fredag 28 augusti 2015

Stödkonsert för Lappvikens källa

Tisdagen den 25 augusti deltog förbundet i en stödkonsert för Lappvikens källa.  Lappvikens källa är ett samarbete mellan olika nationella och lokala föreningar för psykisk hälsa som jobbar för att göra Lappvikens gamla sjukhusområde till ett centrum för kultur och mental hälsa. Bland andra väntar förbundets lokalföreningar Sympati rf och Acceptans att få grönt ljus från Helsingfors stad för flytt till Lappviken inom den närmaste framtiden.
Syftet med stödkonserten var att understöda det fina initiativ som Lappvikens källa tagit för att omvandla området till en levande mötesplats och en källa av psykiskt välbefinnande för oss alla. En av grundpelarna i samarbetet är att motarbeta stigmatisering av mentalvårdspatienter och att sudda ut gränser som våra fördomar bygger upp.
Det var lätt för publiken i den varma sensommarkvällen att drömma sig bort till en framtid där Lappvikens vackra och historiskt betingade område omvandlats till en källa av välbefinnande där bakgrund, ålder eller psykiska diagnoser inte spelar någon roll. Ett ställe där alla har möjligheter att delta enligt egen funktionsförmåga.
Aira Samulin, som var en av kvällens artister, hjälpte att skapa en fin känsla av samhörighet och hemtrevnad genom att först berätta hur Lappviken nästan känns som ett andra hem för henne då hon vistats där så mycket i tiderna då först hennes mamma, sedan hennes första man och slutligen två av hennes barn turvis vårdats där då det ännu var ett mentalsjukhus. Med hjälp av sitt avväpnande sätt att uppträda och vara lyckades hon få hela publiken (precis varenda kotte!) att stiga upp och dansa tillsammans mellan raderna av stolar. Imponerande, men framförallt också jätte roligt!
Kenkävaahto-kuoro, en kör bestående av personal och vuxna från ett dagis i Kronohagen, fick också ett stort leende att sprida sig bland åskådarna med sina sånger om livet ofta ur ett småbarns perspektiv. Namnet har kören lånat från dagisets gård: barnen kallar det skum som bildas då man häller vatten i sandgrop för skoskum = kenkävaahto J.  Kalle Salonen trio (som dock uppträdde som duo) hörde också till en av den nya regionsekreterarens favoriter.

I den mörknande kvällen fick vi se en mångsidig repertoar av artister som alla var där på frivillig basis utan arvode. Vi fick höra att hela konserten var uppbyggd med hjälp av frivilliga, av vilka en del till och med hade övernattat på platsen för att övervaka den tekniska utrustningen. Lappvikens källa är ett bra exempel på hur man kan engagera frivilliga på ett roligt sätt, kring en viktig sak och på så sätt åstadkomma något otroligt fint och genuint som ger glädje åt många. Regionsekreteraren tackar för en fin kväll!

Till sist kan jag ännu berätta att på programmet för höstmötet 26.10 har vi en guidad rundtur i Lappviken där vi får höra lite om områdets historia samt mera om framtidsplanerna. Och för de av er som är i Helsingforstrakten kan jag rekommendera ett besök till Lappvikens källas café, som också drivs med hjälp av frivilliga. Deras smörbullar är himmelskt goda!

Hälsningar från Nonni

Från vänster: Miivi Selin-Patel, verksamhetsledare för Psykosociala föreningen Sympati
och Nonni Mäkikärki, Psykosociala förbundets regionsekreterare.
Foton: Nonni Mäkikärki
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar