fredag 24 april 2015

Vi har goda chanser till ett lyckligt liv

Finland hamnar på en sjätte plats enligt en global rankning över världens lyckligaste länder. Den som bor i Norden eller Västeuropa har bäst chanser till ett lyckligt liv, enligt rapporten. FN har tagit fram en lista på 10 saker som kan göra var och en av oss lite lyckligare och mer välmående. Så här ser listan ut:


1) Att göra saker för andra. Den som hjälper sina medmänniskor får inte bara andra att må bättre, utan också sig själv.
2) Att umgås med andra. Det lönar sig att prioritera vänner och familj. Om man har välfungerande sociala relationer är man också gladare, friskare och lever längre.
3) Att ta hand om sig själv. Det här gäller både fysiskt och psykiskt. Ta hand om det egna välmåendet genom att sova ordentligt, äta bra, motionera och göra roliga saker.
4) Att uppskatta omvärlden. Om man hela tiden går omkring och önskar sig mer går man samtidigt miste om det som sker i stunden.
5) Att lära sig nya saker. Ny information och nya kunskaper hjälper oss att få idéer, att se på världen på fler sätt, att vara nyfikna och kreativa och att hållas engagerade.
6) Att ha mål i livet. Samtidigt som det är viktigt att kunna leva i nuet är det också viktigt att ha förväntningar, drömmar och planer när det gäller framtiden.
7) Att kunna studsa tillbaka. Alla råkar ut för perioder av stress, sorg och misslyckanden. Men den som klarar av att ha en positiv attityd återhämtar sig också snabbare.
8) Att ha en positiv inställning. Försök fokusera på det goda i det som sker. Trots klichén är den som ser glaset som halvfullt istället för halvtomt ofta lyckligare.

9) Att vara nöjd med den man är. Ingen är perfekt, men alla är bra på något sätt. Att acceptera sig själv istället för att tänka negativa saker skapar en positiv spiral.
10) Att vara del av något större. Den som känner att den gör något meningsfullt av sitt liv upplever mindre stress och osäkerhet och istället en större känsla av glädje och kontroll.
Här finns en längre text om rapporten:
http://svenska.yle.fi/artikel/2015/04/24/finlandarna-sjatte-lyckligast-i-varlden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar