onsdag 9 december 2015

Självständighet och självbestämmanderätten hyllades med fin fest

SJÄLVSTÄNDIGHESFEST PÅ KAJSANIEMI 6.12.2015

Text: Nonni Mäkikärki   Foto: Lars Castillan
Den 5 december tog de svenskspråkiga funktionshinderorganisationerna tjuvstart med självständighetsfirandet genom att ordna en gemensam, högtidlig och fin fest för sina medlemmar och anställda.
 
Restaurang Kajsaniemi i Helsingfors fylldes snabbt av ett glatt sorl då  ett hundratal festligt uppklädda gäster skålade för Finlands självständighet och FN-konventionen för personer med funktionshinder.
 
Damerna såg otroligt vackra ut i sina klänningar och kjolar och männen ståtliga i kostymer och kavajer.
 
 I den traditionella utvärderingen av balklänningar som sker framför tv:n i de finska vardagsrummen den 6 december, skulle denna ståtliga skara ha fått höga poäng J.

Under  middagen fick vi höra vacker musik av duon Ida&Jenny som avslutades med ”Vårt land, vårt land” som allsång.

 
Kvällens konferencier var Carl Lindgren från föreningen Steg för steg.
 
                                                      
 

 
”Presidentparet” hade tydligen lyckats klämma in ett besök till festen trots förberedelser inför den stora balen följande dag. De roade publiken med interaktiv improvisation kring temat Självständighetsdagen.

 
 
 
Maten var god och av på basen av köerna tyckte andra det också.
 
 
Festmenyn var uppbyggd kring traditionella finska rätter och råvaror varvat med icke-finska, mindre traditionella. Det serverades bland annat sallad med rödbeta och getost, karelska piroger med äggsmör, lax och potatis med romröra och kåldolmar fyllda med tofu.
 
Efterrätten var en exotisk blandning av pannacotta på mannagryn och vitchoklad serverad med blåbärssoppa i pyttesmå moccakoppar, något jag själv gärna skulle äta en stor skål av en sen söndag morgon. 
 

 
 
Efter middagen hade gästerna möjlighet att bli fotograferade av en professionell. De flesta utnyttjade denna möjlighet och fastän de egentliga porträtten inte ännu är färdiga, kan undertecknad som fungerade som en av fotografens assistenter redan nu säga att de kommer att bli jätte fina.
 
De som fått publiceringslov kommer att publiceras på organisationernas hemsidor och facebook så att alla har möjlighet att ta del av feststämningen genom dem. Det uppskattades också att man som direkt minne från festen fick ett polaroidporträtt med sig.
 

 
 
 
Då festbandet Mesorytmi tog scenen fylldes dansgolvet direkt.
 
Alla ville ju inte dansa, en del kunde inte det, men jag tror att denna del av festen ändå uppskattades mest, både bland de dansande men också bland de som stannade vid borde för att lyssna på musiken och diskutera med varandra.

 
På dansgolvet rockades det loss ända till festens slut då det var en ömfotad men lycklig skara som for hem i decemberrusket.


 
 


 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar