tisdag 24 maj 2016

Soliga och fina dagar på Åland!

Psykosociala förbundet, närmare sagt Sonja och Nonni, är i Mariehamn på Finska Klubbhusnätverkets seminarium. Vi passade på att också besöka vår åländska medlemsförening Reseda, där vi hade ett givande möte. Vi har blivit hjärtligt bemötta av såväl människorna som vädret.

Seminariet har innehållit intressanta föreläsningar samt givande besök till det lokala Fountainhouse klubbhuset Pelaren. För er som inte är bekanta med Pelaren är det frågan om ett klubbhus för personer som är eller har varit drabbade av psykisk ohälsa. Med dessa ord beskrivs Pelaren på hemsidan: ”Vår dörr är alltid öppen och du kan när som helst komma in och prata med oss! Det är jätte bra att vara på Pelaren, man får ett varmt välkomnande och det finns alltid något att göra. Någonting intressant och som vi alla deltar i.” Pelaren har 97 medlemmar, varav 60 besöker klubbhuset dagligen. Imponerande! Det måste väl betyda att de gör saker rätt!?! Det vi har sett har i alla fall gjort stort intryck. Glada, välmående människor i alla åldrar, framförallt många unga. Vi hoppas att svenskspråkiga klubbhusverksamheten ska spridas också till andra orter än Mariehamn och Karis. 

                                              
På bilden ser vi Tommy och pelarens verksamhetsledare Lotta Eriksson. Hon lyfte upp aktivitet och delaktighet som klubbhusverksamhetens grundpelare.


                                 
Klubbhusen är diagnosfria zoner. Man fokuserar istället på människans styrkor och förmågor.

Vi hade en fantastisk guide johnny som visade oss runt i huset och berättade om verksamheten

Sonja, Kristina och Johnny framför ingången till Pelaren
                                            

Alla är välkomna till klubbhuset Pelaren!

Vi bjöds på svängig bakgrundsmusik till middagen som bestod av grillad ångestkorv (som blivit över från Ångestloppet) och annat gott.

Här är vi på väg att besöka vår lokalförening Reseda. På bilden Carola, Sonja och Riitta                                     

Reseda får använda utrymmen på Handicampen som samlat olika funktionhinderorganisationer på Åland under ett tak. Vi hade ett väldigt givande besök. Vi fick mycket information om all intressant verksamhet som ordnas i Resedas regi. På bilden Nonni, Carola, Viola, Henrik och Riitta. Stämningen var hjärtligt. Tack Reseda för att vi fick besöka er! Ålänningar hör nog till de vänligaste människorna i världen <3.

Tack till alla för dessa fina och givande dagar. Vi har massor att ta med oss hemJ

Hälsar Sonja och Nonni från Åland!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar