tisdag 14 juni 2016

Hur motionerar DU?

Hej kära bloggläsare!
Jag skulle vilja be dig om ett litet bidrag till nästa nummer av Respons!
Den tidningen har nämligen tema: Motion, och vi skriver framför allt om kopplingen mellan psykisk och fysisk hälsa och hur viktig motionen är för vårt välbefinnande. Så nu behöver vi DIN hjälp. Vill du bidra? Svara då på följande frågor och skicka en valfri bild på dig.


Det här är frågorna:


Hur motionerar du?
Varför motionerar du?


Svaren ska inte vara långa, och de kan komma att redigeras om det behövs. Svaren kommer att publiceras i Respons 3/2016. Mejla dina svar och en bild till
pernilla.nylund@fspc.fi senast den 31.7.2016.
Personalen på Psykosociala förbundet motionerar på lite olika sätt. Här delar vi med oss av våra tankar kring motion och träning: 
Nonni, verksamhetskoordinator:
Motion hör till mitt dagliga liv. Jag har två hundar som tar mig ut varje dag oberoende av väder. Då jag väl kommit ut i naturen med dem känns det alltid bra och vi gör ofta långa promenader tillsammans. Båda hundarna är rätt gamla och får stanna hemma då jag är ute och löper längre sträckor, en annan sak jag älskar. Gruppträning på gym håller jag också på med. För mej är det så mycket roligare och mer motiverande att träna med andra. Men alltid har jag inte möjlighet, ork eller lust att ”träna, träna” och då svarar jag  på kroppens begär att röra på sig med att gå ut och cykla eller leka med min dotter. Hittade en ny jätterolig grej förra sommaren, stand-up paddleboarding, som ofta kallas SUP-boarding enligt förkortningen. Passar perfekt för soliga sommardagar och man behöver verkligen inte vara någon atlet för att göra det, famförallt om man ror ut en vindstilla dag.
Varför motionerar du?

-
För mig är motion ett sätt att må bra och hållas i balans såväl fysiskt, psykiskt som andligt. Då min kropp får röra på sig vilar mitt sinne och min själ. Fysisk aktivitet är också en bra kombination till min andra passion i livet: mat.
 

 
Sonja, byrå/redaktionssekreterare:- Jag tränar på ett gym som heter Studio Z flera gånger i veckan, tycker om högintensiv träning då man riktigt får ta ut sig ordentligt. Sommartid är jag ute och springer vid villan. Vardagsmotion får jag genom att vara ute och gå med vår hund Albin och cykla till jobbet.
Varför motionerar du?
- Framförallt för att det är så ROLIGT! Jag känner mig starkare och är piggare när jag tränar. Det är också en social grej eftersom jag tränar i grupp. Min man tränar också så vi gör det tillsammans.
 
 

 
Robert, kontorsbiträde:
- Jag styrketränar på gym 2-3 gånger i veckan och åker runt med min skateboard ganska ofta på sommaren.
Varför motionerar du?
- För nöjes skull och för att det får mig att må bättre.
 
 
 
Pernilla, informatör:
- Jag började spela fotboll när jag var 6 år och sedan dess har fysisk träning alltid varit en del av mig. Numera försöker jag motionera så varierande som möjligt – jag springer i skogen, styrketränar eller tränar i grupp tillsammans med andra. Ibland lägger jag in lågintensiva pass av typen bodybalance, för att stärka kroppen inifrån. För det mesta blir det 3-5 pass i veckan, när vi får det att fungera med övriga familjen. Jag tycker även om att cykla eller vara i skogen med barnen.
Varför motionerar du?
- För att må bra. Motion och träning har alltid varit en del av mitt liv och jag känner mig starkare både mentalt och fysiskt efter ett träningspass. Efter många års ryggproblem vet jag att min kropp orkar stå emot vardagens påfrestningar mycket bättre om jag håller igång. Ibland behöver jag lite draghjälp för att komma mig iväg, och då fungerar gruppträning som en bra morot. Där peppar man varandra.
 

 
 
Camilla, rehabiliteringsrådgivare:
- Jag motionerar uteslutande hemmavid, detta för att jag blir tvungen att köra ganska långt för att ta mig till ett gym och dels för att jag vill kunna träna på tider som passar mig! Jag har en rutin där jag först går (powerwalk) ca. 40 minuter, finns många bra mindre vägar att välja på där jag bor. Sedan kör jag lite jumppaövningar (stuss + mage).
Varför motionerar du?
- Jag motionerar för att må bra och få frisk luft. Motion är bra för både kroppen och knoppen!
 


Ancha, rehabiliteringschef:
-
Att motionera, vardagsmotion, är en naturlig del av mitt liv. Jag har inget inrutat och inga måsten, det tycker jag inte om, då blir jag bara stressad. Men strävar till att vara ute så mycket som möjligt, älskar frisk luft och naturen, piskande vindar och regn i ansiktet, iskalla röda kinder eller solen som värmer, lika skönt i alla väder. En fördel idag är att jag kan cykla till och från jobbet eller promenera och måste säga, det är underbart att kunna starta dagen så. Med ett stillasittande jobb så behöver min kropp detta. Att vandra i naturen med och utan stavar är min grej, det är så fritt och då behöver inga tider passas. Sen har vi ju våran hund som också njuter av promenader, så det gör vi ofta tillsammans hon och jag. Seglingen inom vår familj som sommarhobby och där först får alla mina muskler jobba mycket och aktivt. En tjusning blandat med njutning och rädsla blir det ibland, för vädrets makter kan överraska oss och då minsann jobbar hela min kropp. Sen har yogan gett mig det allra bästa, att börja morgonen med att töja och stretcha på hela kroppen gör att min blodcirkulation sätter igång och jag blir mjuk och varm och redo för en stillasittande jobbdag.
Varför motionerar du?
- Jag motionerar för att det gör mig så himla gott, både för kroppen och knoppen, det är väldigt avkopplande och sen är det ingen stress heller. Är nog en livsnjutare i botten, och dessa former av motion är en del av mig.

 
Bodil, verksamhetsledare:
-
Jag tycker om att promenera. Stavgång passar mig  och min rygg bra. Då man sitter mycket vid dator och på möten och reser med tåg eller bil belastas kroppen och det vore viktigt för mig att regelbundet röra på mig. Jag tycker om att cykla och i sommar ska jag cykla  sa mycket jag bara kan. Till butiken och gravgården  ska jag ta cykel - inte bil - i sommar. När jag var ung joggade jag regelbundet och hade väldigt bra kondition i åratal. Tyvärr är min kondition inte så bra idag som det var då, men jag försöker nog hålla igång.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar