onsdag 8 juni 2016

Givande seminariedagar i Tammerfors

Nyligen hemkomna från SAMS sommardagar i Tammerfors kan vi konstatera att arrangörerna hade plockat ihop ett ytterst intressant program i år! De olika föreläsarna kompletterade varandra och vi fick oss den ena tankeställaren efter den andra. Det var ett mycket hoppfullt seminarium där det talades mycket om motivation, inre drivkraft, om att se möjligheter - inte hinder - och hur man kan påverka beslutsfattare i frågor som rör den egna målgruppen.

 
Det är femte gången SAMS ordnar den här konferensen, men första gången man gör det sommartid. Tidigare har konferensen arrangerats på hösten.
Först ut bland föreläsarna var Finlands egen äventyrare, Patrick "Pata" Degerman, som har deltagit i och planerat flertalet expeditioner, bestigit många tidigare oklättrade berg, och paddlat i områden som ingen människa tidigare har besökt. Idag arbetar han heltid som upptäcktsresande och föreläsare. Han talade om inre kraft och motivation, och vikten av att våga gå utanför sin bekvämlighetszon för att lyckas.
- Om du aldrig gör någonting så händer ingenting. Om du aldrig frågar nån någonting, så får du ingenting. Det är stor skillnad mellan att tala och att göra!
För att ta sig framåt så behöver vi kommunicera, och vi behöver samarbeta. Vi behöver även kunna lita på varandra.
I sin föreläsning tog han oss med på en resa till Antarktis - världens kallaste, torraste och blåsigaste kontinent, där man för några år sedan uppmätte köldgraderna till minus 93.
- Jag har hittills gjort 50 expeditioner och dem har jag lyckats med för att jag har varit motiverad. Det spelar egentligen ingen roll vad man gör, så länge man är motiverad, säger han.
 
Det bjöds på ett digert program där vi även fick ta del av en alldeles fantastisk performance av konstnären Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen, vars konstverk behandlar de mänskliga rättigheterna och strukturerna i samhället som möter människor med funktionsnedsättning. Oerhört intressant.

Tack för inspirerande dagar i Tammerfors!

 
Patrick "Pata" Degerman.

 
Här är en rykande färsk guide som SAMS tillsammans med Svenska Hörselförbundet har producerat, där man skriver om rättigheter och möjligheter. Mycket bra!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar