tisdag 21 juni 2016

Vi listar nya böcker om psykisk hälsa

Hej på er!
Robert har sammanställt en lista på nya böcker som berör psykisk hälsa på ett eller annat sätt. Hoppas du hittar någon bok som tilltalar dig!
Själv: kraften i egentid                             
av Linus Jonkman
Linus Jonkman gräver sig nu ännu djupare ner i det mänskliga behovet av att få vara för sig själv: Självsamhet är konsten att njuta av sitt eget sällskap. Det är en plattform för dagdrömmar, grubblerier, kreativitet, och analys. Fast främst är självsamhet en känsla som gör att egna stunder blir en njutning och en källa ur vilken vi hämtar de bästa av våra tankar.
Förlag: Bokförlaget Forum                                            
Antal sidor: 263
 

Våga vara operfekt                                                             
av Brené Brown
Jobba smartare, bli snyggare, leva bättre och mer hälsosamt. Många av oss tror att det är vägen till ett lyckligare liv. Brené Brown, sociolog som forskat om sårbarhet och skam, säger tvärtom: Var som du är. Var glad för det som blir bättre, men acceptera dina fel och brister. Strunta i vad andra tycker. Våga vara operfekt! Du är värdefull i alla fall.
Förlag: Libris förlag                                                       
Antal sidor: 190
 

Hur du motiverar dig själv när allt suger 
av Thomas Nilsson
Det finns alltid en risk att den här typen av böcker blir flummiga eller klämkäcka, men det här är helt enkelt en bok full av inspirerande råd som hjälper dig att få ny energi och fortsätta framåt mot dina mål. En energikick att plocka fram när du behöver den.
Förlag: Ego förlag i Stockholm                                      
Antal sidor: 230


Tonår med adhd: en föräldraguide          
av Carolina Lindberg
Carolina Lindberg har skrivit en varm, klok och insiktsfull bok om att vara förälder till tonåringar med en neuropsykiatrisk diagnos. Här varvas kunskap om adhd med fakta om vad som händer fysiskt och psykiskt under tonårstiden och vilka särskilda utmaningar en tonåring med diagnos ställs inför.
Förlag: Natur Kultur Akademisk                                    
Antal sidor: 159
 

Handbok för oglada                                   
av Lars Ström, Per Carlbring
Boken är upplagd som ett fullständigt program mot depression och nedstämdhet. Verktygen grundar sig huvudsakligen i Kognitiv beteendeterapi (KBT) och Acceptance and Commitment Therapy (ACT). I boken kan du till exempel arbeta med tankar och känslor (“Grubbelmotorn”), ta avstamp i den kanske mest multieffektiva behandling som finns (“Mirakelkuren”) och pröva en av de mest beforskade KBT-metoderna mot depression - “Beteendeaktivering”. Boken riktar sig i första hand till dig som är deprimerad, nedstämd eller oglad i största allmänhet, men är också användbar för dig som arbetar med stöd och vård av andra.
Förlag: KBT-akademin Sverige AB                                 
Antal sidor: 195


Våga vara rädd: en bok om utmattningssyndrom (ljudbok)
av Emma Holmgren
Vad sker i kroppen när vi utsätts för stress under en längre tid? Hur lindrar jag min oro inför alla främmande symtom i kroppen? Vad sker med mina relationer när jag inte längre orkar hålla ihop? Kommer livet någonsin bli som det var innan, och vill jag det? När är jag redo att komma tillbaka till arbetet? 
Självbiografiska delar varvas med fakta och som läsare får du följa utmattningssyndromet genom fyra faser: uppvarvning, kaos, återhämtning och nyorientering. 
Förlag: Parus förlag                                                      
Speltid: 3tim 26min


Krishantering i arbetslivet       
av Magnus Brolin, Per Calleberg, Mikael Westrell
Boken vänder sig till alla som i sitt yrkesliv kan möta personer som varit med om traumatiska upplevelser, t.ex. chefer, personalvetare, psykologer, läkare och övrig sjukvårdspersonal, kuratorer, kamratstödjare, samt räddningstjänst och annan insatspersonal. Den ger också värdefulla kunskaper till drabbade, deras anhöriga och kollegor. Bokens första upplaga (2011) blev väl mottagen och den har nu reviderats och uppdaterats med nya rön.
Förlag: Studentlitteratur AB                                                               
Antal sidor: 301


Lyckomyten: en arg bok om lycka           
av Ingemo Bonnier, Leone Milton
Jakten på den ultimata lyckan är inget nytt. Vi söker den i böcker, resor, konsumtion, kost, pengar, karriär, träning, terapi, mindfulness. Det är en intensiv jakt - ändå verkar den inte fungera. Bland svenska kvinnor lider hela 25 procent av stor oro, ängslan och ångest. Motsvarande siffra för männen är bara 14 procent. Och kvinnor blir deprimerade dubbelt så ofta som män. Varför mår vi kvinnor så dåligt när vi har så goda förutsättningar att må bra? Är det för att vi jämför oss med varandra hela tiden?
Förlag: Bladh by Bladh                                                  
Antal sidor: 235


Bot och bättring                                         
av Lennart Bergström
"Bot och bättring" visar vägen till bättre behandlingar av människor med djup ångest som febrilt försöker bota sig själva med alkohol, droger, spel, andliga övertolkningar etc. Ta del av boken "Bot och bättring" om du är intresserad av hur framtiden ska möta de skador och störningar som uppstår till följd av överkonsumtion av alkohol och droger! Bokens syfte är ge kunskap och verktyg till den som professionellt möter och behandlar patienter.
Förlag: Bergströms Kunskapsföretag                            
Antal sidor: 191


Beroendepersonligheten (e-bok)                     
av Craig Nakken
Beroendepersonligheten beskriver framväxten av ett beroende, oavsett om det handlar om alkohol, droger eller andra beroendesjukdomar som spelberoende, sexmissbruk, shopping eller kleptomani. Craig Nakken beskriver den gemensamma nämnaren bakom olika beroenden: isolering, skam och förtvivlan. Hans beskrivning har hjälpt tusentals beroende och behandlingspersonal att förstå hur beroendet fungerar och hur ett tillfrisknande kan gå till.
Förlag: Vulkan Bokförlag                                

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar