måndag 24 februari 2014

Utbrändhetssyndrom - en räkmackediagnos?

Begreppet psykisk ohälsa har avdramatiserats. Att grannen eller kollegan har en diagnos är mer accepterat i dag än för fem år sedan. Det visar en rapport som presenterades i Dagens Nyheter förra veckan. Artikeln finns här: http://www.dn.se/nyheter/sverige/farre-fordomar-om-psykisk-sjukdom/

"Trots att så många som tre av fyra har erfarenhet av psykisk ohälsa i sin vardag har fenomenet ofta förknippats med skam och rädsla. Men attityderna håller på att förändras". Selene Cortes drabbades för några år sedan av utbrändhetssyndrom. Så här säger hon:
– Vår idé om psykisk sjukdom börjar luckras upp. Man inser att det är inte bara handlar om svårt sjuka, utan att det finns ett brett spann och att det kan beröra en själv i allra högsta grad, säger Selene Cortes.
För sju år sedan drabbades hon av utbrändhetssyndrom, en ”räkmackediagnos” som hon säger själv. Diagnosen säger ju mest att hon varit duktig och jobbat hårt. Ändå hade hon svårt att prata om den.
– Jag skämdes så. Att vara duktig var hela min identitet när jag inte var det så visste jag inte vem jag var, säger hon.
I dag är hon en av 340 ambassadörer för Hjärnkoll som arbetar för en ökad öppenhet för psykisk ohälsa. Organisationen arbetar på regeringens uppdrag och gör varje år sedan 2009 en undersökning om allmänhetens attityd till psykisk sjukdom.

Kampanjerna kan ha fått draghjälp av att de senaste årens populäraste tv-serier haft hjältar med någon form av diagnos, även om gestaltningarna fått viss kritik. I Homeland är huvudpersonen Carrie bipolär, i Bron har polisen Saga Norén asperger. Dessutom har flera kändisar kommit ut och berättat om sina diagnoser.
– Det är klart att det påverkar. När kändisar träder fram utvecklar man en ny norm. Attityder handlar mer om oss själva än andra, det kan vara jobbigt att folk är annorlunda än man själv, säger Selene Cortes och fortsätter:
– Egentligen handlar det bara om att vi alla får vara de människor vi är. Det är som att vara i ett sammanhang där någon inte kan gå så fort. Om man vet varför blir man inte irriterad på att man får vänta på den. Det är bra för alla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar