fredag 29 maj 2020

Lunch på Lappviken
I dag besökte vi Lappvikens sjukhusområde här i Helsingfors. Det före detta mentalsjukhusområdet representerar i dag en inkluderande och hälsofrämjande miljö. 

På Lappvikens gamla sjukhusområde verkar Lappvikens källa (Lapinlahden Lähde), som är ett center för psykiskt välbefinnande. Idén bakom Lappvikens källa bygger på delaktighet och miljöns helande kraft, s.k. Green Care.

I den gamla sjukhusbyggnaden huserar i nuläget Lappvikens Källa, ett center för psykiskt välbefinnande. Centret är öppet varje dag för allmänheten och man ordnar olika kulturella evenemang, seminarier och tillställningar med syftet att förena kultur och psykiskt välbefinnande.

Under vårt besök passade vi samtidigt på att äta lunch på caféet Lähde tillsammans med förbundets tjänstlediga verksamhetskoordinator, Nonni Mäkikärki! Vi åt soppa och drack kaffe på huvudbyggnadens innergård i majvärmen.

Huvudbyggnadens innergård.


Nonni arbetar som verksamhetsledare för föreningen Pro Lappviken och gav oss även en guidad rundtur i det vackra och historiska området.


Utsikt från "Blåa rummet" i Venedig-byggnaden.
                                                  
Området var omslutet av lummig natur. I bakgrunden syns det gamla tvätteriet vid "Venedig"-byggnaden.


Lappviken har figurerat flitigt i nyheterna den senaste tiden, eftersom planer på att bygga hotell på området fick starkt motstånd från allmänheten.  i maj förkastades förslaget av Helsingfors stadsmiljönämnd.

Det här innebär att den allmännyttiga verksamheten vid området får fortsätta och allmänheten kan fortsätta att ta del av den vackra och hälsofrämjande miljön.

Vi kan varmt rekommendera ett besök!
På detta område skulle de nya hotellen ha stått. parken finns flera skyddade arter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar