fredag 3 juni 2016

Många berättade om sitt mående i Yle-kampanj

Sekasin-kampanjen, som pågick under två veckor i maj, lyfte fram psykisk ohälsa och blev en stor framgång. Det breda engagemanget visar att psykisk ohälsa berör oss alla, och trots att kampanjen nu är officiellt avslutad fortsätter ämnet att vara mer aktuellt än någonsin. Kampanjen var ett samarbete mellan Yle, Föreningen för mental hälsa i Finland, Centralförbundet för mental hälsa och Mannerheims barnskyddsförbund. Även radio X3M deltog i kampanjen med både allmän information om psykisk ohälsa och personliga berättelser av olika finlandssvenska unga som kämpat med sin psykiska hälsa, bland dem två av X3M:s programledare, Fredrika Lindholm och Nicke Aldén (svenska.yle.fi/x3m).

Psykosociala förbundet bidrog också i kampanjen - rehabiliteringschef Ann-Charlott Rastas intervjuades av Yle och gav också sin syn på ungas mående idag.
Vi fastnade för ett citat av en person som kommenterat kampanjen. Hen skriver så här:

"Psykiskt illamående är det största samhälleliga problemet vi har. Det påverkar familjer, arbetsplatser, nationalekonomi och inte minst individen själv som förtjänar ett normalt liv. Det är inte frågan om "svaga människor" som inte kan skärpa sig. Inte människor som behöver ömkan eller en offerförklaring. Det är frågan om vanliga människor som mår dåligt och som behöver få komma till tals och tas på allvar. Att avstigmatisera och komma till insikt med att psykiskt illamående inte är karikatyrbilden av en okänd galning i tvångsdräkt, utan snarare vanliga människor - våra syskon, föräldrar, egna barn eller kollegor som försöker hanka sig fram och göra sitt bästa - är ett viktigt steg för att göra samhället hållbarare".


En annan person som ger feedback på kampanjen skriver: 

"Det är modigt att berätta om sina svåra stunder. Många kämpar utan att ens veta så mycket om mentala sjukdomar. Tala och dela. Tillsammans fixar vi det. Allt är ok".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar