tisdag 1 december 2015

De utbildar erfarenhetsexperter

Under hösten startade en ny erfarenhetsexpertutbildning i Finland som för fösta gången ordnas i samarbete mellan KRAN rf, Psykosociala förbundet rf och KoKoA och pågår fram till april 2016. 
EE-utbildningen är till för personer som själva har erfarenhet av missbruk eller psykisk ohälsa (antingen själva eller som anhöriga). 14 personer går nu utbildningen i Helsingfors och ledare är Petra Baarman och Pamela Kinnunen. Vi gjorde en Skype-intervju med dem idag för att höra hur det går. 


                               Pamela Kinnunen och Petra Baarman, EE-utbildare.

- Vi har kommit igång väldigt bra och har haft både närstudiedagar och gjort studiebesök. Gruppen känns trygg och deltagarna har börjat berätta sin egen historia för varandra, gjort släktträd och börjat jobba på sin livslinje, berättar Petra Baarman.
- Ett av målen med den här utbildningen är att man ska få en röd tråd till sin egen historia men samtidigt skapa en distans till den. Ifall man senare vill föreläsa som erfarenhetsexpert är det viktigt att man tränar sig på att ta avstånd från sig själv och sina känslor.

Efter genomgången utbildning har erfarenhetsexperterna kunskaper för att kunna verka inom planering, evaluering och utvecklingen av missbrukar- och mentalvårdstjänster. Man kan även verka som erfarenhetsexpertutbildare, ledare för smågrupper eller som stödpersoner. Utbildningen ses också som en del av rehabiliteringsprocessen.
- Det är en jättetuff utbildning! Den är enormt krävande - inte teoretiskt men psykiskt. Men det är värt att gå den och det känns väldigt fint att jag nu får vara med på resan som våra studerande gör, säger Pamela Kinnunen som själv är erfarenhetsexpert och vet vad deltagarna går igenom just nu.

Hela intervjun med Petra och Pamela kommer i tidningen Respons så småningom.
/Pernilla

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar