onsdag 19 februari 2014

På egna villkor

Häromdagen läste vi på nätet om ett nytt intressant projekt i grannlandet Sverige som ska hjälpa unga vuxna med psykisk ohälsa. Så här skriver man:

Studiehjälp till unga med psykisk ohälsa
Psykisk ohälsa ska inte längre stå i vägen för unga som vill slutföra sina studier. Riksförbundet för Mental Hälsa (RSMH) startar nu ett nytt projekt med målet att få ut flera unga i arbetslivet.
Det treåriga projektet ska ge unga mellan 16 och 30 år möjlighet att på egna villkor slutföra utbildningar som de inte klarat av på grund av psykisk ohälsa.
- Det känns jätteroligt att starta projektet då vi möter många unga som har hoppat av olika utbildningar på grund av psykisk ohälsa och vi vet att behoven är stora för målgruppen. Det kan i stort sätt handla om vilken utbildning som helst, t e x grundskola, gymnasieskola, högskola eller annan utbildning, säger Annika Bostedt, projektledare på RSMH.
Under första året genomförs projektet i Västerås, Backe och Sundsvall. När strukturerna är satta är planen att projektet ska utökas geografiskt.

Hela texten finns här: http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vastmanlandsnytt/studiehjalp-till-unga-med-psykisk-ohalsa
 
Så här ska projektet gå till:
Idag uppbär ca 26 000 personer aktivitetsersättning och av dem har 74 procent psykiska diagnoser.
RSMH anser att för mycket fokus ligger på individens oförmåga och passiv försörjning från sjukförsäkringen i stället för att utveckla individens förmåga och erbjuda relevanta arbets-marknadsstöd. Det är upp till individen att själv identifiera vilka mål/utbildningar han/hon önskar fullgöra. Lokala handledare, som får en kortare "grundkurs", kommer att stötta deltagarna i sina respektive val. Studietakten kommer att vara individuell, men de flesta deltagarna förväntas läsa på mellan 5-25 procents fart, och handledaren kommer att stötta deltagarna att få individuella studieplaner.

Vi applåderar! Den här typen av projekt behövs verkligen. Mera sånt, tack.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar