måndag 14 april 2014

När handikappade får barn

Minnet av ett känslostarkt människomöte griper tag och håller sig fast länge, länge. Jag misstänker att mötet med Amu Urhonen i Tammerfors kommer att kännas precis så. Starkt, gripande, känslosamt. Men också upprörande. Amu Urhonen är ordförande för Tröskeln r.f och medlem i det nationella handikapprådet. Hon har en cp-skada och sitter i rullstol. För tre år sedan blev hon gravid med sitt och makens första barn, och i samband med detta upptäckte hon en mängd fördomar kring funktionshindrade och sexualitet. Hon menar att det finns en utbredd föreställning om att funktionshindrade inte kan/bör få barn, vilket hon tycker är riktigt sorgligt.
- Många handikappade ungdomar som jag har träffat vet inte vad en kondom är. De har aldrig fått någon sexualundervisning. Det här är så fel! Alla har rätt till en sexualitet, det är mänskligt att vara sexuell, säger hon.
En fördom som Amu stötte på när hon var gravid var att folk ofta frågade om hennes man också är handikappad. Många blev även förvånade när de träffade Amu och hennes dotter och Amu berättade att barnet var hennes.
- Det är bra att medierna börjar uppmärksamma det här mer och mer nu. I Finland har vi pratat länge om föräldrar som har handikappade barn men inte om handikappade som får barn. Det är en viktig diskussion, menar hon.

Amu Urhonen bor i Tammerfors och jobbar för tillfället med en avhandling i kyrkohistoria vid Helsingfors universitet. Hennes man är arkitekt och tillsammans har de dottern Louna, 3 år. En längre intervju med Amu Urhonen kommer i Respons senare i år. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar