tisdag 30 oktober 2018

En glad hälsning från YAM-projektet!Idag har vi YAMmat klart vid Oxhamns skola i Jakobstad. Under hösten har vi jobbat i 7 åttondeklasser så totalt har ca. 149 elever fått ta del av vårt projekt. Vi är så glada över att vi haft förmånen att samarbeta i skolan. Vi har haft goda diskussioner kring livets berg- och dalbana.
Hur den positiva och negativa stressen kan påverka oss. Funderat kring egna lösningar som finns för att påverka vårt psykiska mående. Vad är en kris? Vad är skillnaden mellan att vara nedstämd och deprimerad? Var kan jag hitta hjälp om jag känner mig ensam eller förtvivlad? 
Vi har diskuterat svåra dilemman som livet kan föra med sig, hur kunde man lösa sådant i livet?
Vi har rollspelat kring stress och kriser, depression och självmordstankar. Vi har bollat olika tankar och känslor som dykt upp bland eleverna. Vi har pratat svåra saker, men vi har haft det roligt tillsammans!
 
Vad kan du göra för att må bättre?
  • Var snäll mot dig själv
  • Umgås med människor du tycker om
  • Se problemen för vad dom är och försök tänka över hur de skulle kunna lösas
  • Att ha roligt och skratta är ett bra sätt att släppa på trycket och må bättre
  • Gör mera av det du är bra på och som får dig att må bra
  • Koncentrera dig på det som fungerar i ditt liv och ägna dig åt det så mycket du kan
  • Se till att varje dag ta dig tid att göra saker du verkligen tycker om, tex. lyssna på musik, läs en bok, spela ett spel, se på film, skriva dagbok eller bara koppla av
  • En del saker kan man inte ha kontroll över och man kan inte räkna med att livet alltid ska vara rättvist. Men du kan göra det till en vana att vara rättvis mot dig själv. Var snäll mot dig själv!
Tack Oxhamns skolas åttor, ni var otroligt fina att YAMma med! Tack Oxhmans skolpersonal, ni har gett oss också en mycket positiv bild av er skola och vi har känt oss så välkomna in i er skolmiljö.
Hälsningar Ann-Charlott, Camilla och Pia.

Vi fortsätter YAMma i Cronhjelmskolan i Larsmo och Sursik skola i Pedersöre i höst.
Här kan du läsa mer om projektet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar