tisdag 3 december 2013

Visst kan alla påverka!

Är det de som har mest pengar som syns bäst? Och måste man alltid ropa högt för att höras? Nej, inte alls. ALLA kan göra sin röst hörd. ALLA kan påverka. På gårdagens SAMS-seminarium fick vi mycket inspiration. Vi fick lära oss hur vi kan påverka media, hur vi kan göra vår röst hörd via sociala medier och traditionella medier. Som enskild individ kan också du påverka. Genom personlig kontakt med beslutsfattare eller via media. Oavsett vilket forum du väljer har du faktiskt möjlighet att påverka.
Carola Lithén, fullmäktigeordförande i Korsholm, talade om framtidens mer aktiva medborgarskap. Om utmaningarna med att vi i framtiden själva antagligen behöver ta reda på våra rättigheter och skyldigheter, till exempel vilka sociala förmåner vi har rätt till och så vidare. "Vi går mot ett mer aktivt medborgarskap, vilket vi kan dra nytta av om vi använder det på rätt sätt". Kaisa Leka, serietecknare från Borgå och före detta kommunpolitiker, berättade om hur de långa cykelresorna med maken har påverkat henne. År 2002 amputerade hon båda sina ben vid knäna och säger att "med mina gamla ben skulle det inte ha blivit några cykelresor". Hon vill utmana sig själv och får på så vis också material till sina serier. Att gå ur bekvämlighetszonen och leta reda på nya idéer är något Kaisa Leka tycker om.

Illustration av Kaisa Leka. "Nu ska jag ut och fånga idéer!"

Anne Salovaara-Kero, bloggare på Mamma Annorlunda och årets Fredrika, berättade om sociala medier som påverkningskanal och hur stor genomslagskraft sociala medier har jämfört med traditionella medier såsom dagstidningar. "En text lever längre på nätet. Många delar en text och budskapet/informationen lever vidare. En insändare i en tidning läser någon (förhoppningsvis), men därefter slänger man ju tidningen...". Sociala medier är snabba och enkla att använda och når många användare. Anne Salovaara-Kero menar att marknadsföring via nätet fungerar. En givande dag på många sätt. SAMS är duktiga på att arrangera den här typen av seminarier och vi ser fram emot fler liknande tillfällen nästa år.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar