måndag 31 mars 2014

Är du vårtrött?

Den här tiden på året brukar det skrivas mycket om vårtrötthet. Brukar du drabbas av vårtrötthet i brytningstiden mellan vinter och vår? Vanliga tecken på vårtrötthet är orkeslöshet, nedstämdhet och koncentrationssvårigheter. För vissa blir symtomen så starka att de utvecklar SAD, Seasonal affective disorder, årstidsbunden depression.

På expressen.se publicerar man nu tio tips för att motverka den här vårtröttheten. Så här ser den listan ut:

1.Utsätt dig för mycket ljus
Försök att gå upp tidigt på morgonen för att få ljus precis när solen har gått upp. Det är då vi är som mest känsliga. Vistas mycket ute under dygnets ljusa timmar - även när det är molnigt. Undvik solglasögon och färgade linser, eftersom det är genom ögat vi tillgodoser oss ljuset.
2. Sov ordentligt
Se till att få ordentlig och regelbunden sömn. En trött hjärna är en ledsen hjärna. För låga bränslenivåer gör att man blir tröttare och känner sig mosig. Lägg dig tidigt, helst före midnatt, och se till att ha mörkt i rummet.
3. Träna
Fysisk aktivitet frigör endorfiner som gör oss gladare. Viktigt är att se till att få regelbunden motion, det ökar välbefinnandet.
4. Undvik stress
Håll fast vid dina rutiner och undvik stress.
5. Testa ljusterapi
Ljusbehandling hjälper vissa. Om du har möjlighet - semestra utomlands där ljuset är mer stabilt, eller testa ljusterapi.
6. Träffa vänner
Strunta inte i kaffestunden med vännerna eller andra sociala kontakter. Även om det känns motigt så är det oftast bra för välmåendet.
7. Vila!
Ta en tupplur mitt på dagen.
8. Vad äter du?
Tänk på vad du stoppar i dig.
Choklad kan göra dig gladare för stunden, men ger bara en kortvarig effekt. Frossa hellre i B-vitamin, som motverkar bland annat deppighet.
9. Ha ett mål
Planera att göra något kul framåt i tiden, då har du något att se fram emot.
10. Var snäll
Kom ihåg att vara snäll mot dig själv!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar