tisdag 2 december 2014

Cannabis - en personlighetsförändrande drog

En väldigt intressant föreläsning hölls i Vasa igår, måndag. Den handlade om cannabis, och vad som händer i kroppen - fysiskt och psykiskt - när man röker. Föreläsaren Amelie Andersson har i många år arbetat med drogberoende ungdomar och deras familjer. Nu jobbar hon med kunskapsspridning och har skrivit boken "Cannabis - en olycklig kärlekshistoria".


Vad är det egentligen som väcker nyfikenheten på cannabis? Och vad händer i kroppen vid ett rus?
- Ruset, ja det är som att skruva upp volymen på en radio - alla sinnen förstärks och alla dina upplevelser blir starkare, säger Amelie Andersson.
I Sverige, där föreläsaren bor och arbetar, är cannabis det vanligaste berusningsmedlet efter alkohol. Hon säger att många har dålig kunskap om just cannabis, och att många tror att det är en light-drog.
- Anledningen till att man på olika håll i världen vill legalisera cannabis beror på att man har för lite kunskap om drogen och dess följder, både för individen och för samhället. De länder som har lång erfarenhet av cannabis vill inte legalisera den här drogen, för de vet hur följderna ser ut, säger hon.
Cannabis är en personlighetsförändrande drog som hindrar den psykologiska och sociala mognadsprocessen. Eller som Amelie Andersson uttrycker det: "den förvrider ens egenskaper och vårt mående".

Om du vill läsa mer om den här cannabisföreläsningen ska du hålla utkik efter kommande nummer av Respons. Ha en fin vecka alla ni där ute! /Pernilla

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar