måndag 5 december 2016

Vi behöver bli snällare mot oss själva

Psykosociala förbundet fanns med som en av tre föreläsare under Svensk Ungdoms kvällsseminarium "Sluta stressa!" som arrangerades i Vasa. Det var ett välbesökt seminarium med närmare 100 deltagare, och under kvällen diskuterades psykisk hälsa, stresshantering och mental träning. Psykosociala förbundet föreläste om stress och vad stress egentligen är, hur det påverkar kroppen och vad vi kan göra för att stressa mindre. Vi  pratade om hur viktigt det är att stanna upp och reflektera över sitt eget liv, åtminstone under några minuter varje dag (utan telefoner eller datorer som plingar och vill ha min uppmärksamhet).

Varje deltagare fick i uppdrag att identifiera tre-fyra stora bitar i sitt liv som är viktigt för just hen, just nu. Alltså, fundera på vilka områden som är viktigast i ditt liv, just nu. Det kan t.ex vara familjen, motion, föreningsliv, egen tid, vänner, kulturella upplevelser etc. Genom att identifiera och fundera på vad som är viktigast för mig just nu kan jag också se vad jag behöver prioritera. Vissa kommer även till insikt om att de sätter sin tid på sådant som egentligen inte är viktigt i deras liv.

Stresshantering kan även handla om att skapa en överblick av sådant som man behöver komma ihåg, till exempel telefonsamtal som behöver ringas, e-post som ska besvaras, mat som ska inhandlas och så vidare. Skriv listor! På det sättet ser du lättare vad som är på gång. Passa även på att ge dig själv en klapp på axeln varje gång du kan stryka en uppgift från listan! Vi konstaterade att vi behöver bli bättre på att vara snälla mot oss själva och inse vårt värde som människor oavsett vad vi presterar. Att good enough duger och att vi alla är värdefulla precis som vi är. Tack SU för ett fint arrangemang!

/Pernilla Nylund, informatör på Psykosociala förbundet
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar