittills startats upp. Nästa volontärutbildning hålls i Ekenäs den 21.9.

En kurs i psykisk första hjälp hålls i Helsingfors den 24-25.9 och den 7.10 hålls årets Närståendeseminarium i Korsholm. I båda dessa är förbundet medarrangör.

Det här som ett litet axplock av vad som är på gång. Håll utkik efter mera information.

torsdag 27 juni 2013

Sommar och semester

Psykosociala förbundet håller semesterstängt 1-21.7


En skön sommar tillönskar vi er alla!

torsdag 20 juni 2013

måndag 17 juni 2013

Språkliga rättigheter är grundläggande rättigheter

Statsrådet, eller med andra ord regeringen, ger numera vart fjärde år en redovisning till riksdagen över hur språklagstiftningen i Finland tillämpas. Redovisningar har tidigare getts åren 2006 och 2009, och i år var det alltså dags igen. Här är ett utdrag ur sammanfattningen av den färska redovisningen. Hela rapporten finns här.
 
---------------------------------------
 
"Under de senaste åren har mer uppmärksamhet fästs vid de språkliga rättigheterna. I synnerhet tjänstemannaledningen och beslutsfattare har ansett det vara viktigt att de språkliga rättigheterna främjas. Aktivare insatser har gjorts för att förbättra den språkliga servicen, bland annat genom att särskilt inkludera de språkliga rättigheterna i styrdokument, till exempel i anvisningar, rekommendationer och språkprogram. Det har också inrättats nya regionala och lokala organ och utsetts ansvariga personer för att samordna och utveckla myndigheternas språkliga service. Konsekvenser för de språkliga rättigheterna har bedömts eller noterats på alla förvaltningsnivåer i samband med reformer och lagberedning. Numera finns dessutom betydligt mer information än tidigare på myndigheternas webbplatser på båda nationalspråken och även på andra språk. Inom vissa förvaltningsområden har det fästs mer uppmärksamhet vid rekrytering, till exempel genom att uppgöra rekryteringsanvisningar där språkkunskaper beaktas men myndigheterna har inte ännu på ett systematiskt sätt utrett hur kundservicen eller servicekedjorna fungerar. Myndigheterna har med andra ord gjort framsteg i sin planering, men planerna har ännu inte verkställts i praktiken – de goda avsikterna har inte nått ner till praktisk nivå.
 
Enligt myndigheterna utgör bristen på språkkunnig personal fortfarande det största problemet. Det finns dock förväntningar om flera språkkunniga genom språkkurser som ordnas för personalen samt på lång sikt även tack vara språkbadsverksamhet.

Myndigheterna är skyldiga att på eget initiativ hämta uppgiften om kundens modersmål i befolkningsdatasystemet, där det finns information om bland annat personens modersmål och kontaktspråk. Trots detta utreder eller använder myndigheterna numera inte alltid kundens språk i sin service. Följden är att förverkligandet av de språkliga rättigheterna under de senaste åren allt oftare ligger på individens eget initiativ. Varje myndighet ska inom sitt verksamhetsområde övervaka att språklagen följs. Avgörande är i sista hand huruvida kundens språk i praktiken utreds och används.

De språkliga rättigheterna hör till individens grundläggande rättigheter. Med tanke på individens grundtrygghet är social-, och hälsovård på eget språk viktig i livets alla skeden. Det har emellertid inom vissa sektorer av social-, hälso- och sjukvården varit svårt att tillhandahålla tjänster på båda nationalspråken. De kommande reformerna inom social-, och hälsovården samt upphandlingen av social- och hälsovårdstjänster står inför stora utmaningar. Det är viktigt att inom social- och hälsovården fästa särskild uppmärksamhet vid individens rätt att på eget språk få vård och omsorg samt information. Enligt medborgarna är service på eget språk särskilt viktig inom sjukvården och äldreomsorgen Under de senaste åren har medborgarna också varit särskilt oroliga för den språkliga servicen vid nödcentralerna.

I statsrådets principbeslut om nationalspråksstrategin föreslås bland annat större synlighet beträffande nationalspråken samt information om möjligheterna att lära sig språk och att möta andra språkgrupper. Dessutom ska en bedömning av de språkliga konsekvenserna göras i samband med förvaltningsreformer och lagstiftningsprojekt. I bilagan till strategin ges praktiska verktyg för att hantera olika språkliga situationer inom förvaltningen.
Statsrådet föreslår att myndigheterna använder de verktyg som presenterats i nationalspråksstrategin när de i sin verksamhet, på basis av de utvecklingsbehov som framgår av berättelsen, förbättrar tillämpningen av språklagstiftningen.

Statsrådet föreslår att de åtgärder som föreslagits i de tidigare berättelserna år 2006 och 2009 genomförs. Statsrådet anser att det fortfarande bör fästas särskild uppmärksamhet vid språkkunskaper vid rekrytering för att trygga den språkliga servicen samt vid bedömningen av reformernas språkliga konsekvenser. Det är viktigt att myndighetens ansvar att ge service på individens eget språk inte flyttas till individen själv. Därför föreslår statsrådet att myndigheterna ser över hur de i praktiken kommer att uppfylla sin skyldighet att ge service på individens registrerade språk.

I denna berättelse granskas i större utsträckning än tidigare språkförhållandena för andra språkgrupper. Samernas språkliga rättigheter förverkligas fortfarande slumpmässigt och det är särskilt svårt att få muntlig service på samiska. Språkboverksamheten har under de senaste åren främjat i synnerhet enaresamiskans och skoltsamiskans ställning. Ett stort problem anses vara att en stor del av de samiska barnen bor utanför samernas hembygdsområde och inte får undervisning på samiska. Inom vissa områden har det gjorts framsteg beträffande de teckenspråkigas språkliga rättigheter, men det finlandssvenska teckenspråket är ännu mer utrotningshotat än tidigare. Oron över de teckenspråkiga barnens rätt till eget språk och egen kultur har ökat. Dessutom önskar de teckenspråkiga att myndigheterna ska öka sin kommunikation på teckenspråk. Genom påbörjad universitetsundervisning i romani och pågående språkboverksamhet stöds stimuleringen av det romska språket. Romerna önskar bland annat ett större programutbud på romani. Under de senaste åren har uppmärksamhet fästs vid det karelska språkets ställning och karelskan har inkluderats i tillämpningsområdet för den europeiska stadgan om landsdels- eller minoritetsspråk. Antalet personer som talar ryska och estniska som modersmål har ökat betydligt i Finland och deras behov att få information har ökat.

Attityderna mot olika språkgrupper har blivit hårdare på senaste tiden. Behovet av en värdediskussion om minoriteterna i vårt land och tolerans mot andra språkgrupper har lyfts fram."
 

onsdag 12 juni 2013

Psykisk första hjälp som medborgarfärdighet

Visste du att det finns kurser i psykisk första hjälp precis på samma sätt som i fysisk första hjälp? Psykisk första hjälp 1 är en tvådagars kurs som lämpar sig för dig som har intresse av att upprätthålla och utveckla psykiskt välbefinnande. Kursen ger kunskap om hur man främjar både den egna och närståendes psykiska hälsa samt ger verktyg för att klara livets motgånger.

Kursen sker i samarbete med Föreningen för mental hälsa i Finland (Suomen Mielenterveysseura) och äger rum i Helsingfors 24 & 25 september 2013 kl. 9.00-16.00. Kursen kostar 100€, och priset inkluderar kursliteratur samt kaffe och tilltugg. Lunch på egen bekostnad.
Anmälan före 9 september. Det finns endast 20 platser, så anmäl dig i god tid! För närmare information kontakta Johanna Cresswell-Smith 0505903436 (från och med 23.7).

Mera om kursen här.

tisdag 11 juni 2013

Den identifierade patienten - ett hinder för familjearbete?

Utdrag ur Sauli Suominens gästkolumn i Respons nr 2/2013:
 
Hur fungerar psykiatrin i dag? Jo vi utgår ifrån att det behövs en identifierad patient, någon som har insjuknat. Modellen för detta tänkande kommer från den biologiskt orienterade inriktningen inom medicinen.
 
För att denna modell ska vara tillämpbar även inom psykiatrin borde tre villkor uppfyllas. Sjukdomarna borde för det första klart kunna avgränsas från varandra, för det andra borde man kunna förklara hur de uppstår och för det tredje borde vi känna till en sjukdomsspecifik vård.
 
Men i det stora hela går olika psykiska sjukdomar inte att skilja från varandra, det finns ingen klar och entydig förklaring till hur de uppstår och förutom några få undantag känner vi inte till någon sjukdomsspecifik vård.
 
Detta konstaterar även professor sir Michael Rutter, som ansvarar för utvecklandet av den psykiatriska delen av det internationella sjukdomsklassificeringssystemet ICD.

Läs hela kolumnen här

onsdag 5 juni 2013

På språng

Årets upplaga av motionsevenemanget för kvinnor Nice run i Jakobstad gick av stapeln i går kväll. Psykosociala förbundet hade även i år ett lag med men av olika anledningar blev det ett visst kvinnofall i laget.


Händerna uppåt sträck. Uppvärmning på gång.

 


Starten har gått. En del har mera bråttom än andra.

 
Efter motion följer hunger. Ancha och Leena vid dukat bord.

Ridläger på gång

Psykosociala förbundets ridläger för unga pågår den här veckan på Fäbodavägens stall i Jakobstad. Här är några bilder från lägret (fler bilder finns på vår facebooksida).


 
 
 
 
 
 
 
 

måndag 3 juni 2013

Närståendeseminarium 2013


Närståendeseminarium 2013

Utmaningar inom den psykiatriska vården i Österbotten

-         Med fokus på familjen och närstående

Måndagen den 7.10 kl. 9-14.30 vid Seniorpunkten (Folkhälsans hus) Niklasvägen 1, Smedsby

Kurkiala
Wideroos
Vihervaara
      


Program:

9.00               Kaffe med smörgås

9.15               Musik, sång ackompanjerad av akustisk gitarr

9.30               Välkomsthälsning av Karl-Göran Löfgren, ordförande för Svenska Österbottens anhörigförening

9.40               Ulla-Maj Wideroos, ledamot av riksdagens social- och hälsovårdsutskott

10.00             Marja Vihervaara, överläkare vid psykiatriska polikliniken vid Vasa centralsjukhus

10.30              Paus

10.40             Paneldiskussion med Wideroos, Vihervaara samt representanter för mentalvården inom K5, K2, Jakobstadsområdet och Psykosociala förbundet

11.45             Lunch vid Folkhälsans servering, 7,30 euro. Var och en betalar själv.

13.00             Föreläsning med Heikki Kurkiala, sjukhuslärare, familjeterapeut/psykoterapeut under rubriken ”Barnets behov och vikten av stödjande föräldrar”

14.15             Slutord

Seminariet är öppet för alla intresserade!

Anmälan till Eva Hanses senast 30.9 på telefon 050-407 1827 eller e-post eva.hanses@soaf.fi

Seminariet arrangeras av Svenska Österbottens anhörigförening, Omaiset mielenterveystyön tukena Vaasanseutu – Anhörigas stöd för mentalvården i Vasanejden, Välittäjäprojektet i K5 och K2 och Psykosociala förbundet

onsdag 29 maj 2013

Vårbilder

 
 
 
 
Foton: Kristina Sten, styrelsemedlem i förbundet
 
 

tisdag 28 maj 2013

Seminarieplanering

Innan ett seminarium äger rum har det vanligtvis hållits ett antal planeringsmöten. Ett sådant möte inför Närståendeseminariet 2013, som kommer att hållas på Seniorpunkten i Smedsby, Korsholm den 7.10 hölls hos SÖAF i Vasa i dag. Arrangörer för seminariet är Svenska Österbottens anhörigförening, Omaiset mielenterveystyön tukena Vaasanseutu - Anhörigas stöd för mentalvården i Vasanejden, Välittäjäprojektet i K2 och K5 samt Psykosociala förbundet. Mera information om seminariet kommer senare.

Ann-Britt Björkström och Lasse Nygård till vänster och Eva Åstrand, Karl-Göran Löfgren och Eva Hanses till höger planerar Närståendeseminariet 2013.

tisdag 21 maj 2013

Besök från SAMS

Förbundet hade i dag besök av Ilona Salonen och Henrika Juslin som arbetar med projektet Minoriteter inom minoriteten inom SAMS, och vi fick en pratstund om vad som är på gång inom respektive organisation.

Camilla, Bodil och Ancha diskuterar med Henrika Juslin och Ilona Salonen från SAMS.

torsdag 4 april 2013

Hur må bättre? - seminarium om mental hälsa

Se inbjudan och program här

Föreningen La lotta ordnar i samarbete med Folkhälsan ett eftermiddagsseminarium om mental hälsa under rubriken Hur må bättre?

Tid: Lördag 20.4 kl. 13-16
Plats: Folkhälsan, Auragatan 1 B vån 4, Åbo

Föreningen La lotta grundades till minne av Lotta Näse, och har till ändamål att ekonomiskt stöda personer med psykiska funktionshinder, skapa bättre förutsättningar för återhämtning, bättre livskvalitet och förebygga psykisk ohälsa, samt stöda deras anhöriga.

PROGRAM

13.00 Välkomsthälsning, föreningen La Lotta
13.15 Vernissage för Lottas bildspel

Två bildspel (10 minuter, samt 3 minuter) som har sammanställts av Lotta Näses dagboksanteckningar och bilder som skapats i psykos. Bildspelen har sammanställts så att de fördjupar förståelsen av Lottas psykotiska värld. Bildspelen finns i elektroniskt format och kan lånas av bibliotek, skolor mm.

13.45 Jag och den andra - om inlevelsens möjligheter och begränsningar, Claes Andersson
14.30 Läkande lek i Konstterapigrupp, Eva Westling
15.00 Försök med museiterapi, Li Näse
15.30-16 Mingel, diskussioner och fri samvaro. Litteraturbord.

Fritt inträde till seminariet. Anmäl ditt deltagande till johanna.slotte@turku.fi senast torsdag 18.4 kl. 16.

Seminariet arrangeras med bidrag från Svenska kulturfonden.

För utförligare information, kontakta Li Näse tel. 050-352 8107

Se inbjudan och program här

onsdag 3 april 2013

Kom Med ordnar projektseminarium i Ekenäs

Se Inbjudan och program här

Tid: Fredagen den 19.4 kl. 13-16
Plats: Auditoriet Axxell Ekenäs, Raseborgsvägen 5

PROGRAM

13.00 Kaffe
13.30 Inledning/introduktion Bodil Viitanen
14.00 Projektsammanfattning Leena Pakkanen
14.40 Marina Arell-Sundbergs presentation
       
         "En intervjustudie inom Kom Med projektet 2011-2012
          om vad stödpersoner kunde bidra med för att möjlig-
          göra delaktighet."

15.30 Bubbel och mingel
16.00 Seminariet avslutas

Anmälan sker till Kom Meds projektledare Leena Pakkanen på tel. 040-937 6765 senast onsdagen den 17.4.

Se inbjudan och program här

tisdag 19 mars 2013

På nordisk konferens

Nordiska föreningen för social och mental hälsa (NFSMH) där Psykosociala förbundet är medlem höll i fredags och lördags (15-16.3) en konferens i Stockholm. På agendan fanns bland annat hur de medverkande organisationerna ska bli livskraftiga och attraktiva i framtiden, och utvecklande av det nordiska och europeiska samarbetet inom mental hälsa.


Eva Ringwall, styrelseordförande i NFSMH, i samspråk med Christer Järström, organisationsutvecklare,föreningskonsulent och aktiv inom RSMH i Sverige, som föreläste om hur organisationerna ska bli livskraftiga och attraktiva i framtiden.

Anne Grethe Klunderud från Mental Helse i Norge föreläste om hur vi kan binda ihop Norden och Europa.

 
Lennart Håwestam från Sverige är generalsekretarare för NFSMH.

 
En ivrigt lyssnande församling.

 
Eva Ringwall, Bodil Viitanen och Johanna Cresswell-Smith från Psykosociala förbundet.

 
Fyra glada deltagare från Norge, Anne Grethe Klunderud, Karl Olaf Sundför, Tariq Eide och Geirr Abelson.

 
Jimmie Trevett och Tore Hansson från RSMH i Sverige låter sig väl smakas av fikat.