torsdag 15 september 2016

En varm berättelse om döden”Nils och den blinkande stjärnan”
Text: Lena Forsaeus
Illustrationer: Mia Nilsson
Idus förlag, 55 sidor

När barn har frågor om döden är det inte alltid så lätt för oss vuxna att svara. Vad händer när man dör?
Berättelsen om Nils visar att man inte behöver veta exakt vad man ska säga. Det är helt okej att fundera tillsammans, om var den döda kan vara nu.


I boken ”Nils och den blinkande stjärnan” får vi följa Nils som börjar förskolan. Det är pirrigt att börja förskolan, och ännu pirrigare blir det när barnen får i uppdrag att berätta om sin familj och om de har några syskon. Nils storasyster är ju död, fastän hon egentligen borde gå i tredje klass, och nu vet han inte vad han ska säga. Tänk om ingen tror på honom.
Nils tror att hans storasyster Majken är en stjärna nu. Han har sett att det finns en stjärna på himlen som blinkar åt honom och han är övertygad om att det är Majken. Det känns tryggt på något sätt, att veta att hon finns där uppe i himlen och blinkar åt honom ibland.
 


Berättelsen om Nils är väldigt vacker. Och varm. Det är en berättelse som berör, och som är lite spännande på samma gång. Åtminstone när man läser boken för en 7-åring. De makalöst fina illustrationerna lyfter boken ytterligare och trots att boken har ett sorgligt tema blir man glad av att läsa om Nils. Det här är en bok vi verkligen rekommenderar.
AV PERNILLA NYLUND

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar